Lifestyle|23.06.2020 14:05

Άννα Βαγενά – Γιασεμί Κηλαηδόνη: Ο Λουκιανός είναι κοντά μας κάθε μέρα

Newsroom

Μπαίνοντας στο θέατρο Μεταξουργείο αντικρίζεις μια μηχανή να βγάζει ζεστό καφέ, μια κεραμιδόγατα να κάνει το μπάνιο της, πολλές θεατρικές αφίσες, έναν τοίχο γεμάτο με φωτογραφίες από τις δυο τους πάνω στη σκηνή, μυρωδιές και χρώματα, την Τζίνα στο ταμείο να μιλάει στο τηλέφωνο. «Τα βλέπεις αυτά τα 250 τετραγωνικά; Αυτή είναι όλη μου η ζωή» λέει η Άννα Βαγενά μπαίνοντας στον χώρο και γεμίζοντάς τον με την πληθωρική παρουσία της. Πίσω της, η κόρη της και ηθοποιός, Γιασεμί Κηλαηδόνη.

– Είστε η καλλιτεχνική οικογένεια της γειτονιάς;

Άννα Βαγενά: Άλλες καλλιτεχνικές οικογένειες δεν υπάρχουν εδώ πέρα, αλλά υπάρχουν πολλοί θίασοι και θέατρα. Το Μεταξουργείο ήταν η πρώτη θεατρική γειτονιά που δημιουργήθηκε μετά την Απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους. Είναι θεατρικογειτονιά, με ωραία εστιατόρια, μπαράκια και χώρους αναψυχής. Θα έλεγα πως η γειτονιά μας είναι η εναλλακτική λύση για όσους θέλουν να επισκεφτούν το κέντρο της Αθήνας, αλλά όχι τις τουριστικές περιοχές, όπως του Ψυρρή ή το Γκάζι. Όσοι ψάχνουν κάτι πιο γνήσιο έρχονται εδώ.

Γιασεμί Κηλαηδόνη: To θέατρό μας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1999 και στο Μεταξουργείο ζούμε από το 2003. Αγαπώ το Κέντρο και τη γειτονιά του Μεταξουργείου. Πιο παλιά μέναμε στο Παλαιό Ψυχικό σε μια μονοκατοικία με κήπο και ακόμη παλαιότερα στη Λάρισα, όπου γεννήθηκα.

Άννα: Το θέατρο Μεταξουργείο κλείνει φέτος είκοσι χρόνια. Είναι το απόσταγμα μιας ζωής. Χωρίς επιχορηγήσεις, το τονίζω αυτό. Και εδώ δίπλα το εστιατόριό μας, που λειτουργεί ως «after theater». Πάνω, το στούντιο του Λουκιανού, όπως το άφησε. Δεν έχουμε αλλάξει τίποτα. Και πιο πάνω οι κατοικίες μας. Γι’ αυτό σου είπα ότι εδώ μέσα, σε αυτά τα λίγα τετραγωνικά, είναι συγκεντρωμένη όλη μας η ζωή. Βγαίνω κάθε μέρα έξω, καθαρίζω τον δρόμο, ποτίζω τα λουλούδια. Ό,τι έκανε η μάνα μου στη Λάρισα κάνω κι εγώ τώρα στο σπίτι μου στο Μεταξουργείο.

– Γιασεμί, είσαι η πρωτότοκη κόρη του Λουκιανού Κηλαηδόνη και της Άννας Βαγενά. Και έχεις ένα πραγματικά όμορφο και ασυνήθιστο όνομα, το οποίο πώς προέκυψε;

Γιασεμί: Έτσι έλεγαν τη μητέρα του μπαμπά μου. Το κανονικό όνομα είναι «Ιάσμη» και έχει ρίζες από τη Μικρά Ασία. Τα τελευταία χρόνια έχω αλλάξει την ορθογραφία του ονόματος και το γράφω με «γιώτα», όπως ακριβώς το λουλούδι.

Άννα: Το γιασεμί ήταν το αγαπημένο λουλούδι του μπαμπά της, του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Θυμάμαι όταν πρωτογνωριστήκαμε, πίσω στο 1972, μου ετοίμαζε σε κάθε ραντεβού μας ένα μπουκετάκι από γιασεμιά, τα οποία περνούσε ένα ένα σε πευκοβελόνες. Με τον Λουκιανό έζησα έναν φοβερό έρωτα! Και τον ζω ακόμη δηλαδή.

Πηγή People

Λουκιανός ΚηλαηδόνηςΆννα ΒαγενάΓιασεμί Κηλαηδόνη