Lifestyle|13.03.2024 19:00

Olivia Munn: Η ηθοποιός ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο - «Εκανα τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις»

Newsroom

Με μία ανακοίνωση στο προσωπικό της προφίλ στο Instagram, η Ολίβια Μαν (Olivia Munn) ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. «Ελπίζω πως, το ότι το μοιράζομαι, θα βοηθήσει άλλους να βρουν παρηγοριά, έμπνευση και στήριξη για το δικό τους ταξίδι» έγραψε αρχικά η ίδια.

Η 43χρονη ηθοποιός δημοσίευσε μία σειρά από φωτογραφίες που τη δείχνουν στο κρεβάτι του νοσοκομείου, στα ραντεβού της με τους γιατρούς και στις θεραπείες της. Σ' ένα βίντεο, μάλιστα, η Μαν φαίνεται να κλαίει, ενώ η γυναικολόγος την κρατάει αγκαλιά και την παρηγορεί.

«Τον Φεβρουάριο του 2023, σε μια προσπάθεια να είμαι προληπτική όσον αφορά στην υγεία μου, έκανα ένα γενετικό τεστ που ελέγχει 90 διαφορετικά γονίδια καρκίνου. Η εξέταση ήταν αρνητική για όλα, συμπεριλαμβανομένου του BRCA (το πιο γνωστό γονίδιο για τον καρκίνο του μαστού). Η αδελφή μου, η Σάρα, είχε μόλις εξεταστεί επίσης αρνητικά. Τηλεφωνήσαμε η μία στην άλλη και πανηγυρίσαμε από το τηλέφωνο. Τον ίδιο χειμώνα είχα επίσης μια φυσιολογική μαστογραφία. Δύο μήνες αργότερα διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού.

Τους τελευταίους δέκα μήνες έκανα τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις, πέρασα τόσες πολλές ημέρες στο κρεβάτι που δεν μπορώ καν να τις μετρήσω και έμαθα περισσότερα για τον καρκίνο, τη θεραπεία του καρκίνου και τις ορμόνες απ' όσα θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Παραδόξως, έχω κλάψει μόνο δύο φορές. Υποθέτω ότι δεν ένιωσα ότι υπήρχε χρόνος να κλάψω. Η συγκέντρωσή μου περιορίστηκε και έβαλα στο τραπέζι κάθε συναίσθημα που ένιωθα ότι θα παρεμπόδιζε την ικανότητά μου να παραμείνω με καθαρό μυαλό.

Είχα την τάση ν' αφήνω τους ανθρώπους να με βλέπουν όταν έχω ενέργεια, όταν μπορώ να ντυθώ και να βγω από το σπίτι, όταν μπορώ να πάω το αγοράκι μου στο πάρκο. Κράτησα τη διάγνωση, την ανησυχία, την ανάρρωση, τα φάρμακα για τον πόνο και τις χάρτινες ρόμπες κρυφές. Επρεπε να πάρω μια ανάσα και να ξεπεράσω κάποια από τα πιο δύσκολα σημεία πριν τα μοιραστώ».

 

«Eίχα επιθετικό καρκίνο και στους δύο μαστούς»

Και συνέχισε η Μαν: «Δεν θα είχα ανακαλύψει τον καρκίνο μου για έναν ακόμη χρόνο - στην επόμενη προγραμματισμένη μαστογραφία μου - εκτός από το γεγονός ότι η γυναικολόγος μου, Dr. Thais Aliabadi, αποφάσισε να υπολογίσει το σκορ εκτίμησης κινδύνου καρκίνου του μαστού. Το γεγονός ότι το έκανε, μου έσωσε τη ζωή.

Η Dr. Aliabadi εξέτασε παράγοντες όπως η ηλικία μου, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού και το γεγονός ότι έκανα το πρώτο μου παιδί μετά την ηλικία των 30 ετών. Ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος ζωής μου ήταν 37%. Λόγω αυτού του αποτελέσματος μ' έστειλε να κάνω μαγνητική τομογραφία, η οποία οδήγησε σε υπερηχογράφημα, το οποίο στη συνέχεια οδήγησε σε βιοψία. Η βιοψία έδειξε ότι είχα καρκίνο Luminal B και στους δύο μαστούς. Ο καρκίνος Luminal B είναι ένας επιθετικός, ταχέως εξελισσόμενος καρκίνος.

Τριάντα ημέρες μετά τη βιοψία έκανα διπλή μαστεκτομή. Από τη μια μέρα που ένιωθα εντελώς καλά, την άλλη μέρα ξυπνούσα σ' ένα κρεβάτι νοσοκομείου μετά από μια 10ωρη χειρουργική επέμβαση. Είμαι τυχερή. Τον προλάβαμε εγκαίρως ώστε να έχω επιλογές. Θέλω το ίδιο για κάθε γυναίκα που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο μια μέρα. Ζητήστε από το γιατρό σας να υπολογίσει τη βαθμολογία εκτίμησης κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Η Dr. Aliabadi λέει ότι εάν ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από 20%, χρειάζεστε ετήσιες μαστογραφίες και μαγνητικές τομογραφίες μαστού, ξεκινώντας από την ηλικία των 30 ετών».

ηθοποιόςκαρκίνοςκαρκίνος του μαστούειδήσεις τώρα