Lifestyle|26.11.2018 11:45

Μπερτολούτσι: Όσα είχε αποκαλύψει για την ερωτική σκηνή με το βούτυρο (vid)

Newsroom

Σάλο είχε δημιουργήσει μια παλαιότερη συνέντευξη του Ιταλού σκηνοθέτη Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σήμερα (26/11) στα 77 του χρόνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μπερτολούτσι, η πιο διάσημη σκηνή του «Τελευταίου Τανγκό στο Παρίσι» σχεδιάστηκε ερήμην της 19χρονης τότε πρωταγωνίστριάς του (Μαρία Σνάιντερ) και θα μπορούσε να θεωρηθεί μια... συνωμοσία εις βάρος της με άλλοθι την τέχνη.

«Νομίζω ότι με μίσησε όπως και τον Μάρλον...»

«Η σκηνή με το βούτυρο ήταν μια ιδέα που είχα με τον Μάρλον το πρωί πριν το γύρισμα», είχε δηλώσει ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι σε μια συνέντευξή του του 2013 στην Ταινιοθήκη της Γαλλίας, δύο χρόνια μετά το θάνατο της Μαρία Σνάιντερ, φέρνοντας στην επικαιρότητα μια από τις πιο σκανδαλώδεις ταινίες όλων των εποχών.

T

«Υπήρξα, όμως, απαίσιος απέναντι στη Μαρία γιατί δεν της είπα τι θα συνέβαινε. Ήθελα την αντίδρασή της ως κορίτσι και όχι σαν ηθοποιός. Ήθελα να νιώσει ταπεινωμένη. Νομίζω ότι με μίσησε όπως και τον Μάρλον που δεν της είπαμε ότι θα υπήρχε αυτή η λεπτομέρεια με το βούτυρο να χρησιμοποιείται ως λιπαντικό.»

Σε συνέντευξή της το 2007, η Μαρία Σνάιντερ, είχε δηλώσει ότι στη συγκεκριμένη σκηνή ένιωσε πως έπεφτε θύμα βιασμού: «Ο Μάρλον μου έλεγε να μην ανησυχώ και πως είναι απλά μια ταινία. Αλλά κατά τη διάρκεια της σκηνής και ακόμη κι αν αυτό που έκανε ο Μάρλον δεν ήταν αληθινό, έκλαιγα στ' αλήθεια. Ένιωθα ταπεινωμένη και για να είμαι ειλικρινής, λίγο σαν να με βίαζαν μαζί ο Μάρλον και ο Μπερτολούτσι. Μετά τη σκηνή ο Μάρλον δεν με παρηγόρησε ούτε απολογήθηκε. Ευτυχώς ήταν μόνο μια λήψη...»

T

Πρόκειται για μια γελοία παρεξήγηση

Η κατακραυγή των χρηστών στα social media ανάγκασε τον σκηνοθέτη να επανατοποθετηθεί. Με επίσημη ανακοίνωση του που αναδημοσιεύθηκε στο Variety o σκηνοθέτης ξεκαθάρισε το αν γνώριζε η Μαρία Σνάιντερ τι θα συμβεί στη σκηνή με τον 44χρονο τότε Μάρλον Μπράντο.

T

«Αρκετά χρόνια πριν, κατά τη συνέντευξή μου στην Cinematheque Francaise ρωτήθηκα για λεπτομέρειες σχετικά με την περίφημη σκηνή με το βούτυρο. Εξήγησα, αλλά ίσως δεν ήμουν σαφής, ότι αποφάσισα με τον Μάρλον Μπράντο να μην ενημερώσουμε τη Μαρία Σνάιντερ πως θα χρησιμοποιηθεί βούτυρο. Θέλαμε την αυθόρμητη αντίδρασή της στην εν λόγω απρεπή χρήση του βουτύρου. Εκεί έγκειται η παρεξήγηση. Κάποιος σκέφτηκε, και πιστεύει, ότι η Μαρία δεν είχε ενημερωθεί για τη βία πάνω της. Πρόκειται για λάθος!» είχε διευκρινίσει ο σκηνοθέτης.

«Η Μαρία ήξερε τα πάντα, επειδή είχε διαβάσει το σενάριο, όπου όλα περιγράφονται. Η μόνη αλλαγή που δεν την είχαμε ενημερώσει είναι η ιδέα του βουτύρου. Και αυτό, όπως έμαθα πολλά χρόνια αργότερα, ήταν μια προσβολή για τη Μαρία. Δεν πρόκειται για τη βία στην οποία υποβάλλεται στη σκηνή, αυτή ήταν ξεκάθαρη στο  σενάριο» είχε πει ο Μπερτολούτσι.  

T
Μπερνάρντο ΜπερτολούτσιΜάρλον Μπράντο