Lifestyle|07.04.2019 18:50

Φίλιππος Παπασπύρου: «Σέβομαι τις εμπνεύσεις των συναδέλφων μου»

Φωφώ Μπόνιου

O Φίλιππος Παπασπύρου έχει κάνει σπουδές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής στη φημισμένη σχολή «Le Cordon Blue» του Λονδίνου. Σήμερα, είναι chef της γνωστής εταιρείας των ιστορικών ζαχαροπλαστείων Papaspirou. Μιας εταιρείας που μετρά σχεδόν 80 χρόνια λειτουργίας. Ο pastry chef μιλά στο «TV Έθνος» για το πολυσυζητημένο γλυκό που κλήθηκε να ετοιμάσει για το «MasterChef» και απαντά στα σχόλια και στην κριτική που δέχθηκε.

Πώς ήταν η εμπειρία που ζήσατε στο «MasterChef»;

Πραγματικά ευχάριστη και πρωτόγνωρη. Δεν είναι τυχαίο ότι το «MasterChef» έχει αγαπηθεί τόσο από το κοινό! Αυτό που αισθάνθηκα όταν βρέθηκα στο πλατό και θεωρώ ότι είναι και η «συνταγή» της επιτυχίας είναι πως η ομάδα που τρέχει το πρότζεκτ, μπροστά και πίσω από τις κάμερες, έχει δέσει απόλυτα, οι χαρακτήρες των διαγωνιζομένων έχουν ενδιαφέρον και οι τρεις κριτές διατηρούν μια αρμονική χημεία μεταξύ τους.

Τι σας ζητήθηκε;

Αυτό που συζητήσαμε με την παραγωγή ήταν ένα εντυπωσιακό γλυκό, αντάξιο των απαιτήσεων μιας εκπομπής όπως το «MasterChef». Απαραίτητες προϋποθέσεις ήταν να έχει πολλές παράλληλες παρασκευές, οι οποίες θα έπρεπε να υλοποιηθούν από τους διαγωνιζόμενους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Έτσι, έπειτα από αρκετές δοκιμές δημιούργησα τη συγκεκριμένη συνταγή. Βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση των διαγωνιζομένων ήταν πρώτα απ’ όλα η γεύση και η υφή του γλυκού και φυσικά η παρουσίαση.

Ποια ήταν πηγή έμπνευσης για το συγκεκριμένο γλυκό, το «Pâte sablée», που προκάλεσε σχόλια;

Το στήσιμο του γλυκού το εμπνεύστηκα από οnline ιδέες και τάσεις, όπως άλλωστε κάνουμε όλοι μας σήμερα. Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι σέβομαι στο μέγιστο τις εμπνεύσεις των συναδέλφων μου ανά τον κόσμο. Κάθε πρωτότυπη ιδέα άλλωστε ανοίγει τον δρόμο για νέες δημιουργίες. Μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε, θα δούμε το «Pâte sablée» στα ζαχαροπλαστεία σας; Το συγκεκριμένο γλυκό δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες του «MasterChef». Παρόμοιο τρόπο παρουσίασης θα μπορούσε να βρει κανείς μόνο σε κάποιο εστιατόριο. Στα δικά μας καταστήματα θα βρείτε μια πλούσια γκάμα χειροποίητων γλυκών, από παραδοσιακά μέχρι μοντέρνα γλυκά εμπνευσμένα από τις τάσεις της εποχής.

Αληθεύει ότι σας έγινε πρόταση να συμμετάσχετε ως κριτής στο «Bake off»;

Πράγματι, είχε γίνει μια πρώτη συζήτηση, αλλά η συνεργασία δεν προχώρησε.

MasterChefMasterChef 2019