Lifestyle|06.12.2023 22:22

Βασίλισσα Λετίθια: Τα ερωτικά σκάνδαλα, οι απιστίες, ο πρώην φίλος και η αμφιλεγόμενη φωτογραφία

Newsroom

Όταν η El Pais δημοσίευσε πέρυσι ένα προφίλ της Ισπανίδας βασίλισσας Λετίθια, ένας υπουργός της κυβέρνησης την περιέγραψε ως «την πιο σημαντική μας βοήθεια. Νόμιζα ότι ήταν ψυχρή και απόμακρη, αλλά έδειξε επαγγελματισμό, ήταν φυσιολογική και διασκεδαστική». Τα νέα από τη Μαδρίτη αυτή την εβδομάδα μπορεί να μην είναι βέβαια τόσο διασκεδαστικά, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times. Ο Jaime del Burgo, επιχειρηματίας, παλιός φίλος και πρώην φίλος της Λετίτσια, ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν πάντα τόσο... πρώην όσο θα ήθελαν οι αυλικοί. Το ειδύλλιό τους στην πραγματικότητα συνεχίστηκε και μετά τον γάμο της το 2004, υποστηρίζει, και διήρκεσε μέχρι να το τερματίσει, το 2011. Δημοσίευσε, και στη συνέχεια διέγραψε, μια φωτογραφία της όταν ήταν έγκυος, ισχυριζόμενος ότι του την έστειλε κατά τη διάρκεια της σχέσης τους με ένα μήνυμα που έγραφε: «Αγάπη. Φοράω την πασμίνα σου. Είναι σαν να σε νιώθω δίπλα μου. Με φροντίζει. Με προστατεύει. Μετράω τις ώρες μέχρι να ξανασυναντηθούμε, σ' αγαπώ».Και ένα χρόνο αφότου τον παράτησε, εκείνος παντρεύτηκε την αδελφή της. Κανένα στοιχείο δεν πιστοποιεί ότι έχει γραφτεί από την ίδια τη βασίλισσα Λετίθια.

Οι ισχυρισμοί αποκαλύφθηκαν τη Δευτέρα σε ένα άγνωστο διαδικτυακό περιοδικό, το El Cierre Digital. Ο Jaime Penafiel, ο συγγραφέας ενός νέου βιβλίου, Letizia and I, σχετικά με τον del Burgo, δήλωσε στο περιοδικό ότι η Letizia ήταν η «μεγάλη αγάπη» του del Burgo, μια αγάπη που μετατράπηκε σε «βαθιά φιλία» αφού γνώρισε τον Φελίπε. Τώρα οι ισχυρισμοί έχουν γίνει δημοφιλείς, αφού ένας Ισπανός σχολιαστής με επιρροή έσπευσε να υπερασπιστεί τη Λετίθια. Σε άρθρο του στην εφημερίδα El Confidencial, ο Jose Antonio Zarzalejos καταφέρθηκε εναντίον των επικριτών που «διαδίδουν λάσπη» για τη βασίλισσα. «Η υπεράσπιση της τιμής της βασίλισσας Λετίσια, του δικαιώματός της στην τιμή, ισοδυναμεί με την υπεράσπιση του δικαιώματος στην τιμή και την ελευθερία όλων των Ισπανών πολιτών».

Η βασίλισσα Λετίθια «είχε σχέση μετά τον γάμο της με τον βασιλιά Φελίπε»

Η Λετίθια ήταν γνωστή δημοσιογράφος και παρουσιάστρια τηλεοπτικών ειδήσεων όταν γνώρισε τον μελλοντικό βασιλιά της Ισπανίας. Συστήθηκαν σε ένα δείπνο το 2002 και προχώρησαν σε σχέση όταν εκείνος επισκέφθηκε τον τόπο της πετρελαιοκηλίδας στις ισπανικές ακτές που κάλυπτε η ίδια. Κατάφεραν να διεξάγουν τη σχέση τους μυστικά, οπότε η ανακοίνωση των αρραβώνων τους, όταν ήρθε τον Νοέμβριο του 2003, εξέπληξε τους πάντες και τρόμαξε κάποιους. Οι σνομπ επεσήμαναν ότι θα ήταν η πρώτη «κοινή» βασίλισσα στην ισπανική ιστορία και, πράγματι, υπερασπιζόμενος τη βασίλισσα, ο Zarzalejos είπε ότι κάποιοι δεν της συγχώρεσαν ποτέ ότι ήταν διαζευγμένη και κοινή θνητή.

Ο μελλοντικός πεθερός της, ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος, την αποκάλεσε «εσωτερικό εχθρό», μια αναφορά στην καριέρα της ως δημοσιογράφου. Σύμφωνα με ένα βιβλίο του 2015, The Court of Felipe VI, ο Χουάν Κάρλος «αστειεύτηκε» ότι η άφιξη της Λετίθια ήταν «το χειρότερο πράγμα που συνέβη» στους βασιλείς εδώ και χρόνια και ότι η απόφαση του γιου του να την παντρευτεί ήταν «έτοιμη να καταστρέψει τη μοναρχία». Οι αριστοκράτες φίλοι του Χουάν Κάρλος αναφέρονταν στη Λετίθια ως «la chacha» - η υπηρέτρια. Μια φορά, αφού εκφώνησε μια ομιλία για τη Μέση Ανατολή, ο Χουάν Κάρλος της είπε: «Ναι, Λετίθια, ξέρουμε ότι είσαι η έξυπνη, αλλά μπορείς να σταματήσεις να μιλάς τώρα».

Μέχρι τη στιγμή που γνώρισε τον Φελίπε, το πρόσφατο βιογραφικό της Letizia περιελάμβανε ζωντανή μετάδοση από το Ground Zero μετά την 11η Σεπτεμβρίου και κάλυψη των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και του πολέμου στο Ιράκ. Ένα χρόνο αργότερα, πριν παντρευτεί, παραιτήθηκε από τη δουλειά της. Είκοσι πέντε εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν τον γάμο του ζευγαριού στη Μαδρίτη το 2004. Η νύφη φόρεσε ένα λευκό φόρεμα με όρθιο γιακά του Ισπανού σχεδιαστή Manuel Pertegaz, που της συνέστησε η πεθερά της, η βασίλισσα Σοφία, και ένα πέπλο από μεταξωτό τούλι που της χάρισε ο γαμπρός της. «Ήταν το παραμυθένιο ζευγάρι», είπε ένας βασιλικός παρατηρητής, «μια ανάσα φρέσκου αέρα που χρειαζόταν πολύ η βασιλική οικογένεια».

Όταν η Letizia Ortiz Rocasolano γεννήθηκε στη βόρεια Ισπανία το 1972, η ισπανική μοναρχία δεν υπήρχε. Η χώρα ήταν δημοκρατία, έξι χρόνια πριν από την αποκατάσταση της μοναρχίας. Σύμφωνα με τον συγγραφέα Andrew Morton, οι Rocasolanos ήταν ρεπουμπλικάνοι που φώναζαν βρισιές στον Χουάν Κάρλος όταν εμφανιζόταν στην τηλεόραση τα Χριστούγεννα, αλλά η Letizia ανήκε στη μεσαία τάξη, η μητέρα της νοσοκόμα και ο πατέρας της δημοσιογράφος. Σπούδασε επικοινωνία στο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, έκανε μεταπτυχιακό στη δημοσιογραφία ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία από τη φοιτητική δημοσιογραφία σε τοπικές εφημερίδες και την εθνική τηλεόραση. Πέρασε ένα χρόνο δουλεύοντας στο Μεξικό και επέστρεψε στην Ισπανία για να εργαστεί στο ισπανικό Bloomberg και αργότερα στο CNN.

Το 1998 παντρεύτηκε έναν τον οποίο γνώρισε όταν ήταν 16 ετών. Ήταν εννέα χρόνια μεγαλύτερός της και έβγαιναν για δέκα χρόνια πριν παντρευτούν, αλλά χώρισαν ένα χρόνο αργότερα. Αργότερα έζησε με έναν άλλο μακροχρόνιο φίλο της, έναν αθλητικό δημοσιογράφο. Ο 53χρονος Del Burgo, επιχειρηματίας με έδρα τη Βρετανία, δήλωσε στην Penafiel ότι γνώρισε και ξεκίνησε σχέση με τη Letizia κάποια στιγμή πριν από το 2000, χρόνια πριν γνωρίσει τον Felipe. Ισχυρίστηκε ότι ήταν στα πρόθυρα πρότασης γάμου το 2002, τη νύχτα που εκείνη του είπε κατά τη διάρκεια δείπνου ότι έβγαινε με έναν μυστηριώδη «διπλωμάτη». Ο διπλωμάτης ήταν ο Φελίπε και η Λετίσια ζήτησε από τον ντελ Μπούργκο να είναι μάρτυρας στο γάμο τους. Ο Del Burgo παντρεύτηκε την αδελφή της, Τέλμα, το 2012, αλλά ο γάμος έληξε δύο χρόνια αργότερα.

Πώς η Κέιτ έσωσε τους βασιλικούς

Η Λετίσια ήταν 31 ετών όταν παντρεύτηκε τον Φελίπε. Το ζευγάρι πιστώθηκε αρχικά την αύξηση της υποστήριξης προς τη βασιλική οικογένεια. Όπως και η Middleton, κέρδισε επαίνους για την υπεράσπιση εγχώριων εμπορικών σημάτων, όπως τα Zara και Mango, παράλληλα με πιο high-end σχεδιαστές. Όπως και εκείνη, άρχισε να επικεντρώνει το έργο της στα παιδιά και την εκπαίδευση. Και όπως εκείνη, έγινε βασικός πυλώνας του ?Hola!, όπως ακριβώς η Kate είναι βασικός πυλώνας του Hello! Και οι δύο είναι φανατικές της γυμναστικής και εξακολουθούν να θεωρούν τους ανθρώπους που γνώρισαν στο σχολείο και το πανεπιστήμιο ως μερικούς από τους πιο στενούς τους φίλους.

«Η διανοητική, επαγγελματική, υψηλών επιδόσεων τάξη εξουσίας της Μαδρίτης είναι πολύ περισσότερο το σκηνικό της Λετίθια από τα παρακμιακά γιοτ των περισσότερων Ευρωπαίων βασιλικών», έγραψε ο συγγραφέας Matthew Bell το 2017, σημειώνοντας ότι ενώ εκείνη και ο Φελίπε ήταν προσκεκλημένοι στους πλούσιους εορτασμούς για τα 21α γενέθλια της Μαρίας-Ολυμπίας, κόρης του διαδόχου Παύλου και της Μαρί-Σαντάλ της Ελλάδας, η Λετίθια δεν πήγε. «Δεν είναι πολύ κοινωνική με άλλους βασιλείς, ας πούμε», είπε μια πηγή στον Bell. «Αισθάνεται πιο άνετα με τους μακροχρόνιους φίλους της παρά με αυτό το νέο σύνολο στο οποίο βρίσκεται».

Οι φήμες ότι η σχέση της Λετίθια με την πεθερά της, Σοφία, ήταν τεταμένη κορυφώθηκαν το 2018, όταν η Λετίτσια προσπάθησε επανειλημμένα να καταστρέψει μια ευκαιρία για φωτογραφία της πρώην βασίλισσας που στεκόταν με τις εγγονές της στα σκαλιά του καθεδρικού ναού της Πάλμα, περπατώντας επανειλημμένα μπροστά της. Ο κοινωνικός συντάκτης του ισπανικού Vanity Fair δήλωσε ότι «ο ισπανικός λαός είναι αρκετά θυμωμένος» για τη συμπεριφορά της Λετίθια. Η Μαρί-Σαντάλ από την Ελλάδα δήλωσε: «Καμία γιαγιά δεν αξίζει αυτού του είδους τη μεταχείριση» και ακόμη και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης μπήκε στη διαμάχη, λέγοντας στο ισπανικό ραδιόφωνο ότι «οι σχέσεις με τα πεθερικά είναι πάντα περίπλοκες». Από την πλευρά της, η Σοφία παραπονέθηκε σε φίλους της ότι η Λετίθια δεν την άφηνε να βλέπει αρκετά συχνά τις εγγονές της.

Ο Ντελ Μπούργκο αναφέρει στο βιβλίο «Η Λετίθια και εγώ» ότι στον γάμο του με την Τέλμα, η Λετίθια του ψιθύρισε στο αυτί: «Θα είμαστε και πάλι μαζί». Το γιατί βγάζει τέτοιους ισχυρισμούς στη φόρα τώρα και το κατά πόσο αληθεύουν, δεν είναι σαφές. Τον ερχόμενο Μάιο θα είναι η 20ή επέτειος γάμου της Λετίτσια και του Φελίπε. Το αν θα είναι μεγάλη γιορτή, μένει να το δούμε...

βασιλική οικογένειασκάνδαλοΙσπανίαειδήσεις τώρα