Lifestyle|22.03.2019 14:47

Ανεύρυσμα στα 24: Η ιστορία της Emilia Clarke του Game of Thrones συγκλονίζει

Newsroom

Η Βρετανίδα ηθοποιός Εμίλια Κλαρκ (Emilia Clarke) που ενσαρκώνει την μητέρα των Δράκων «Νταινέρις Ταργκάριεν» στο «Game of Thrones», αποκάλυψε με κείμενό της στο περιοδικό «The New Yorker» ότι επέζησε δύο επεισοδίων εγκεφαλικής αιμορραγίας, που υπέστη τα πρώτα χρόνια της επιτυχημένης σειρά του δικτύου HBO.

Η Εμίλια Κλαρκ αποφάσισε μετά από χρόνια να γράψει η ίδια την ιστορία της, μια ιστορία απελπισίας, πόνου αλλά και ελπίδας για όσους υποφέρουν από ανεύρυσμα στον εγκέφαλο. Και ο λόγος δεν ήταν μόνο ότι τελείωσαν τα γυρίσματα του 8ου και τελευταίου κύκλου του «Game of Thrones». Η Κλαρκ αποφάσισε να ασχοληθεί με μια φιλανθρωπική πρωτοβουλία που στηρίζει νέους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν υποστεί ανεύρυσμα εγκεφάλου και χρειάζονται χρήματα και υποστήριξη για να ξεπεράσουν αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Μάλιστα, η ίδια μέσω Instagram προέτρεψε τους followers της να κατευθυνθούν στη σελίδα του «The New Yorker», να διαβάσουν την ιστορία της και να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν την πρωτοβουλία Same You.

T

Όλοι έβλεπαν τη λάμψη του Game of Thrones και η Εμίλια Κλαρκ είχε αφόρητους πόνους

«Τη στιγμή που όλα μου τα παιδικά όνειρα φαίνονταν πως έχουν εκπληρωθεί, έχασα σχεδόν το μυαλό μου και τη ζωή μου». Η πρώτη ρήξης ανευρύσματος, όπως γράφει η Εμίλια Κλαρκ, συνέβη στις 11 Φεβρουαρίου του 2011, λίγο μετά το τέλος των γυρισμάτων της πρώτης σεζόν του «Game Of Thrones». Οι δημιουργοί του «Game of Thrones», David Benioff και D. B. Weiss έλεγαν στην Εμίλια να προσεγγίσει την Καλίσι ως ένα μίγμα «Ναπολέοντα, Ιωάννας της Λορένης και Λόρενς της Αραβίας». Η πίεση για τη νεαρή ηθοποιό, που για πρώτη φορά γνώριζε τέτοια αναγνωρισιμότητα, ήταν τρομερή. Ενώ βρισκόταν στο γυμναστήριο, κατέρρευσε αντιμετωπίζοντας σφοδρούς πόνους και σχεδόν αναίσθητη, χρειάστηκε να μεταφερθεί εκτάκτως στο νοσοκομείο. «Η διάγνωση ήταν ταχεία και δυσοίωνη: μηνιγγική αιμορραγία, ένας θανατηφόρος τύπος αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (…) Ήμουν 24 ετών» θυμάται η Κλαρκ. «Δεν είναι δυνατόν να μου συμβαίνει αυτό».

Υποβλήθηκε σε επέμβαση, που απέτρεψε τα χειρότερα, όμως ξύπνησε με οξείς πόνους και σε αφασία (μερική ή ολική απώλεια γλωσσικών ικανοτήτων). Η περιγραφή της Εμίλια είναι συγκλονιστική, καθώς αναφέρει ότι κάποιες φορές σκέφτηκε να ζητήσει να «κατεβάσουν τον διακόπτη» για να πεθάνει. Δεν μπορούσε να δει πώς θα ήταν η ζωή της χωρίς νόηση, κάτι που πίστευε ότι έχει χάσει. «Το όνομά μου είναι Εμίλια Ίζαμπελ Γιουφίμια Ρόουζ Κλαρκ. Όμως, δεν μπορούσα να το θυμηθώ. Αντ’ αυτού ακατάληπτες φράσεις έβγαιναν από το στόμα μου.. Ήθελα να τελειώνω. Ζήτησα από τους γιατρούς να με αφήσουν να πεθάνω. Η δουλειά μου, το όνειρο της ζωής μου για πάντα, βασίζεται στη γλώσσα, την επικοινωνία. Χωρίς αυτά, θα ήμουν χαμένη». Οι πόνοι συνέχιζαν να είναι αφόρητοι. 

«Μάχη για τη Ζωή μου» - Σκεφτόμουν κάθε λεπτό ότι θα πεθάνω

Η αφασία υποχώρησε ευτυχώς λίγες ημέρες αργότερα και η Εμίλια Κλαρκ πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, έναν μήνα μετά την εισαγωγή της για να ξεκινήσει την προετοιμασία της για την επιστροφή της στα πλατό του Game of Thrones της δεύτερης σεζόν. Η καθημερινότητα είναι ένας αγώνας για εκείνη. Παίρνει μορφίνη για να καταφέρει να αντιμετωπίσει τους ασύλληπτους πόνους και παλεύει με την αφόρητη κούραση: «Μετά την πρώτη ημέρα των γυρισμάτων, μόλις που μπόρεσα να επιστρέψω στο ξενοδοχείο προτού καταρρεύσω από την εξάντληση».

«Η δεύτερη σεζόν ήταν η χειρότερη για εμένα (…). Για να είμαι πολύ ειλικρινής, σκεφτόμουν κάθε λεπτό ότι θα πεθάνω». Στην πρώτη επέμβασή της, οι γιατροί είχαν εντοπίσει άλλο ένα «μικρό ανεύρυσμα» στο άλλο ημισφαίριο του εγκεφάλου που έπρεπε να παρακολουθούν στενά με εξετάσεις.

T

Το 2013, μόλις είχε ολοκληρώσει τις θεατρικές παραστάσεις στη Νέα Υόρκη, η Εμίλια Κλαρκ υποβάλλεται για πολλοστή φορά σε εξετάσεις. Δυστυχώς το ανεύρυσμα έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος και η Εμίλια πρέπει να χειρουργηθεί. Η επέμβαση που θεωρείται περίπου ρουτίνας, δεν είναι επιτυχημένη, ο εγκέφαλός της αιμορραγεί και χρειάζεται νέο χειρουργείο. Αυτή τη φορά θα ανοίξουν το κρανίο της για να να αντιμετωπίσουν την αιμορραγία.

T

Μετά την καταιγίδα, το ουράνιο τόξο - Η ελπίδα που δίνει η Εμίλια στους ασθενείς με ανεύρυσμα

Η Εμίλια Κλαρκ γράφει για τις απίστευτες δυσκολίες, γράφει ακόμα και για το γεγονός ότι ήταν απόλυτα αποφασισμένη να κρατήσει αυτή την κατάσταση μακριά από το κοινό - ακόμα και λέγοντας ψέμματα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την υγεία της. Κατάφερε να σταθεί ξανά στα πόδια της, να αποθεραπευτεί και να ζει κανονικά: «Θεραπεύτηκα πέραν κάθε προσδοκίας μου». Και τώρα ήρθε η ώρα να αφιερωθεί στη φιλανθρωπική οργάνωση SameYou η οποία παράσχει βοήθεια στους ασθενείς που επέζησαν από εγκεφαλικά επεισόδια κι έχουν ανάγκη από θεραπεία.

«Αισθάνομαι ατελείωτη ευγνωμοσύνη - στη μητέρα μου, στον αδερφό μου, στους γιατρούς μου, στις νοσοκόμες και στους φίλους μου. Κάθε μέρα μού λείπει ο μπαμπάς μου, που πέθανε από καρκίνο το 2016, και τον ευχαριστώ που κρατούσε το χέρι μου μέχρι το τέλος. Είμαι τόσο ευτυχισμένη που βρίσκομαι εδώ για να δω το τέλος της ιστορίας και την αρχή από οτιδήποτε ακολουθεί» λέει σήμερα στα 32 της η Εμίλια Κλαρκ.  

T

Η όγδοη και τελευταία σεζόν του Game of Thrones θα αρχίσει να προβάλλεται την 14η Απριλίου 2019.

Game of ThronesανεύρυσμαΕμίλια Κλαρκ