Lifestyle|23.08.2023 13:24

Ξεσπά η ελληνική showbiz για τις φωτιές στην Ελλάδα: «Σαν να είμαστε στην κόλαση»

Newsroom

Η Ελλάδα βρίσκεται για ακόμα μία φορά αντιμέτωπη με τον εφιάλτη των καλοκαιρινών πυρκαγιών, καθώς δεκάδες μεγάλες φωτιές εξαπλώνονται ανεξέλεγκτες από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη. Το τοπίο μοιάζει σαν να έχει μεταμορφωθεί σ' έναν αγριεμένο φούρνο, με τις φλόγες να καίνε ανελέητα ό,τι βρίσκουν στο πέρασμά τους.

Πληροφορίες για νεκρούς δυστυχώς έρχονται στην επιφάνεια. Δύο παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στα 18 άτομα που απανθρακώθηκαν κατά τη διάρκεια της τεράστιας φωτιάς στη Δαδιά του Έβρου, όπως ανέφερε ο ιατροδικαστής Αλεξανδρούπολης κ. Παύλος Παυλίδης. Ο Πρωθυπουργός έχει μεταβεί στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας. Εκεί ενημερώνεται από τους ειδικούς για την τρέχουσα κατάσταση των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα και προσπαθεί να συντονίσει τις αντίστοιχες δράσεις.

Η καταστροφή που αποκαλύπτεται στις εικόνες που πλημμυρίζουν το Διαδίκτυο είναι ανείπωτη. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν τον αγώνα τους, με την αντίπραξη να είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών. Οι κάτοικοι εκκενώνουν τις κατοικίες τους, βοηθούμενοι από τις τοπικές αρχές και την αστυνομία, με τον πόνο της απώλειας να είναι παρούσα στα πρόσωπα όλων.

Στην πρώτη γραμμή για την κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών βρίσκεται και ο Γιάννης Τσολάκης. Ο πρώην παίκτης του Survivor μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς του φίλους δύο βίντεο που δείχνουν τη σκληρή μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες με τα πύρινα μέτωπα. «Φύγε γρήγορα» ακούγεται να φωνάζει λαχανιασμένος σ' ένα από τα βίντεό του. 

 

Έφυγε αμέσως η Ζέτα Μακρυπούλια για να γλιτώσει από τις φωτιές

Φωτιά έχει ξεσπάσει και στην Κύθνο με πολλούς οικισμούς να εκκενώνονται, καθώς η πυρκαγιά πήρε μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στο νησί. Ανάμεσα σε αυτούς που χρειάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι στο οποίο έμενε ήταν η Ζέτα Μακρυπούλια, η οποία βρισκόταν εκεί για τις διακοπές της. «Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω πώς ένα άκρως ποιητικό και απολαυστικό, σε σχέση με την τοποθεσία, Αυγουστιάκο μελτέμι, μετατράπηκε από ένα ξερόχορτο, όπως ακούστηκε ότι όλα άρχισαν, σε πύρινο τοπίο.

Ώρα 20:16
Χτυπάει το τηλέφωνο. "Όλα καλά εκεί; Μάθαμε πως έπιασε φωτιά στου Σκύλου". Τρεις κόλπους μακριά μου.

Ώρα 21:10
Η φωτιά είχε πλέον περάσει και τους τρεις αυτούς κόλπους. "Μαζέψτε δυο πράγματα και φεύγουμε". Ακούστηκε. Σαν τα ρομπότ, κάναμε ακριβώς αυτό. Μεταξύ μας πάντα. Χωρίς κάποια «υπεύθυνη» ενημέρωση-ειδοποίηση-προστασία. Φύγαμε. Άλλοι πήγαν προς τη θάλασσα, άλλοι προς τον κεντρικό δρόμο και οι πιο γενναίοι έμειναν εκεί, με τα φτυάρια τους, με τις τοπικές υδροφόρες, να σώσουν ότι μπορούν από τον τόπο τους. Μόνοι τους πάντα.

Επόμενη μέρα: Καμένη γη. Κολόνες της ΔΕΗ φλέγονται στη βάση τους, με κίνδυνο να πέσουν και η κόλαση να αρχίσει ξανά...»

 

Ελένη Τσολάκη: «Καπνός και στάχτη. Η απόλυτη θλίψη»

Όλοι προσευχόμαστε να τελειώσει σύντομα αυτός ο εφιάλτης. Η Ελένη Τσολάκη έγραψε ένα μήνυμα που ραγίζει καρδιές. «Καπνός και στάχτη! Έτσι ξημέρωσε ακόμα ένα πρωινό στη χώρα μας που δεν σταματάει να έρχεται αντιμέτωπη με την ανεπάρκεια της! Στις φλόγες παραδίνονται χιλιάδες στρέμματα δάσους, πνεύμονες ζωής, σε μια χώρα που τους έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ! Χάνονται ζώα, περιουσίες, άνθρωποι σ΄ έναν εφιάλτη που δεν έχει τέλος! Κάθε καλοκαίρι η ίδια ιστορία! Καπνός και στάχτη! Έτσι ξημέρωσε ακόμα ένα πρωινό στη χώρα μας που δεν σταματάει να έρχεται αντιμέτωπη με την ανεπάρκεια της! Στις φλόγες παραδίνονται χιλιάδες στρέμματα δάσους, πνεύμονες ζωής, σε μια χώρα που τους έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ! Χάνονται ζώα, περιουσίες, άνθρωποι σ΄ έναν εφιάλτη που δεν έχει τέλος! Κάθε καλοκαίρι η ίδια ιστορία» ανέφερε. 

Σταματίνα Τσιμτσιλή: «Πονάει η ψυχή μας, φτάνει πια»

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, δημοσίευσε μία σειρά από εικόνες από την πύρινη καταστροφή. «Πονάει η ψυχή μας… Η χώρα μας καίγεται από άκρη σε άκρη κι εμείς βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές για ακόμα μια φορά. Το μόνο που αλλάζει είναι ο αριθμός των νεκρών, τα ονόματα των περιοχών που παραδόθηκαν στις φλόγες και ο συνολικός αριθμός των καμένων στρεμμάτων γης. Δυστυχώς ο απολογισμός είναι πάντα τραγικός.

Πότε θα καταλάβουν οι ιθύνοντες ότι πρέπει να αλλάξουν στρατηγική; Δαπανούμε τεράστια ποσά του εθνικού προϋπολογισμού για τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα αντί να εξοπλίσουμε και την πυροσβεστική μας με περισσότερα και πιο σύγχρονα μέσα. Ζητάμε διεθνή βοήθεια όταν έχει ήδη επέλθει η καταστροφή..

Το χειρότερο όλων είναι ότι κάθε χρόνο η κατάσταση επιδεινώνεται. Πότε θα γίνει μία ουσιαστική συζήτηση και θα βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις; Όταν δεν θα έχει μείνει ούτε ένα δέντρο όρθιο στην Ελλάδα; Χάνονται ψυχές, καίγονται περιουσίες, καταστρέφεται ολοσχερώς η φύση. Φτάνει πια.. Στο τέλος θα αναπνέουμε μόνο διοξείδιο του άνθρακα σ’ αυτή τη χώρα!» έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησης.

 

Μια πρωινή ανάρτηση έκανε η Κατερίνα Καινούργιου αμέσως μόλις ξύπνησε. Η παρουσιάτρια δημοσίευσε μία φωτογραφία από τις φωτιές στην Αλεξανδρούπολη. «Δεν είναι σκηνή από ταινία τρόμου. Είναι στην Αλεξανδρούπολη. Εικόνες που μας έχουν στοιχειώσει! Εφιάλτης… Δύναμη και κουράγιο σε όλους». 

 

Κραυγή αγωνίας από τη Σοφία Κουρτίδου

Μέσα από το προσωπικό της προφίλ στο Instagram, η Σοφία Κουρτίδου μεταφέρει εικόνες από την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Αλεξανδρούπολη. Η ηθοποιός και τραγουδίστρια έχει καταγωγή από την περιοχή και αυτές τις μέρες βρίσκεται εκεί. 

«Φυσάει τόσο δυνατά που δεν υπάρχει σταματημός. Και δεν είναι μόνο ένα μέτωπο. Είναι λες και μας καίει περιμετρικά. Αυτός ο ήλιος που βλέπουμε τρεις μέρες τώρα. Σαν να είμαστε στην κόλαση» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ένα από τα βίντεο που δημοσίευσε. 

 

«Για να καταλάβετε το μέγεθος της φωτιάς. Η φωτιά ξεκίνησε πίσω από αυτά τα δέντρα που είναι το σπίτι της γιαγιάς μου. Έκαψε περιμετρικά μια μεγάλη έκταση που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή. Τώρα βρίσκεται στο χωριό του πατέρα μου που είναι 22 χιλιόμετρα μακριά από εδώ που βρισκόμαστε. Και έχει ξεκινήσει και φωτιά στο δάσος της Δαδιάς» πρόσθεσε σ' ένα άλλο.

 

Η φωτιά σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι της Μελίνας Μακρή

Η Μελίνα Μακρή, η οποία έχει σπίτι στα Ψαχνά Εύβοιας, έκανε μια ανάρτηση στα social media και ενημέρωσε τους διαδικτυακούς της φίλους πως η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την κατοικία τους. Συγκεκριμένα, η τραγουδίστρια δημοσίευσε μια φωτογραφία από το μπαλκόνι της και φαίνεται ότι ο ουρανός έχει γεμίσει με μαύρους καπνούς. «Φωτιά πάνω από το σπίτι μας: Ψαχνά και Β. Αρτάκη. Στάχτες παντού» έγραψε στο μήνυμά της. 

Ανθή Βούλγαρη: «Τρέμω πια τα καλοκαίρια, κλαίει η ψυχή μου»

Η δημοσιογράφος του MEGA θέλησε να εκφράσει τη θλίψη της για τα δεκάδες πύρινα μέτωπα που μαίνονται στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες. «Τρέμω πια να θαυμάσω τη φύση.. φοβάμαι μην και τη ματιάσω. Μήπως και αύριο δεν θα είναι εκεί.. Τρέμω πια τα καλοκαίρια.. Δεν θέλω να έρχονται. Θέλω να μείνουν αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια, μπας και σωθεί τίποτα» έγραψε η Ανθή Βούλγαρη στο Instagram, δημοσιεύοντας ένα στιγμιότυπο από κάποιο φυσικό τοπίο.

«Στέκομαι εδώ. Δοξάζω το μεγαλείο του τοπίου και την ίδια ώρα κλαίει η ψυχή μου, γιατί καίγεται ξανά η μισή Ελλάδα. Μαζί καίγονται και τα καλοκαίρια των παιδιών μας. Των παιδιών που πριν ανοίξουν τα ματάκια τους μύρισαν την κάπνα, ενώ μεταφερόταν σε άλλα νοσοκομεία. Κλιματική αλλαγή σου λέει. Σοβαρά τώρα; Μόνο αυτή ευθύνεται για όλο αυτό το χάλι; Δεν ξέρω αν ποτέ θα πάρω απάντηση. Νιώθω όμως πως οφείλω να ρωτάω, να ψάχνω.. μήπως τελικά και οι επόμενες γενιές καταφέρουν να χαρούν καλοκαίρια μέσα στην αγκαλιά της φύσης που λεηλατείται ανελέητα» πρόσθεσε.  

Βίκυ Χατζηβασιλείου: «Στάχτη έχει μαυρίσει τις ψυχές μας, καπνός έχει θολώσει το μυαλό μας»

H Βίκυ Χατζηβασιλείου ξεχειλίζει από θλίψη και δεν διστάζει να εκφράσει και δημόσια τα συναισθήματά της που είναι ίδια με όσα αισθάνονται αυτή την ώρα όλοι οι Έλληνες. «Η Ελλάδα καίγεται απ' άκρου εις άκρον. Στάχτη έχει μαυρίσει τις ψυχές μας. Καπνός έχει θολώσει το μυαλό μας. Οργή έχει γεμίσει το θυμικό μας (για τους όποιους δράστες). Πόσα συναισθήματα χωράει αλήθεια ταυτόχρονα η ψυχή; Αγωνία για την εξέλιξη, θλίψη για τις απώλειες, ευγνωμοσύνη για την αυτοθυσία, απογοήτευση για την κατάληξη, θυμός για την όποια ανεπάρκεια,, και στο τέλος μια παράκληση να υψώνεται προς το θολό ουρανό, να στροβιλίζεται μέσα από τα αποκαΐδια και να απευθύνεται στη μόνη πια ελπίδα: Θεέ μου, λυπήσου τη μικρή μας χώρα» έγραψε. 

 

Η Κατερίνα Ζαρίφη, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, σχολίασε: «Μια φορά να ανοίξει έκτακτο και να ακούσουμε ότι εκτός όλων των άλλων σώθηκαν και κάποια δέντρα. Μια ρε γαμωτο… Μαυρίσαμε ρε»

Γιώργος Παπαγεωργίου: «Είμαστε με τα καλά μας;»

Ανήσυχος είναι και ο Γιώργος Παπαγεωργίου για την τραγική κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας. «Αυτή η εικόνα είναι τραβηγμένη από το Θησείο και δυστυχώς μιντιακά παίζει ψιλομούγκα. Είμαστε με τα καλά μας;» έγραψε ο ηθοποιός. Την ίδια φωτογραφία έκανε repost και η σύζυγός του, Δανάη Μιχαλάκη.

Εριέττα Κούρκουλου VS influencers

Σ' ένα δημόσιο ξέσπασμα προχώρησε η Εριέττα Κούρκουλου. «Αναρωτιέμαι, όλοι εσείς οι "influencers" που ποστάρετε από τη Μύκονο… ποια ακριβώς είναι η επιρροή σας, τη στιγμή που η Ελλάδα καίγεται και χάνονται ζωές; Έτσι εκπαιδεύουμε τη νέα γενιά; Πώς θα γίνουν ενεργοί πολίτες; Πώς θα νοιαστούν για το συνάνθρωπο; Από τη φούσκα τους; Από τη φούσκα που εσείς δημιουργείτε; Λυπάμαι» έγραψε. 

Αντρέας Γεωργίου: «Δηλαδή σήμερα καίγεται η Ελλάδα και αυτός αναρωτιέται αν είμαι γκέι»

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Αντρέας Γεωργίου, βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Τήνο για τις διακοπές του, με τον ίδιο να δημοσιεύει φωτογραφίες από την επίσκεψή του στην Παναγία της Τήνου, με την ευχή να σβήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι φονικές πυρκαγιές. Παράλληλα, κοινοποίησε σε Instastory του δημοσίευμα που αναφέρεται στο πρόσωπό του, και συγκεκριμένα στον σεξουαλικό του προσανατολισμό, εκφράζοντας την απορία και την ενόχλησή του για το γεγονός ότι «η Ελλάδα καίγεται και ο δημοσιογράφος αυτός αναρωτιέται αν είμαι γκέι».

Ανδρέας Γεωργίουειδήσεις τώραΖέτα ΜακρυπούλιαΚατερίνα ΖαρίφηΚατερίνα ΚαινούργιουΜελίνα ΜακρήΣταματίνα ΤσιμτσιλήφωτιέςΕλένη ΤσολάκηΕριέττα ΚούρκουλουΓιώργος ΠαπαγεωργίουΒίκυ Χατζηβασιλείου