Lifestyle|12.03.2024 12:07

Celine Dion: Νέα σπάνια εμφάνιση μετά τη διάγνωση της ασθένειάς της - Πήγε σε αγώνα χόκεϊ

Newsroom

Μία νέα δημόσια -και αρκετά σπάνια- εμφάνιση της Σελίν Ντιόν (Celine Dion) κάνει τον γύρο του διαδικτύου τα τελευταία 24ωρα. Πρόκειται για τη δημόσια έξοδό της στον αγώνα των Edmonton Oilers όπου και πέρασε χρόνο με τους παίκτες της ομάδας χόκεϊ στα αποδυτήρια. Σχετικό βίντεο από την εμφάνιση της Σελίν Ντιόν που αποκάλυψε πριν από 1,5 χρόνο ότι πάσχει από το Σύνδρομο του Δύσκαμπτου Ανθρώπου κοινοποίησε ο λογαριασμός της ομάδας στο Instagram.

 

Υπενθυμίζεται ότι με βίντεο της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Δεκέμβριο του 2022, ανακοίνωσε στους θαυμαστές της ότι αναβάλλει την παγκόσμια περιοδεία της λόγω σπασμών που επηρέασαν τον τρόπο που περπατούσε και τραγουδούσε. 

Τι είναι το «Σύνδρομο του Δύσκαμπτου Ανθρώπου» 

Το «Σύνδρομο του Δύσκαμπτου Ανθρώπου» (Stiff Person Syndrome-SPS) είναι μια σπάνια νευρολογική διαταραχή με χαρακτηριστικά αυτοάνοσου νοσήματος. Το SPS χαρακτηρίζεται από κυμαινόμενη μυϊκή ακαμψία στον κορμό και τα άκρα και αυξημένη ευαισθησία σε ερεθίσματα όπως ο θόρυβος, το άγγιγμα και η συναισθηματική δυσφορία, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μυικούς σπασμούς. Οι καμπουριασμένες και δύσκαμπτες στάσεις είναι χαρακτηριστικές της διαταραχής.

Τα άτομα με SPS μπορεί να μην είναι σε θέση να περπατήσουν ή να μετακινηθούν ή ακόμα και φοβούνται να βγουν από το σπίτι επειδή οι θόρυβοι του δρόμου, όπως ο ήχος μιας κόρνας, μπορεί να προκαλέσουν σπασμούς και πτώσεις. Το SPS προσβάλλει διπλάσιο αριθμό γυναικών σε σχέση με τους άνδρες.

Συχνά συνδέεται με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο διαβήτης, η θυρεοειδίτιδα, η λεύκη και η παθολογική αναιμία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει τι προκαλεί το SPS, αλλά η έρευνα δείχνει ότι είναι το αποτέλεσμα μιας αυτοάνοσης αντίδρασης στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Σελίν Ντιόντραγουδίστριαχόκεϊειδήσεις τώρα