Lifestyle|21.06.2019 14:45

Salt Bae: Η παρανομία στη Μύκονο, οι «χρυσές» μπριζόλες και ο γάμος του Ρέμου

Newsroom

Δεν πέρασε ούτε μια εβδομάδα από τότε που ο Salt Bae εγκαινίασε το καινούργιο του εστιατόριο στο νησί των Ανέμων και ήδη δέχθηκε τις πρώτες επισκέψεις από τους ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Πιο αναλυτικά, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ βρέθηκαν στο εστιατόριο, το βράδυ της Τρίτης και παρέμειναν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Από τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν είχε εκδώσει 34 αποδείξεις, συνολικής αξίας 25.800 ευρώ, με αποτέλεσμα να επιβάλλουν λουκέτο στο εστιατόριο για δύο μέρες, ξεκινώντας από την Τετάρτη. 

Η συγκεκριμένη υπόθεση σχολιάστηκε δεόντως από τους χρήστες του διαδικτύου, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ζητά αυστηρότερες ποινές και συνέπειες, όχι μόνο για τον Τούρκο μάγειρα και επιχειρηματία, αλλά και για οποιονδήποτε φοροδιαφεύγει.

Σε περίπτωση που επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό, θα κλείσει για πέντε ημέρες, ενώ την τρίτη φορά θα υπάρξει οριστικό λουκέτο στο κατάστημα

T

Η συμφωνία με τον όμιλο «Nammos»

Πριν από λίγο καιρό, ο Salt Bae ήρθε σε συμφωνία με τον όμιλο «Nammos», προκειμένου να συνεργαστούν στη δημιουργία του 14ου εστιατορίου που φέρει την υπογραφή «Nusr Et». Σύμφωνα με ελληνικά δημοσιεύματα, επενδύθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να δημιουργηθεί από το μηδέν ένα μαγαζί αντίστοιχο της φήμης του Τούρκου πρώην κρεοπώλη.

Αν και αποτελεί μία από τις καινούργιες, πολυτελείς επιχειρήσεις στη Μύκονο, όπου κανείς θα κληθεί να πληρώσει ακριβά τον λογαριασμό αν θελήσει να γευματίσει εκεί, ο Salt Bae φαίνεται πως ήξερε την «ελαστικότητα» των μηχανισμών στην χώρα μας και θέλησε να καρπωθεί τα οφέλη από αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίπεδο των πιάτων δεν φαίνεται να δικαιολογεί τις «αστρονομικές τους τιμές», σε μία περιοχή που το ακριβό φαγητό δεν είναι πρόβλημα. Ενδεικτικά, στο εστιατόριο της Μυκόνου, οι τιμές κυμαίνονται από 30 έως 245 ευρώ.

Πρόσφατα, μάλιστα, στο μενού των εστιατορίων έχει προστεθεί και μια… «χρυσή» μπριζόλα, η οποία είναι τυλιγμένη σε βρώσιμο χρυσό και μαγειρεύεται μπροστά στους πελάτες. Κοστίζει 245 ευρώ και δεν συνοδεύεται καν από τηγανητές πατάτες ή κάποια σαλάτα εποχής!

T

Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, η αυτοκρατορία εστιατορίων του Salt Bae αξίζει 1,3 δισ. ευρώ και απασχολεί πάνω από 400 εργαζόμενους. Πέρα από την Τουρκία, ο πρώην χασάπης έχει ανοίξει εστιατόρια στις ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή. Συνολικά έχει 14 εστιατόρια, με το τελευταίο να είναι αυτό της Μυκόνου. 

T

Νεοϋορκέζοι κριτικοί «κάνουν φέτες» τον Τούρκο σεφ

Απογοητευμένοι φαίνεται πως είναι οι κριτικοί με τα πιάτα που παρουσιάζει ο Νουσρέτ Γκιογκτσέ στα εστιατόριά του. Από την ημέρα που το steakhouse «Nurs Et» άνοιξε τις πόρτες του στο Μανχάταν, απογοητεύει τόσο τους απαιτητικούς κριτικούς, όσο και τους απλούς πελάτες που θέλουν να φάνε από τα χέρια του.  

Πιο συγκεκριμένα, οι «New York Post» έγραψαν πως ένα δείπνο για τρία άτομα κόστισε 415 ευρώ, με τον κριτικό Στιβ Κουόζο να φεύγει νηστικός, ενώ το GQ σημείωσε πως η μπριζόλα ήταν σκληρή, τα κοκτέιλ απαίσια, το κάθε μπουκάλι νερό κόστιζε 7 ευρώ επειδή το εστιατόριο αρνείται να σερβίρει νερό βρύσης. 

Παράλληλα, το Bloomberg επισημαίνει: «Το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς όταν μπαίνει στο εστιατόριο είναι ένα κυκλικό μπαρ που περιβάλλεται από κόκκινα βελούδινα σχοινιά και είναι γεμάτο από μπάρμαν με δερμάτινες ποδιές. Θα μπορούσε να βρίσκεται κανείς σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Από πάνω είναι μια τεράστια γελοιογραφία του σεφ που ρίχνει αλάτι στον αέρα. Στη λίστα των κοκτέιλ μπορεί να βρει κανείς το #Saltbae Old Fashioned, φτιαγμένο με σιρόπι από τζίντζερ και σκωτσέζικο ουίσκι – αρκετά καλό, αλλά πανάκριβο στα 17 ευρώ. Ωστόσο, το πραγματικό του κόστος είναι 21 ευρώ - το εστιατόριο προσθέτει μια χρέωση υπηρεσιών 18%, αλλά δε θα το γνωρίζατε αν δεν ρωτήσετε γιατί δεν φέρνει απόδειξη για κάθε είδος που θα παραγγείλετε».

T
T

«Όταν εμφανίζεται ο Salt Bae για να κόψει και να αλατίσει την μπριζόλα μας, είναι ντροπιαστικά συναρπαστικό. Ο Τούρκος σεφ ποζάρει για ατελείωτες φωτογραφίες. Εκτός από ελάχιστα λόγια που μπορεί να ανταλλάξει με τους θαμώνες, είναι μια σιωπηρή παρουσία. Δεν φαίνεται σαν να είναι ιδιοκτήτης του εστιατορίου. Είναι περισσότερο σαν ένας καλλιτέχνης που εργάζεται με εμπειρία. Όλοι οι πελάτες, που αποτελούνται σε αναλογία 50 – 50 από γυναίκες και άνδρες επιχειρηματίες και τουρίστες με επώνυμα ρούχα, βγάζουν τα τηλέφωνά τους για να τραβήξουν φωτογραφίες. Κι αυτό, ίσως, σε κάνει να ξεχάσεις για λίγο τον λογαριασμό που θα σου έρθει στο τέλος», καταλήγει η κριτικός Κέιτ Κρέιντερ. 

T

Από την άλλη, υπάρχουν αρκετοί διάσημοι, που επισκέπτονται τα εστιατόρια του επιχειρηματία και δεν διστάζουν να το δημοσιεύσουν, βγάζοντας μάλιστα και φωτογραφίες μαζί του. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν δειπνήσει στα εστιατόριά του είναι ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η οικογένεια Μπέκαμ, ο Ρότζερ Φέντερερ, ο Μεζούτ Εζίλ, αλλά και ο Αντώνης Ρέμος. Μάλιστα, ο Έλληνας τραγουδιστής τον είχε χαρακτηρίσει «τον καλύτερο του κόσμου, τον βασιλιά».

T

Ο Νουσρέτ Γκιεκτσέ «αλάτισε» τον γάμο του Ρέμου και της Υβόννης

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Αντώνης Ρέμος και η Υβόννη Μπόσνιακ παντρεύτηκαν μετά από δέκα χρόνια σχέσης κι όλοι ήταν εκεί για να γιορτάσουν την χαρά του ζευγαριού. Στη λίστα των καλεσμένων υπήρχαν ηχηρά ονόματα από τον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο. Ανάμεσα στους λαμπερούς καλεσμένους βρέθηκε και ο Νουσρέτ Γκιεκτσέ. 

Όπως ήταν φυσικό, ο Salt Bae δεν έμεινε άπραγος, αλλά του είχαν φτιάξει ειδικό χώρο για να ψήσει. Έτσι, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Τούρκος χασάπης έβγαλε το σακάκι του και μπήκε στην κουζίνα για να φτιάξει για όλους τους καλεσμένους λαχταριστά burgers. Παράλληλα, αρκετοί από τους παρευρισκόμενους δεν έχασαν την ευκαιρία να σηκωθούν από το τραπέζι τους και να πάνε στην ψησταριά για να απολαύσουν το σόου και να βγάλουν τις απαραίτητες σέλφι. 

Ο Τούρκος κρεοπώλης που σπάει καρπό και αλατίζει

Το πραγματικό του όνομα είναι Νουσρέτ Γκιεκτσέ, αλλά όλοι τον ξέρουν ως Salt Bae, δηλαδή «Μωρό του αλατιού». Η λέξη «Bae» χρησιμοποιείται ως συντόμευση των λέξεων «babe» ή «baby». Γεννήθηκε το 1983 στο Ερζερούμ της ανατολικής Τουρκίας και αποτέλεσε το ένα εκ των πέντε παιδιών ενός εργάτη ορυχείων.

Έγινε μαθητευόμενος κρεοπώλης μόλις στα 14 του, δουλεύοντας, όπως ο ίδιος έχει πει, 18 ώρες την ημέρα. Το 2009, σε ηλικία 26 ετών άφησε την Τουρκία και έφυγε για την Αργεντινή, όπου επί τρεις μήνες εργαζόταν σε φάρμες, κρεοπωλεία και εστιατόρια, για να ακολουθήσει η Αμερική ένα χρόνο αργότερα. Δεν κατάφερε, όμως, να βγάλει βίζα, καθώς δεν είχε ούτε χρήματα σε λογαριασμό, ούτε περιουσία και δεν ήταν παντρεμένος, γι' αυτό και απέτυχε τέσσερις φορές να την εξασφαλίσει.

T
T

Χωρίς να βρίσκει την τύχη του στην Αμερική, επέστρεψε στην Τουρκία. Γνώριζε πως ήθελε να ανοίξει ένα δικό του μέρος, με τις προτάσεις να είναι αρκετές. Ένας παλιός του φίλος, ο Μιτάτ Ερντεμ, ήταν ο άνθρωπος που τον εμπιστεύτηκε, ανοίγοντας μαζί του το πρώτο εστιατόριο «Nusr Et Etiler» στην Κωνσταντινούπολη. Δύο χρόνια μετά, ήρθε η σειρά του Ντουμπάι. «Δώσε μου χρήματα και θα σου δώσω μια ταμειακή μηχανή που θα μετράς χρήματα», του είχε πει. Μετά από περίπου έξι μήνες, έγινε η επένδυση και του πλήρωσε το μερίδιό του.

T

Παράλληλα, τα χαρακτηριστικά γυαλιά ηλίου και τα κολλητά μπλουζάκια σε συνδυασμό με το αισθησιακό ταμπεραμέντο και φυσικά τα κοφτερά χασαπομάχαιρά του έρχονται να πλαισιώσουν τη δημοφιλή κίνησή του όσον αφορά τον τρόπο αλατίσματος. Ο ίδιος δηλώνει υπερήφανος για την τεράστια επιτυχία του: «Στην Τουρκία, το να είσαι χασάπης, είναι επάγγελμα χαμηλής κοινωνικής τάξης, υποτιμητικό. Τώρα, χάρη σε μένα, όλα τα παιδιά εκεί θέλουν να γίνουν χασάπηδες», δήλωσε στους «New York Times».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νουσρέτ Γκιεκτσέ έγινε viral σε μία μέρα, όταν δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ένα βίντεο, όπου κόβει μία μπριζόλα και ρίχνει σε αυτή αλάτι από ψηλά σπάζοντας τον καρπό του. Από εκείνη την μέρα μέχρι και σήμερα, το βίντεο το έχουν παρακολουθήσει πάνω από 16,5 εκατ. άνθρωποι.

T

«Αλατίζει» τον Μυστικό Δείπνο και προκαλεί συλλήψεις

Δημόσια κατακραυγή είχε προκαλέσει πριν λίγο καιρό στην Ιορδανία η φωτογραφία του διάσημου σεφ κρεάτων, ο οποίος φαίνεται να κάνει τη χαρακτηριστική του κίνηση, με την οποία αλατίζει το φαγητό σαν μέρος του πίνακα «Μυστικός Δείπνος».

Ο διάσημος «χασάπης» της Τουρκίας φαίνεται να αλατίζει το φαγητό του Χριστού και των 12 Αποστόλων και η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο website του «Al Wakeel News». Ο υπεύθυνος του site, Mohammed al-Wakeel και άλλο ένα άτομο της δημοσιογραφικής ομάδας, οδηγήθηκαν στη φυλακή. Ο «Μυστικός Δείπνος» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι απέκτησε και έναν σεφ με τη βοήθεια του Photoshop ή όποιου άλλου προγράμματος ψηφιακής επεξεργασίας. Στη φωτογραφία έχει προστεθεί και ένα... τατουάζ με το πρόσωπο του Ιησού πάνω στη γάμπα ενός Αποστόλου.

Η μεγαλύτερη «φασαρία» έγινε όπως ήταν αναμενόμενο στα social media, και κυρίως στο Τwitter, όπου η φωτογραφία θεωρήθηκε προσβλητική προς τη χριστιανική πίστη, αν και στην Ιορδανία μόλις το 6% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί. Μετά τις αντιδράσεις, ο Mohammed al-Wakeel διέγραψε τη φωτογραφία, λέγοντας ότι επρόκειτο για ένα ανόητο λάθος, ενώ οι δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι. 

Salt BaeΜύκονος