Lifestyle|25.09.2023 11:00

Sex Education: Η δημιουργός Laurie Nunn δηλώνει «περήφανη για την επίδραση που είχε η σειρά» και αποκαλύπτει ποιος χαρακτήρας θα της λείψει

Newsroom

Από το 2019, η Laurie Nunn δημιουργεί βραβευμένες ιστορίες, σκηνές που σπάνε τα ταμπού και ατελείωτα ερωτικά μπερδέματα. Όμως όλα αυτά έφτασαν στο τέλος τους, αφού πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε η τέταρτη και τελευταία σεζόν της σειράς της, Sex Education. «Θα πάρω ένα λεπτό για να θυμηθώ πώς αισθάνεται ο εγκέφαλός μου χωρίς να γράφω τόσα πολλά ανέκδοτα με πέη», λέει η ίδια.

Η εφηβική κωμωδία του Netflix για το σεξ αντιμετώπισε με τόλμη θέματα όπως η άμβλωση, η παρθενία και ο αυνανισμός - και αυτή ήταν μόνο η πρώτη σεζόν. Έχει επίσης αναδείξει σοβαρά ζητήματα, από τη σεξουαλική επίθεση και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μέχρι την αναπηρία και τις τρανς ταυτότητες, από τότε που ξεκίνησε να προβάλλεται.

Καθώς λοιπόν η τελευταία σεζόν προβάλλεται ήδη στο Netflix, η συγγραφέας Laurie Nunn αναλογίζεται τον αντίκτυπο που είχε η σειρά. «Ήταν πραγματικά υπέροχο να βλέπουμε πώς ο κόσμος συνδέθηκε με τους χαρακτήρες αλλά και με το θέμα», λέει στο BBC Newsbeat. «Ελπίζω ότι το κοινό θα απολαύσει την τελευταία σεζόν».

Η αναπαράσταση δύσκολων θεμάτων και ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της σειράς

Η Laurie σημειώνει ότι η σειρά ξεκίνησε γύρω από «μια αρκετά βασική ιδέα για το τι θα συνέβαινε αν βάζαμε έναν έφηβο σεξοθεραπευτή σε μια σχολική κοινότητα». Αυτός ο έφηβος σεξοθεραπευτής μετατράπηκε στον άπειρο Otis (Asa Butterfield), ο οποίος, ενθαρρυμένος από την επιχειρηματία Maeve (Emma Mackey), καταλήγει να διευθύνει μια αυτοαποκαλούμενη κλινική στο σχολείο Moordale.

 

Και αυτό είναι ένα ιδιαίτερο σημείο για το οποίο είναι υπερήφανη η δημιουργός της σειράς, η οποία υπογραμμίζει την ιστορία της Lily (Tanya Reynolds) από την πρώτη σεζόν, όπου μαθαίνει ότι έχει κολεόσπασμο. Το NHS περιγράφει την πάθηση ως την περίπτωση που ο κόλπος σφίγγει ξαφνικά μόλις προσπαθείς να εισάγεις κάτι μέσα σε αυτόν. «Πιθανότατα έλαβα περισσότερα μηνύματα γι' αυτό από οτιδήποτε άλλο έχουμε αγγίξει ποτέ στη σειρά», λέει η Laurie.

Η δημιουργός της δημοφιλούς σειράς ανέφερε ότι νεαρές γυναίκες επικοινώνησαν μαζί της για να πουν ότι η εκπομπή τις βοήθησε να συνειδητοποιήσουν ότι μπορεί να έχουν την πάθηση και επισκέφθηκαν γιατρό. «Πραγματικά αισθάνθηκα ότι υπήρχε κάτι εκπαιδευτικό στην σειρά που βγήκε προς τα έξω και πραγματικά επηρέασε τις ζωές των ανθρώπων».

«Ήταν μια  ευκαιρία να κάνουμε μια τηλεοπτική σειρά που είναι πραγματικά αστεία και διασκεδαστική και αρκετά χοντροκομμένη και μερικές φορές πραγματικά εξωφρενική. Αλλά είναι επίσης σε θέση να αγγίξει θέματα που οι νέοι θεωρούν σημαντικά όταν πρόκειται να μιλήσουν για τη σεξουαλικότητα και την ταυτότητά τους», σημείωσε η Laurie.

 

Οι τηλεθεατές έχουν δεθεί με τους χαρακτήρες, οι οποίοι στην πορεία ανακαλύπτουν τη σεξουαλικότητα και την ταυτότητα φύλου τους, ενώ η σειρά έχει επίσης ευαισθητοποιήσει για ελάχιστα γνωστές καταστάσεις. Η σειρά έχει επαινεθεί ευρέως για την ειλικρίνεια, την ποικιλομορφία και την αναπαράσταση δύσκολων θεμάτων.

Η Aimee Lou Wood, η οποία υποδύεται την ομώνυμη Aimee, κέρδισε βραβείο Bafta το 2021 για την απεικόνιση της σεξουαλικής επίθεσης που δέχτηκε σε ένα λεωφορείο στον δεύτερο κύκλο.

 

Και η συγγραφέας Laurie λέει στο Newsbeat ότι η ιστορία αυτή ήταν «ιδιαίτερα προσωπική». «Είχα μια πολύ καθαρτική εμπειρία γράφοντας αυτό. Και είχα πολλά υπέροχα μηνύματα από ανθρώπους που ένιωσαν ότι επηρεάστηκαν από αυτό». 

Από το Sex Education στην... Barbie και τον Doctor Who

Η επιτυχία της ταινίας Sex Education κατάφερε επίσης να απογειώσει τη φήμη των ηθοποιών της καιι να τους καταστήσει δημοφιλείς και διεθνώς γνωστούς.

Η Emma Mackey, ο Connor Swindells και η Ncuti Gatwa εμφανίστηκαν στην μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του 2023 Barbie, ενώ η Gatwa θα είναι η 15η ενσάρκωση του Doctor Who.

Η Laurie λέει ότι δεν είχε προγραμματίσει η τέταρτη σειρά να είναι η τελευταία φορά που θα βλέπαμε τους χαρακτήρες που ζωντάνεψαν αυτοί οι ηθοποιοί, αλλά ένιωσε ότι οι ιστορίες τους είχαν φτάσει σε ένα φυσικό τέλος.

«Όσο πιο βαθιά έμπαινα στο σενάριο, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούσα ότι αυτές οι ιστορίες έφταναν πολύ οργανικά στο τέλος τους. Όλοι οι χαρακτήρες έμειναν σε μια θέση για την οποία ένιωσα πολύ καλά και ένιωσα πολύ χαρούμενη και αισιόδοξη για το μέλλον τους», υπογράμμισε η Laurie.

Ο χαρακτήρας που θα λείψει περισσότερο στη δημιουργό της σειράς

Ποιος είναι λοιπόν ο χαρακτήρας που θα λείψει περισσότερο στη Λόρι; Είναι μια δύσκολη ερώτηση για εκείνη να απαντήσει, αλλά επιλέγει τη μητέρα του Otis, τη Jean, την οποία υποδύεται η Gillian Anderson.

«Μου αρέσει πολύ να παίζω με τις αντιφάσεις του χαρακτήρα της», λέει η Laurie. «Από τη μία πλευρά είναι αυτός ο πολύ συγκροτημένος, αυστηρός, σοφός και ενημερωμένος χαρακτήρας, αλλά μερικές φορές κάνει πράγματα που είναι τόσο ανεξέλεγκτα και απρόβλεπτα"».

 

Ίσως ασυνήθιστο για μια συγγραφέα τηλεοπτικών σειρών, η Laurie δεν ήταν μεγάλη θαυμάστρια των σειρών και των box sets μέχρι τα 20 της χρόνια. Αλλά μετά από τέσσερα χρόνια και 32 επεισόδια του Sex Education, δεν είναι μια μορφή από την οποία θέλει να απομακρυνθεί σύντομα. «Λατρεύω να γράφω τηλεοπτικά κείμενα», λέει. «Οπότε ελπίζω ότι θα μπορέσω να το ξανακάνω στο μέλλον».

Με πληροφορίες από BBC

ειδήσεις τώραSex EducationNetflix