Lifestyle|31.10.2019 16:53

Αυτός είναι ο Banksy - Σπάνιες φωτογραφίες του street artist «φαντομά» (pics)

Newsroom

Φωτογραφίες του street artist «φαντομά» την ώρα που δημιουργεί τα έργα του έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην ατζέντης και φωτογράφος, Στιβ Λαζαρίδης (Steve Lazarides). Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, ο φωτογράφος εργάστηκε με τον Banksy για περισσότερα από δέκα χρόνια. Όπως κάθε φορά, όλοι οι θαυμαστές του Banksy περίμεναν να δουν επιτέλους το πρόσωπο του διάσημου καλλιτέχνη ... όμως έμειναν πάλι απογοητευμένοι. Σε καμιά από τις φωτογραφίες δεν απεικονίζεται το πρόσωπό του.

Ο Banksy διατηρώντας την ανωνυμία του στην εποχή όπου όλα έχουν ονοματεπώνυμο, ζωγράφισε τοίχους από την Παλαιστίνη έως και την Νέα Ορλεάνη, ενώ η ιδιόρρυθμη τέχνη του φιγουράρει στις γκαλερί όλου του πλανήτη, πέραν των δρόμων του Λονδίνου όπου και δημιούργησε τον μύθο του. Ποτέ δεν σταμάτησε να υπερασπίζεται την αξία της ανωνυμίας σε μια εποχή που όλοι και όλα καταγράφονται. Τα έργα του φτάνουν να πουλιούνται επί επταψήφιων χρηματικών ποσών σαν το κορίτσι με το μπαλόνι στη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s (που ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο λίρες), ενώ έργο του μπήκε και στο Βρετανικό Μουσείο. 

STEVE LAZARIDES
STEVE LAZARIDES

Ο ατζέντης, που κατάγεται και αυτός από το Μπρίστολ, όπως ο Banksy, είπε ότι χάρηκε όσο κράτησε η συνεργασία τους, αλλά είναι χαρούμενος που αποχώρησε από τον κόσμο της Τέχνης. «Συνεργάστηκα μαζί του επί 11 ένδοξα χρόνια, διάστημα κατά το οποίο σπάσαμε κάθε κανόνα από το βιβλίο των κανόνων και παρέβημεν και ορισμένους νόμους. Μισώ τον κόσμο της Τέχνης. Έγινα μέρος του μόνον επειδή ο Banksy εκτόξευσε το κίνημα (της street art) στη στρατόσφαιρα. Ήταν, ωστόσο, μια υπέροχη διαδρομή. Χαίρομαι που αποχώρησα κι είμαι έτοιμος για την επόμενη διαδρομή». Οι φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας- περιλαμβάνονται στο βιβλίο των 250 σελίδων του Λαζαρίδη με τίτλο «Banksy Captured», που εκδίδεται με περιορισμένο τιράζ και διανέμεται από τον ίδιο. 

Banksy