Lifestyle|18.12.2023 11:33

Γαλλία: Απογοήτευση για τη νικήτρια των καλλιστείων - Το ανδρόγυνο στυλ και τα κοντά μαλλιά προκάλεσαν αντιδράσεις

Newsroom

«Κανείς δεν πρέπει να υπαγορεύει ποιος είσαι», δήλωσε η 20χρονη Eve Gilles, η οποία ήταν η μόνη διαγωνιζόμενη στον φετινό διαγωνισμό στη Γαλλία της οποίας τα μαλλιά ήταν κοντοκουρεμένα. «Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε όμορφες Μις με μακριά μαλλιά, αλλά εγώ επέλεξα μια ανδρόγυνη εμφάνιση με κοντά μαλλιά», δήλωσε μετά τη νίκη της το βράδυ του Σαββάτου, προσθέτοντας ότι κάθε «γυναίκα είναι διαφορετική, είμαστε όλες μοναδικές».

 

Η γυναίκα από ένα χωριό κοντά στη Δουνκέρκη της βόρειας Γαλλίας εξελέγη στην πόλη Ντιζόν μπροστά σε 5.000 θαυμαστές των καλλιστείων. Η μισή βαθμολογία καθορίστηκε από τους θεατές και η άλλη μισή από μια κριτική επιτροπή επτά γυναικών.

 

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί θεατές αντέδρασαν με χαρά, αποκρούοντας τις επικρίσεις που παρουσίαζαν την επιλογή της ως πολιτικοποιημένη.

«Ίσως η νέα #MissFrance να μην είναι πανέμορφη στα μάτια σας, αλλά το να βλέπετε wokeism («δικαιωματισμό») σε αυτήν επειδή έχει κοντά μαλλιά.... Είναι απλά γελοίο», δήλωσε ένας θαυμαστής της νέας Μις Γαλλία στο X. «Η Eve Gilles είναι η νέα Μις Γαλλία 2024, οι κακόβουλες και άχρηστες κριτικές σας δεν θα το αλλάξουν αυτό, είναι μεγαλειώδης», δήλωσε ένας άλλος χρήστης του X.

«Η Μις Γαλλία δεν είναι πλέον ένας διαγωνισμός ομορφιάς, αλλά ένας διαγωνισμός αφύπνισης που βασίζεται στη συμμετοχικότητα», έγραψε ένας χρήστης στο X, πρώην Twitter. Και δεν ήταν ο μόνος, με κάποιον άλλον να κατηγορεί τη Ζιλς πως «ενσταλάζει αξίες αφύπνισης στην κοινωνία». Ένας άλλος έγραψε ότι «δεν μοιάζει καθόλου με Μις Γαλλία» και πως «δεν μας ενδιαφέρει το κούρεμά της, αλλά το ανδρόγυνο σώμα της θέλει να χρησιμεύσει ως αφύπνιση».

 

 

Η Alexia Laroche-Joubert, διευθύνουσα σύμβουλος της Banijay France στην οποία ανήκει το εμπορικό σήμα Miss France, υπερασπίστηκε τα καλλιστεία ως σύμβολο «επιτυχίας» και «κοινωνικό ασανσέρ» για τις διαγωνιζόμενες που αργότερα έγιναν «επιχειρηματίες, γιατροί ή σκηνοθέτες κινηματογράφου». Τα κριτήρια του διαγωνισμού έχουν «εκσυγχρονιστεί», είπε, καθώς δεν υπάρχει πλέον όριο ηλικίας για τις συμμετέχουσες, οι οποίες μπορούν πλέον να είναι και παντρεμένες ή τρανσέξουαλ.

Θέση όμως πήρε και η βουλευτής Σαντρίν Ρουσό, υπερασπιζόμενη τη νικήτρια των γαλλικών καλλιστείων. «Επομένως, στη Γαλλία του 2023, μετράμε την πρόοδο του σεβασμού προς τις γυναίκες με το μήκος των μαλλιών τους;». (Να σημειωθεί ότι η κυρία Ρουσό έχει επίσης κοντά μαλλιά, τα οποία έχουν γίνει σύμβολο του κινήματος MeToo της Γαλλίας.)

Μια άλλη βουλευτής, η Καρίμα Ντελί, έγραψε στα social media: «Μεγάλη υποστήριξη για την Ιβ Ζιλς, Μις Γαλλία 2024, μπροστά στα μισητά tweets απίστευτης βίας. Καταπιείτε το δηλητήριό σας, δεν είναι μόνο υπέροχη, η Miss Nord pas de Calais μπορεί και αγκαλιάζει τη διαφορετικότητά της».

Για τους επικριτές, ωστόσο, η εξέλιξη των καλλιστείων ήταν ανεπαρκής. Η Melinda Bizri από την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Ντιζόν, η οποία κάλεσε σε μποϊκοτάζ της τελετής, χαρακτήρισε τις αισθητικές αλλαγές «φεμινιστικό ξέπλυμα». «Οι γυναίκες κακοποιούν τον εαυτό τους σε όλη τους τη ζωή για να επιτύχουν αυτά τα φαντασμαγορικά κριτήρια, σύμφωνα με πρότυπα που χρειάζονται πολύ καιρό για να αποδομηθούν», είπε. «Η Μις Γαλλία εξακολουθεί να είναι εξίσου σεξιστική με τον τρόπο που κατατάσσει τις γυναίκες σύμφωνα με τα κριτήρια ομορφιάς», πρόσθεσε η Violaine de Filippis, εκπρόσωπος της ένωσης Dare Feminism!

ειδήσεις τώρακαλλιστείαΓαλλία