Lifestyle|24.11.2023 11:09

Βασίλης Ντάρμας: Ο ηθοποιός μιλά για την εμπειρία του με το σύνδρομο Tourette – «Έχω ένα ζουζούνι μέσα μου»

Newsroom

Ο ηθοποιός Βασίλης Ντάρμας, ο οποίος πρωταγωνιστεί στη σειρά της ΕΡΤ, «Κάνε ότι κοιμάσαι» μίλησε στην εκπομπή «Στούντιο 4» και τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο, και αναφέρθηκε στο σύνδρομο Tourette από το οποίο και πάσχει. Ο ηθοποιός περιέγραψε την εμπειρία του με τη συγκεκριμένη νευρολογικού περιεχομένου πάθηση, σχολιάζοντας πως το εύρος και το φάσμα είναι τεράστιο, από το να βρίζει κάποιος μέχρι το να κλείνει συνεχώς τα μάτια του.

«Το σύνδρομο Gilles de la Tourette είναι μια νευρολογικού περιεχομένου πάθηση που έχει να κάνει με ένα νευρολογικό μοτίβο, τα λεγόμενα τικ. Μπορεί κάποιος να κλείνει συνέχεια τα μάτια του, πχ. Το εύρος και το φάσμα είναι τεράστιο, υπάρχει η κοπρολαλία ας πούμε, κάποιοι λένε άσχημες λέξεις, που είναι και το πιο γνωστό. Το φάσμα είναι τεράστιο, κάποιος μπορεί να έχει ένα και να το έχει όλη του τη ζωή, κάποιος να έχει λίγο αυτό να σταματάει και να ξεκινάει…», είπε αρχικά ο ηθοποιός.

«Η δική μου ιδιαιτερότητα, είναι ότι έχω ένα μικρό ζουζούνι μέσα μου, το οποίο μετακομίζει ανά διαστήματα, μπορεί δηλαδή να το έχω στο γόνατο και να θέλω να κουνήσω το γόνατό μου ή να κλείνω συνέχεια τα μάτια μου, και να σταματήσει αυτό κάποια στιγμή και να αρχίσει κάτι άλλο. Πλέον το ελέγχω, δεν το έχω τόσο πολύ», πρόσθεσε αναφέροντας επίσης πως μεγάλο ρόλο παίζει η ψυχολογία του ασθενή, καθώς αν κάποιος δεν είναι καλά ψυχολογικά μπορεί να εκδηλωθεί σε χειρότερο βαθμό χειρότερα.

Ο ίδιος σχολίασε πως το σύνδρομο το αντιλήφθηκαν οι γονείς του σε μικρή ηλικία, δηλώνοντας ότι η συγκεκριμένη πάθηση δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα για τον ίδιο, αλλά για τα άλλα παιδιά, καθώς δεν μπορούσαν να το διαχειριστούν.

ειδήσεις τώραηθοποιόςσύνδρομοΕΡΤ