Lifestyle|15.11.2018 15:15

Τα «κορίτσια» του Λάνθιμου ποζάρουν στο Hollywood Reporter (pics)

Newsroom

Το θαύμα του έκανε ξανά ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος με τη νέα του ταινία. Το «The Favourite» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ της Βενετίας, αποσπώντας θερμές κριτικές απ’ τον εγχώριο και διεθνή τύπο.

Η υπόθεση διαδραματίζεται στις αρχές του 18ου αιώνα. Η Αγγλία βρίσκεται σε πόλεμο με τους Γάλλους, σε μια εποχή όπου οι αγώνες πάπιας και η κατανάλωση ανανά παραμένουν δημοφιλή «σπορ» ανάμεσα στους γαλαζοαίματους. Η εύθραυστη Βασίλισσα Άννα καταλαμβάνει το θρόνο και η στενή της φίλη Σάρα Τσόρτσιλ κυβερνά τη χώρα στη θέση της, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει την υγεία της. Όταν μια νέα υπηρέτρια, η Αμπιγκεϊλ, φτάνει στο παλάτι γίνεται αμέσως η αγαπημένη της Σάρα. Η Σάρα την παίρνει υπό την προστασία της και η Αμπιγκεϊλ βρίσκει μια ευκαιρία να επιστρέψει στις αριστοκρατικές της ρίζες. Καθώς οι τακτικές του πολέμου καταναλώνουν όλο το χρόνο της Σάρα, η Αμπιγκεϊλ παίρνει τη θέση της Σάρα ως η πιο στενή φίλη της Βασίλισσας. Η φιλία τους της δίνει την ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα τις φιλοδοξίες της και δεν θα αφήσει τίποτα να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο της.

Η Έμμα Στόουν, η Ολίβια Κόλμαν και η Ρέιτσελ Βάις πλαισιώνουν τον Γιώργο Λάνθιμο στο νέο εξώφυλλο του Hollywood Reporter που κυκλοφόρησε πριν λίγες ώρες με τίτλο «Sex. Lies. Betrayal. Oscar?». Τα κορίτσια του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη μιλούν για την νέα ταινία που πρωταγωνιστούν και τον καλλιτέχνη που τους ένωσε.

«Αρχικά δεν ήμουν σίγουρη ότι ήθελα να παίξω στην ταινία», αναφέρει η Έμμα Στόουν. «Σκεφτόμουν ότι θα με είχαν σκεφτεί σαν το "γλυκό κορίτσι", το "θύμα", "την υπηρέτρια". Και μετά διάβασα τις πρώτες 30 σελίδες. Όσο το σενάριο εξελισσόταν, γινόταν όλο και περισσότερο μία ιστορία σαν εκείνη του "Όλα για την Εύα". Όταν το τελείωσα, ικέτεψα για το ρόλο. Ο Λάνθιμος που είπε ότι θα μπορούσα να περάσω από ακρόαση, αφού πρώτα έκανα μαθήματα αγγλικής προφοράς με καθηγητή. Δεν είχε Αμερικανίδα ηθοποιό στο μυαλό του για αυτό το ρόλο, ήταν ξεκάθαρο», συμπληρώνει. 

Μέσα από την συνέντευξη μαθαίνουμε πως ούτε η Ρέιτσελ Βάις ήταν η πρώτη επιλογή του Λάνθιμου. Στην αρχή είχε επιλέξει την Κέιτ Γουίνσλετ για το ρόλο της Σάρα Τσόρτσιλ, αλλά δεν πήγε καλά, οπότε ήρθε σε επαφή με την Κέιτ Μπλάνσετ, με την οποία δεν τα βρήκαν εξαιτίας κακού timing. Και τότε ο ρόλος ανατέθηκε στη Ρέιτσελ, με την οποία είχαν ξανασυνεργαστεί στον «Αστακό».

«Πώς μπορεί μία ταινία που δείχνει πως και οι γυναίκες κάνουν ό,τι ακριβώς κάνουν οι άντρες - κλάνουν και ξερνούν και μισούν και αγαπάνε και μηχανορραφούν και πληγώνονται - πώς μπορεί αυτό να υπονομεύει τις γυναίκες; Όλοι είμαστε ίδιοι. Έχουμε πολλαπλά πρόσωπα, πολλά επίπεδα, σιχαμερά και υπέροχα και δυναμικά και αδύναμα και βρώμικα και θαυμάσια», απάντησε η Ολίβια Κόλμαν στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν η ταινία είναι μισογυνική και προκλητική. 

Μαθαίνουμε, επίσης, πως η σκηνή στην οποία η Έμμα Στόουν εμφανίζεται γυμνή από τη μέση και πάνω ήταν δικός της αυτοσχεδιασμός. Μία κίνηση που ξάφνιασε και σόκαρε τον Γιώργο Λάνθιμο. «Σε μία κομβική σκηνή ήμουν τυλιγμένη με ένα σεντόνι. Δεν έβγαζε νόημα για μένα και μετά από μερικές λήψεις, αποφάσισα να το κατεβάσω και να βγω γυμνόστηθη στην κάμερα - για πρώτη φορά στην καριέρα μου. "Μπορώ παρακαλώ πολύ να είμαι γυμνή εδώ. Βγάζει νόημα να μην είμαι καλυμμένη". Η Ολίβια ήταν αρνητική, να μην το κάνω, ο Γιώργος με ρώτησε πολλές φορές αν ήμουν σίγουρη ότι το θέλω. "Είμαι βέβαιη" του είπα. Ήταν η απόλυτη επιλογή μου....»

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο επίσημο site του Hollywood Reporter

φωτογράφισησκηνοθέτηςΓιώργος Λάνθιμοςπεριοδικό