Lifestyle|19.09.2023 19:42

Russell Brand: Σάλος μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση - Το YouTube απαγόρευσε τη ροή εσόδων και το BBC αποσύρει τα προγράμματά του

Newsroom

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι έλαβε μια καταγγελία σε βάρος του Ράσελ Μπραντ (Russell Brand), για σεξουαλική επίθεση το 2003. Φαίνεται πως πρόκειται για νέα καταγγελία, καθώς εκείνες που αποκάλυψαν οι Times και το Channel 4 βασίζονταν σε μαρτυρίες γυναικών που τον κατηγόρησαν για βιασμό, σεξουαλική επίθεση, σωματική και συναισθηματική κακοποίηση για περιστατικά που φέρεται να συνέβησαν από το 2006 έως το 2013.

«Έχουμε γνώση των ρεπορτάζ των Sunday Times και Channel 4 για καταγγελίες περί σεξουαλικών αδικημάτων. Στις 17 Σεπτεμβρίου η μητροπολιτική αστυνομία έλαβε μια καταγγελία για σεξουαλική επίθεση, η οποία φέρεται να συνέβη στο Σόχο το 2003. Αστυνομικοί είναι σε επικοινωνία με τη γυναίκα και θα της παράσχουν υποστήριξη», δήλωσε εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ.

Οι καταγγελίες που έφεραν στο φως της δημοσιότητας τα δύο ΜΜΕ αφορούσαν τέσσερις γυναίκες. Η μία από αυτές είπε ότι ο Ράσελ Μπραντ της επιτέθηκε σεξουαλικά όταν ήταν 16 ετών, όταν είχε σχέση μαζί της. Άλλη γυναίκα κατήγγειλε πως ο ηθοποιός τη βίασε στο σπίτι του στο Λος Άντζελες. Άλλες δύο περιέγραψαν ότι ο Ράσελ Μπραντ του επιτέθηκε σεξουαλικά.

Τη Δευτέρα, η Σκότλαντ Γιαρντ επιβεβαίωσε ότι διερευνά την υπόθεση αφού δέχτηκε καταγγελία και διερευνά τον ισχυρισμό ότι ο Μπραντ επιτέθηκε σεξουαλικά μια γυναίκα στο κέντρο του Λονδίνου πριν από 20 χρόνια.

«Προσβλητική η αντίδραση του Ράσελ Μπραντ», λέει καταγγέλλουσα

Η «Άλις»- το ψευδώνυμο που χρησιμοποίησε για να κάνει την καταγγελία- είπε πως ο Ράσελ Μπραντ έκανε σχέση μαζί της, όταν εκείνη ήταν 16 ετών και ο ηθοποιός 31 χρονών. Η συγκεκριμένη γυναίκα τον κατηγορεί για σεξουαλική επίθεση.

Όταν έμαθε πως θα βγουν στο φως καταγγελίες σε βάρος του, ο Ράσελ Μπραντ ανάρτησε στα social media ένα βίντεο στο οποίο αρνούνταν τα όσα του καταλογίζουν οι τέσσερις γυναίκες και μεταξύ άλλων προσπάθησε να το παρουσιάσει ως επίθεση των ΜΜΕ εναντίον του. «Είναι προσβλητικό. Και είναι γελοίο ακόμη και να υπονοεί ότι είναι κάποιου είδους συνωμοσία των ΜΜΕ», δήλωσε η «Άλις» στο BBC, σχολιάζοντας την αντίδραση του ηθοποιού.

«Δεν μου αποτελεί έκπληξη ότι αρνείται πως συνέβη οτιδήποτε μη συναινετικό. Τέτοιοι άνδρες πάντα διαψεύδουν όποια καταγγελία γίνεται εναντίον τους. Το ήξερα ότι θα το κάνει. Αυτό που δεν αρνήθηκε ήταν πως είχε σχέση με μια 16χρονη», συμπλήρωσε. Η Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτήρισε επίσης τους ισχυρισμούς κατά του Μπραντ «πολύ σοβαρούς και ανησυχητικούς».

Το YouTube απαγόρευσε τη ροή εσόδων στον Ράσελ Μπραντ από το κανάλι του

Η πλατφόρμα βίντεο δήλωσε ότι λαμβάνει μέτρα «για να προστατεύσει» τους χρήστες της. Εν τω μεταξύ, το BBC δήλωσε ότι αφαίρεσε ορισμένα προγράμματα με τον κωμικό και ηθοποιό από τις υπηρεσίες streaming του.

Αυτό συμβαίνει αφού κατηγορήθηκε για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις μεταξύ 2006 και 2013. Ο ίδιος αρνείται τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι οι σχέσεις του ήταν «πάντα συναινετικές». Το BBC δήλωσε ότι αφαίρεσε από το iPlayer και το BBC Sounds κάποιο περιεχόμενο που «υπολείπεται πλέον των προσδοκιών του κοινού».

Νωρίτερα την Τρίτη, εκπρόσωπος του YouTube δήλωσε: «Εάν η συμπεριφορά ενός δημιουργού εκτός πλατφόρμας βλάπτει τους χρήστες, τους υπαλλήλους ή το οικοσύστημά μας, αναλαμβάνουμε δράση». Τα τελευταία χρόνια, η πρώην προσωπικότητα της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου έχει επανατοποθετηθεί, δημοσιεύοντας τακτικά βίντεο για την πνευματικότητα, την αντικαθεστωτική πολιτική και, πρόσφατα, τα ΑΤΙΑ, στους 6,6 εκατομμύρια συνδρομητές του. Δημοσιεύει επίσης στο Instagram, το X (πρώην γνωστό ως Twitter) και το Rumble.

Η απόφαση του YouTube να μπλοκάρει τις πηγές εσόδων του ισχύει για «όλα τα κανάλια που μπορεί να ανήκουν ή να διαχειρίζεται» ο 48χρονος, επιβεβαίωσε στο BBC. Άλλα κανάλια που σχετίζονται με την κύρια σελίδα του στο YouTube περιλαμβάνουν τα Awakening With Russell, Stay Free With Russell Brand και Football Is Nice, τα οποία έχουν περίπου 500.000 συνδρομητές μεταξύ τους.

Η Sara McCorquodale, συγγραφέας και διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού ανάλυσης κοινωνικών μέσων CORQ, εκτίμησε ότι ο Brand έβγαζε περίπου 2.000 έως 4.000 λίρες ανά βίντεο στο YouTube. «Πιθανότατα έβγαζε περισσότερα έσοδα από το YouTube από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα», δήλωσε στο BBC News. «Τα πάντα υπήρχαν για να οδηγήσουν τους ανθρώπους στο κανάλι του στο YouTube, οπότε αυτό ήταν πιθανώς μια σημαντική ροή εσόδων που προφανώς τώρα έχει διακοπεί».

Ωστόσο, ο Rumble εξακολουθεί να μεταφέρει διαφημίσεις στο περιεχόμενό του, «οπότε η ικανότητά του να βγάζει χρήματα δεν έχει σταματήσει με κανένα τρόπο», είπε. Σύμφωνα με το Companies House, η εταιρεία του Brand - με την επωνυμία Pablo Diablo's Legitimate Business Firm Ltd - είδε τα καθαρά περιουσιακά της στοιχεία να υπερδιπλασιάζονται από 2 εκατομμύρια λίρες το 2020 σε 4,1 εκατομμύρια λίρες το 2021.

Η κίνηση του YouTube «θα έχει κάποιο αντίκτυπο», δήλωσε η κ. McCorquodale. «Αλλά το κοινό του εξακολουθεί να υπάρχει. Είναι πολύ παθιασμένοι, θέλουν το περιεχόμενό του και έτσι θα τον ακολουθήσουν». Προέβλεψε ότι ο Brand θα μπορούσε να ξεκινήσει μια «ανεξάρτητη, συνδρομητική πλατφόρμα», όπου οι στρατιές των θαυμαστών του θα μπορούσαν να πληρώνουν για να παρακολουθούν τα βίντεό του.

Το BBC αφαίρεσε τα προγράμματα με τον Ράσελ Μπραντ 

Το BBC αφαίρεσε τα προγράμματα με τον Ράσελ Μπραντ από την τηλεοπτική πλατφόρμα θέασης ροής και κατ’ επιλογή iPlayer όπως και από την αντίστοιχη για ηχητικά προγράμματα Sounds, μετά από τις καταγγελίες εναντίον του κωμικού για σεξουαλική επίθεση.

Σε μια δήλωση που κοινοποιήθηκε σήμερα, ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει την απόφαση να αφαιρέσει περιεχόμενο που «είναι κάτω από τις προσδοκίες του κοινού». Εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του BBC δήλωσε: «Το BBC δεν απαγορεύει ούτε αφαιρεί περιεχόμενο όταν πρόκειται για δημόσιο αρχείο, εκτός εάν έχουμε αιτιολογία για κάτι τέτοιο».

«Υπάρχει περιορισμένο περιεχόμενο με τον Ράσελ Μπραντ στο iPlayer and το Sounds», αναφέρει η ανακοίνωση. «Εξετάσαμε αυτό το περιεχόμενο και λάβαμε την απόφαση να αφαιρέσουμε μέρος του, αφού εκτιμήσαμε ότι πλέον είναι κάτω από τις προσδοκίες του κοινού».

Ράσελ Μπραντ: Ακυρώθηκαν εμφανίσεις του μετά τις αποκαλύψεις

Τα standup σόου που επρόκειτο να δώσει ο Ράσελ Μπραντ τις επόμενες 10 ημέρες ακυρώθηκαν, μετά τις αποκαλύψεις σε βάρος του ηθοποιού.

Επίσης, ο εκδότης του ανακοίνωσε πως «παγώνουν» όλα τα μελλοντικά πρότζεκτ βιβλίων σε συνεργασία με τον Ράσελ Μπραντ. «Αυτές είναι πολύ σοβαρές καταγγελίες και λαμβάνοντάς τες υπόψη, ο Bluebird αποφάσισε να διακόψει όλες τις μελλοντικές εκδόσεις με τον Ράσελ Μπραντ», ανέφερε η ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου, που τα τελευταία χρόνια έχει κυκλοφορήσει βιβλία του ηθοποιού.

Η εγγονή του Άντριου Σακς λέει ότι «δεν βλέπει τον Ράσελ Μπραντ ως βιαστή»

Η Georgina Baillie, η οποία είχε σχέση με τον Brand τη δεκαετία του 2000, πρόσθεσε ότι οι ιστορίες των γυναικών για σεξουαλική κακοποίηση πρέπει πάντα να γίνονται πιστευτές και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Η εγγονή του Άντριου Σακς δήλωσε ότι «δεν βλέπει τον Ράσελ Μπραντ ως βιαστή» από τη «δική της εμπειρία» μετά από μια σειρά καταγγελιών εναντίον του κωμικού. Η Georgina Baillie, η οποία είχε σχέση με τον Brand τη δεκαετία του 2000, πρόσθεσε ότι οι ιστορίες των γυναικών για σεξουαλική κακοποίηση πρέπει πάντα να γίνονται πιστευτές και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Η 38χρονη Baillie βρέθηκε στο επίκεντρο του λεγόμενου σκανδάλου «Sachsgate» το 2008, στο οποίο ο Brand και ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Jonathan Ross άφησαν άσεμνα μηνύματα για εκείνη στον τηλεφωνητή του παππού της, πρωταγωνιστή του Fawlty Towers. Συζητώντας τη σχέση της με τον Brand στην εκπομπή Piers Morgan Uncensored του TalkTV, είπε: «Ήταν πάντα πολύ καλός μαζί μου. Ήταν πάντα ξεκάθαρο ποιες ήταν οι παράμετροι και αυτό ήταν αμοιβαία συμφωνημένο και ποτέ δεν συνέβη κάτι δυσάρεστο - εκτός από αυτό [τις κασέτες Sachsgate]. Πάλευα με τον εθισμό για περίπου 10- 15 χρόνια και μου ήταν πολύ δύσκολο να καθαρίσω και να αποτοξινωθώ. Έτσι, ένας κοινός φίλος μεταξύ εμού και του Russell τον πήρε τηλέφωνο και του είπε: "Ο Georgie χρειάζεται βοήθεια", και έτσι με έστειλε σε κέντρο αποτοξίνωσης. Και έτσι χωρίστηκα σωματικά από το ναρκωτικό της επιλογής μου και έκανα θεραπεία και νομίζω ότι αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο στο ταξίδι της ανάρρωσής μου».

Τα σχόλιά της έρχονται μετά τις καταγγελίες τεσσάρων γυναικών για σεξουαλική κακοποίηση εναντίον του σταρ μεταξύ 2006 και 2013, στο πλαίσιο έρευνας των εφημερίδων The Times, The Sunday Times και της εκπομπής Dispatches του Channel 4. Συνεχίζοντας να συζητά τις καταγγελίες, είπε: «Δεν λέω ότι είναι ψέματα, γιατί ξέρετε, ήταν πριν από πολύ καιρό. Όλοι μας... Νομίζω ότι πρέπει να γίνουν πιστευτοί και να πάρουν κάποια βοήθεια».

Ερωτηθείσα αν υποθέτει ότι ο Μπραντ είναι ένοχος, πρόσθεσε: «Εγώ, από την προσωπική μου εμπειρία, δεν βλέπω τον Ράσελ ως βιαστή. Ωστόσο, πολλά από τα στοιχεία είναι πολύ πειστικά, οπότε πρέπει κανείς να έχει ανοιχτό μυαλό».

Με πληροφορίες από BBC, Guardian, Sky News

σεξουαλική επίθεσηΡάσελ Μπραντηθοποιόςβιασμός