Lifestyle|27.11.2019 20:50

Anna Wintour: Η ιέρεια της μόδας στην Αθήνα - «Ήρθα στη χώρα του Στέφανου Τσιτσιπά»

Χριστίνα Τσατσαράγκου

Η Άννα Γουίντουρ (Anna Wintour), η θρυλική αρχισυντάκτρια της αμερικανικής Vogue αποχωρίστηκε για λίγο τα Chanel γυαλιά ηλίου της και βρέθηκε στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της ημερίδας «Change Makers», που διοργάνωσε η εφημερίδα Καθημερινή. Η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποτελεί την πρώτη της Vogue Greece, και ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή εμφάνιση της Γουίντουρ μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ως Global Content Advisor της Condé Nast τον Αύγουστο.

Η 70χρονη Άννα Γουίντουρ, κομψή και δωρική, μίλησε στην κατάμεστη αίθουσα του ΜΜΑ για το μέλλον της μόδας και τις πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες στον τομέα της ηθικής μόδας και της ευσυνείδητης κατανάλωσης. Δεινή παίκτρια τένις και προσωπική φίλη του Ρότζερ Φέντερερ, η Γουίντουρ ξάφνιασε το κοινό όταν ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας ότι είναι χαρούμενη που βρίσκεται στην Ελλάδα, τη χώρα του Στέφανου Τσιτσιπά, λαμβάνοντας τη θερμή ανταπόκριση της αίθουσας για την αναφορά στον Έλληνα αθλητή. 

Μεταξύ άλλων, η κ. Γουίντουρ τόνισε ότι «Η μόδα, στα μάτια των περισσότερων ανθρώπων, αντιμετωπίζεται ως κάτι αναλώσιμο και κάτι που εστιάζει στο εδώ και τώρα: είναι σπατάλη, είναι υπερβολή, είναι το να μη φοράς ποτέ το ίδιο ρούχο δεύτερη φορά δημόσια. Δικαίως έχει μπει η βιομηχανία μόδας στο στόχαστρο για αυτή τη συμπεριφορά».

«Διανύουμε εποχές ανασφάλειας. Όλοι μας προσπαθούμε να κρατηθούμε από τις αξίες μας, σήμερα πιο πολύ από ποτέ. Αλλά προχωρούμε και μπροστά για έναν καλύτερο κόσμο. Η αληθινή μόδα έχει σχέση με ιδέες, νέες ιδέες που θα έχουν διάρκεια. Η μόδα πρέπει να είναι ανθρώπινη και προσωπική. Μόδα σημαίνει να ξέρεις ποιος είσαι και να δηλώνεις ποιος θέλεις να γίνεις» είπε μεταξύ άλλων η Άννα Γουίντουρ. Η αρχισυντάκτρια της Vogue μίλησε για τους νέους σχεδιαστές μόδας τους οποίους στηρίζει αλλά και για θέματα κλιματικής αλλαγής αναφέροντας την 16χρονη Αριάδνη Παπαθεοδώρου.

Όταν τη ρωτούν αν έχει κουραστεί μετά από τόσα χρόνια, εκείνη απαντά ότι νιώθει τρομερή ενέργεια για τη δουλειά που γίνεται και για την ευκαιρία που υπάρχει για αλλαγή. Η Γουίντουρ αναφέρθηκε και στο Met Gala 2020, το οποίο θα έχει θέμα: «Για τον Χρόνο: Μόδα και Διάρκεια» και υπόσχεται να παρουσιάσει ένα «άτακτο χρονολόγιο της ιστορίας της μόδας», αγκαλιάζοντας ενάμιση αιώνα, από το 1870 έως σήμερα.

Νωρίτερα στη σκηνή του ΜΜΑ ανέβηκε και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, η οποία μίλησε για την φίρμα Zeus & Dione και την εμπειρία της από τον χώρο δημιουργίας ρούχων που στηρίζουν παραδοσιακούς τεχνίτες της Ελλάδας.

T

Στο πλαίσιο του συνεδρίου η γνωστή Ελληνίδα σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου μίλησε σε βίντεο για την επίδειξη μόδας με τις δημιουργίες της στον εντυπωσιακό Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, υποστηρίζοντας το σωματείο «Ελπίδα».

Συγκίνηση προκάλεσε το αφιερωματικό βίντεο στην Σοφία Κοκοσαλάκη, η οποία έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Στο βίντεο είδαμε δηλώσεις ανθρώπων της μόδας, αλλά και του διεθνούς Έλληνα χορογράφου Δημήτρη Παπαϊωάννου με τον οποίο συνεργάστηκε για τον σχεδιασμό των κοστουμιών στις τελετές Έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. 

Την παρουσίαση της ημερίδας «Change Makers» έκανε με τον δικό της μοναδικό τρόπο η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου.

Άννα Γουίντουρ - Συνάντηση με τη Σίλια Κριθαριώτη

Το πρωί, η Άννα Γουίντουρ (Anna Wintour) φωτογραφήθηκε με τη σχεδιάστρια Σίλια Κριθαριώτη στο δωμάτιο της στο ξενοδοχείο. Οι δυο κυρίες είχαν γνωριστεί τον περασμένο Μάιο, όταν η αρχισυντάκτρια της Vogue είχε ζητήσει ρούχα του οίκου για το θρυλικό Met Gala στη Νέα Υόρκη. Η σχεδιάστρια έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στo Instagram: «Μεγάλη μου τιμή να βρεθώ με τη θρυλική Anna Wintour με αφορμή την επίσκεψή της στην Αθήνα».

T
T

10 πράγματα που δεν ήξερες για την Άννα Γουίντουρ

  1. Ξυπνάει στις 5 το πρωί, παίζει τένις και σπεύδει στον 25ο όροφο του One World Trade Center. 
  2. Λατρεύει το τένις και βρίσκεται συχνά στις κερκίδες διεθνών διοργανώσεων. Ένα από τα αγαπημένα της δώρα γενεθλίων είναι ένας αγώνας με συμπαίκτη τον προσωπικό της φίλο της, Ρότζερ Φέντερερ.
  3. Φοράει εδώ και 30 χρόνια Manolo Blahnik και προτιμάει παπούτσια στο χρώμα του δέρματος. 
  4. Παράτησε το σχολείο γιατί την υποχρέωναν να φοράει φούστα σε συγκεκριμένο μήκος. 
  5. Λαμβάνει 200.000 δολάρια σαν «επιδότηση» κάθε χρόνο για την γκαρνταρόμπα της. 
  6. Έχει το ίδιο χαρακτηριστικό στιλ μαλλιών και το ίδιο κούρεμα από την ηλικία των 14 ετών.
  7. Έχει απολυθεί κι εκείνη, μία φορά... από το Harper's Bazaar.
  8. Είναι μέντορας και φίλη της ηθοποιού Μπλέικ Λάιβλι.
  9. Ο μεγαλύτερος φόβος της είναι οι αράχνες - Η «Nuclear Wintour» όπως την αποκαλούν δεν είναι ατρόμητη.
  10. Φήμες λένε ότι είχε στενές σχέσεις με τον Μπομπ Μάρλεϊ, τον οποίο θαύμαζε απεριόριστα.
Μέγαρο Μουσικής ΑθηνώνVogueΆννα ΓουίντουρΣτέφανος Τσιτσιπάς