Lifestyle|08.03.2024 11:00

Dragon Ball: Πέθανε ο δημιουργός της σειράς Akira Toriyama - Θλίψη στον κόσμο του manga και του anime

Newsroom

Θλίψη προκάλεσε στον κόσμο του manga και του anime, η είδηση για τον θάνατο του Ακίρα Τοριγιάμα (Akira Toriyama), του δημιουργού της σειράς Dragon Ball. Ο Ιάπωνας καλλιτέχνης απεβίωσε σε ηλικία 68 ετών στις 1 Μαρτίου από οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα, αφήνοντας πίσω του μια μοναδική κληρονομιά.

Το Bird Studio, η εταιρεία manga που ίδρυσε το 1983, επιβεβαίωσε τον θάνατό του και εξέφρασε τη θλίψη της για το χαμό ενός μεγάλου καλλιτέχνη. Ο Τοριγιάμα ήταν ακόμα ενεργός και είχε ακόμα πολλά έργα στην πορεία του, δείχνοντας μεγάλο ενθουσιασμό και αφοσίωση στη δημιουργία.

Η κληρονομιά του Τοριγιάμα είναι ανυπολόγιστη, καθώς αφήνει πίσω του πολλά έργα τέχνης και manga τίτλους που έχουν επηρεάσει ολόκληρες γενιές. Με την υποστήριξη των φίλων και των θαυμαστών του από όλο τον κόσμο, κατάφερε να συνεχίσει τις δημιουργικές του δραστηριότητες για πάνω από 45 χρόνια.

Ποιος ήταν ο Ακίρα Τοριγιάμα

Ο Ακίρα Τοριγιάμα γεννήθηκε το 1955 και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το ζωγραφική. Στη συνέχεια, εργάστηκε σε διαφημιστικές εταιρείες, αλλά η πρώτη του πραγματική επαφή με τον κόσμο του manga ήρθε σε ηλικία 23 ετών, όταν συμμετείχε σε ένα διαγωνισμό περιοδικού manga (Weekly Shonen Jump).

Το 1978, αυτό το περιοδικό δημοσίευσε το πρώτο δημοσιευμένο έργο του Τοριγιάμα, με τίτλο Wonder Island. Τόσο το Wonder Island όσο και η συνέχειά του, το Wonder Island 2 - το οποίο αναφερόταν στην κινηματογραφική κουλτούρα της εποχής, συμπεριλαμβανομένου του Dirty Harry και της σειράς επιστημονικής φαντασίας Ultraman - δεν ήταν δημοφιλές μεταξύ των αναγνωστών. Απτόητος, συνέχισε να σχεδιάζει και το 1980 ήρθε η μεγάλη του επιτυχία: Dr Slump, μια κωμική σειρά που περιστρέφεται γύρω από ένα κορίτσι-ρομπότ και τις δοκιμασίες και τα βάσανά της καθώς αλληλεπιδρά με τον κόσμο γύρω της. Η σειρά εμφανιζόταν σε συνέχειες στο Weekly Shonen Jump μέχρι το 1984 και κατέληξε να του αποφέρει μια από τις υψηλότερες διακρίσεις manga στην Ιαπωνία - το βραβείο manga Shogakukan. Σύντομα άρχισε να προβάλλεται στην τηλεόραση μια προσαρμογή του anime και ο Toriyama ίδρυσε το Bird Studio χάρη στην πρώιμη επιτυχία του.

Το 1978, ξεκίνησε η πραγματική του καριέρα με το Wonder Island, αλλά η μεγάλη του επιτυχία ήρθε με το Dr. Slump το 1980. Από τότε, ο Τοριγιάμα έγραψε ιστορία με το Dragon Ball, μια σειρά που έγινε φαινόμενο παγκοσμίως και συνεχίζει να επιδρά στην παγκόσμια ποπ κουλτούρα.

Βασισμένο σε ένα προγενέστερο έργο με τίτλο Dragon Boy, το Dragon Ball κυκλοφόρησε σε 519 κεφάλαια στο Weekly Shonen Jump από το 1984 έως το 1995 και γέννησε ένα franchise που περιλαμβάνει μια σειρά κόμικς στην αγγλική γλώσσα, πέντε διαφορετικές τηλεοπτικές προσαρμογές και spin-offs, πάνω από 20 διαφορετικές ταινίες και μια τεράστια σειρά βιντεοπαιχνιδιών.

Το 1982, παντρεύτηκε τη συνάδελφό του καλλιτέχνη manga Γιοσίμι Κάτο, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Κράτησε την προσωπική του ζωή ως επί το πλείστον ιδιωτική - και συχνά χρησιμοποιούσε ένα cyborg avatar που ονομαζόταν Robotoriyama για να αντιπροσωπεύει τον εαυτό του.

Με τον θάνατό του, ο Ακίρα Τοριγιάμα αφήνει πίσω του ένα κενό στον κόσμο του manga και του anime, αλλά η κληρονομιά του θα ζει για πάντα μέσα από τα έργα του που συνεχίζουν να εμπνέουν και να διασκεδάζουν γενιές νέων αναγνωστών και θεατών.

θάνατοςκαλλιτέχνηςειδήσεις τώραanime