Lifestyle|01.12.2018 13:30

Σίριαλ για τη γενοκτονία των Ποντίων, δια χειρός Μανουσάκη

Άκης Φωτόπουλος

Ο σκηνοθέτης μεγάλων επιτυχιών, όπως οι «Ψίθυροι καρδιάς», «Μη μου λες αντίο», «Αγγιγμα ψυχής», «Η αγάπη ήρθε από μακριά», Μανούσος Μανουσάκης επιστρέφει στη μικρή οθόνη μέσα από τη συχνότητα του Open TV με το «Κόκκινο Ποτάμι», που βασίζεται στο βιβλίο του Χάρη Τσιρκινίδη και αναφέρεται στη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

«Ο λόγος που με προτρέπει να κάνω αυτή τη σειρά είναι ότι ακριβώς δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας και λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον. Δεν είναι δυνατό να μη γνωρίζουμε αυτό το μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας μας που σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Μια πληθυσμιακή ομάδα όπως είναι ο ποντιακός ελληνισμός. Έτσι λοιπόν άρχισα να ψάχνω και να ερευνώ την ιστορική αυτή περίοδο και στο ψάξιμο αυτό έπεσε στα χέρια μου  το βιβλίο του κ. Τσιρκινίδη. Ήρθα αμέσως σε επαφή μαζί του και συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε και να γίνει σίριαλ το βιβλίο του», λέει στο Ethnos.gr o κ. Μανουσάκης και προσθέτει: «Ένας άλλος λόγος που ήθελα να κάνω αυτή τη σειρά είναι ότι ζούμε σε μια εποχή που ενώ τα πράγματα είναι εξαιρετικά ρευστά γύρω μας εθελοτυφλούμε. Κάνουμε αυτή τη σειρά για να χτυπήσουμε ένα καμπανάκι ότι τα πράγματα ποτέ δεν είναι σίγουρα εάν δεν έχουμε πάρει τα μέτρα μας».

Ο Μανούσος Μανουσάκης την ώρα των γυρισμάτων

Στη σειρά κυρίαρχο ρόλο έχει ένα ζευγάρι από δύο διαφορετικές οικογένειες που είναι ερωτευμένοι και προσπαθούν να είναι μαζί. Ωστόσο οι διάφορες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν όπως η βία και η απανθρωπιά τους οδηγούν σε χωρισμό χωρίς να γνωρίζει κανείς αν στη συνέχεια θα’ ναι πάλι μαζί.

Σε ποια φάση όμως βρίσκεται η σειρά σήμερα; Δείτε τι λέει ο δημιουργός: «Είμαστε στη φάση της διανομής και παράλληλα κάνουμε έρευνα χώρων όπου και θα γίνουν τα γυρίσματα. Μόλις γυρίσαμε από ένα μεγάλο ταξίδι στη Βόρεια Ελλάδα. Ψάχνουμε να βρούμε αστικά τοπία που να προσομοιάζουν την εποχή και την περιοχή. Ταξιδέψαμε στη Ρωσία, διότι η ιστορία μας στέλνει κι εκεί όπου και θα έχουμε γυρίσματα. Την άλλη εβδομάδα θα πάμε στο Παρίσι μιας κι εκεί θα γίνουν γυρίσματα. Ψάχνουμε τους χώρους και τους ανθρώπους και γράφονται παράλληλα και τα σενάρια με σκοπό, πρώτα ο θεός βέβαια, να αρχίσουμε γυρίσματα το Φλεβάρη. Η σειρά θα ξεκινήσει να προβάλλεται, αν όλα πάνε καλά, τον Οκτώβριο του 2019 στο Οpen που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την πρόταση μου».

Ο Μανούσος Μανουσάκης με τον συγγραφέα Χάρη Τσιρκινίδη

Η νέα αυτή ιστορική σειρά θα είναι εβδομαδιαία και θα ολοκληρωθεί σε 30 επεισόδια. Το σενάριο υπογράφουν ο Νίκος Απειρανθίτης και η Δώρα Μασκλαβάνου ενώ τη μουσική σύνθεση - επένδυση έχει αναλάβει ο Χρήστος Παπαδόπουλος.

σίριαλΜανουσάκηςOpen TV