Lifestyle|12.01.2020 12:01

Μέγκαν και Χάρι: Η οργή στη Βρετανία, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και η επόμενη μέρα

Newsroom

«Εμφύλιος» έχει ξεσπάσει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και γενικά στη Μ. Βρετανία μετά από τη λιτή δημοσίευση του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ στον επίσημο λογαριασμό τους στο Instagram, που έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από τα καθήκοντά τους ως μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας και να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι.

Ωστόσο, η απόφασή τους αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, όπως την παρουσιάζουν οι περισσότεροι. Εδώ και αρκετό καιρό, είναι γνωστές οι διαμάχες του ζευγαριού με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας και οι αποστάσεις που έπαιρναν, παραβιάζοντας συχνά το αυστηρό βασιλικό πρωτόκολλο.

Τον περασμένο Απρίλιο, μάλιστα, άρχισαν οι πρώτες φήμες για ψυχρότητα στις σχέσεις Ουίλιαμ και Χάρι, με τον Δούκα και τη Δούκισσα του Σάσεξ να μετακομίζουν από το παλάτι του Κένσιγκτον στο Ουίνσδορ. Ταυτόχρονα, ο πρίγκιπας Χάρι έπαψε να είναι μέλος στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του αδερφού του και της Κέιτ Μίντλετον, με τη Μέγκαν Μαρκλ να δέχεται τα «πυρά» για την απόφαση αυτή. 

T

«Εμφύλιος πόλεμος» επικρατεί στη Μ. Βρετανία

Αρκετοί ήταν αυτοί που έσπευσαν μέσα από τα social media να εκφράσουν την άποψή τους. Οι περισσότεροι επικρότησαν τη κίνηση του βασιλικού ζεύγους που θέλει να βγάλει τα δικά του λεφτά και να ζήσει με τους δικούς του κανόνες. Από την άλλη, κάποιοι άλλοι έδειξαν την απογοήτευσή τους και κατηγόρησαν την Μέγκαν ότι αυτή ευθύνεται για την απόφαση αυτή. Μάλιστα, την σύγκριναν με την Γιόκο Όνο και τον υποτιθέμενο ρόλο της στην διάσπαση των Beatles

Ο Πιρς Μόργκαν της «Daily Mail» ανέφερε σε tweet του: «Πολλοί λένε ότι είμαι επικριτικός με την Μέγκαν Μαρκλ αλλά παράτησε οικογένειά της, σνόμπαρε τον πατέρα της, σνόμπαρε τους περισσότερους από τους παλιούς της φίλους, χώρισε τον Χάρι από τον Γουίλιαμ και τώρα τον χώρισε από την βασιλική οικογένεια. Αυτά μόνο έχω να πω».

T

Μαντάμ Τισό: Μετέφερε τα κέρινα ομοιώματα του Χάρι και της Μέγκαν

Τα κέρινα ομοιώματα της Μέγκαν Μαρκλ και του πρίγκιπα Χάρι μεταφέρθηκαν λίγα μέτρα πιο πέρα από την αρχική τους θέση για να να αντικατοπτρίζουν τον «προοδευτικό νέο ρόλο τους στον βασιλικό θεσμό». «Από σήμερα οι φιγούρες του ζευγαριού δεν θα εμφανίζονται πλέον στο δικό μας σετ της βασιλικής οικογένειας» ανέφερε ο κ. Ντέιβις, ο οποίος είναι υπεύθυνος του μουσείου Μαντάμ Τισό. 

«Καθώς πρόκειται για δύο από τις πιο δημοφιλείς και αγαπημένες μας προσωπικότητες, θα παραμείνουν φυσικά ένα σημαντικό έκθεμα στο Μαντάμ Τισό καθώς περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα τους» συμπλήρωσε. 

T

Το νέο τους επαγγελματικό βήμα

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης, το ζευγάρι εγκαινιάζει την δική του φιλανθρωπική οργάνωση, την οποία ίδρυσε, αφού αποχώρησε από το ίδρυμα του Δούκα και της Δούκισσας του Κέιμπριτζ τον περασμένο Ιούνιο. Η οργάνωση αναμένεται να είναι παγκόσμια, να συνδέεται με την Αφρική και τις ΗΠΑ και να είναι επικεντρωμένη στην γυναικεία χειραφέτηση. Την ίδια στιγμή, έβγαλαν online και το νέο τους site.

Το «βασιλικό» εισόδημά τους πριν παραιτηθούν

Η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι επιθυμούν να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι. Σύμφωνα με τη Daily Mail, το ζεύγος θα σταματήσει να λαμβάνει τη βασιλική χρηματοδότηση. Η βασίλισσα Ελισάβετ καταβάλλει ετησίως στα δύο αδέρφια, Χάρι και Ουίλιαμ, 5 εκατομμύρια λίρες από το ετήσιο βασιλικό κονδύλι που προέρχεται από τους Βρετανούς φορολογούμενους. Από αυτά τα 5 εκατομμύρια, ο Χάρι παίρνει περίπου τα 2.

Επίσης, οι δυο τους μοιράζονται 3,15 εκατομμύρια λίρες για ανεπίσημες δαπάνες, με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ να παίρνει και πάλι το μεγαλύτερο ποσό. Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ λαμβάνουν ακόμη 1 εκατομμύριο για τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ χρήματα παίρνουν και από την περιουσία του Καρόλου στην Κορνουάλη που υπολογίζονται στα 4,9 εκατομμύρια και τα μοιράζονται και αυτά με τον αδερφό του, Ουίλιαμ. H προσωπική περιουσία του πρίγκιπα Χάρι υπολογίζεται γύρω στα 30 εκατομμύρια λίρες, 20 εκατομμύρια λίρες, των οποίων κληρονόμησε από την μητέρα του πριγκίπισσα Νταϊάνα και περίπου 7 εκατομμύρια επιπλέον από την προγιαγιά του και βασιλομήτωρ. 

H Μέγκαν Μαρκλ διαθέτει περιουσία γύρω στα 4 εκατομμύρια λίρες, αρκετά από τα οποία έχει κερδίσει από την συμμετοχή της στην σειρά «Suits», όπου πρωταγωνιστούσε πριν τον γάμο της με τον Χάρι και λάμβανε 40.000 λίρες ανά επεισόδιο. Επιπλέον, διαθέτει ένα lifestyle blog, το οποίο εικάζεται πως της απέφερε το ποσό των 60.000 βρετανικών λιρών το χρόνο, μέχρι την ημέρα του γάμου της, ενώ διαθέτει και σημαντική περιουσία στο Τορόντο.

Η βασίλισσα Ελισάβετ βάζει «φρένο» στο ζευγάρι

Παρόλο που το γραφείο Τύπου του Παλατιού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «κατανοεί» τη βούληση του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν να αποστασιοποιηθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα, προειδοποιώντας ωστόσο ότι αυτή η αποχώρηση είναι «περίπλοκη» και θα πάρει «χρόνο», μάλλον για τη βασίλισσα Ελισάβετ δεν αποτέλεσε τόσο μεγάλη έκπληξη η εν λόγω απόφαση του ζευγαριού, καθώς στο καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο μήνυμα που κινηματογράφησε και δημοσίευσε στο Instagram, δεν υπάρχει πουθενά φωτογραφία του ζεύγους. Στα δεξιά της Ελισάβετ, όπως φαίνεται στο βίντεο, είναι μια φωτογραφία του Καρόλου με την Καμίλα, του πατέρα της βασίλισσας Ελισάβετ, βασιλιά Γεώργιου του 6ου, του συζύγου της Φίλιππου και του πρίγκιπα Ουίλιαμ με την οικογένειά του. Πουθενά, όμως, δεν υπάρχει φωτογραφία του πρίγκιπα Χάρι με την σύζυγό του Μέγκαν. 

T

Ο συντάκτης του Βασιλικού ρεπορτάζ του BBC, Τζόνι Ντάιμοντ, με ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «Το BBC αντιλαμβάνεται ότι ο Χάρι και η Μέγκαν δεν είχαν συμβουλευτεί κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας πριν εκδώσουν την προσωπική τους δήλωση και το παλάτι θεωρείται απογοητευμένο», ενώ ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Μπάκιγχαμ, Ντίκι Άρμπιτερ, σε δηλώσεις του στο ίδιο Μέσο είπε πως ο πρίγκιπας Χάρι «λαμβάνει αποφάσεις με το συναίσθημα και όχι με τη λογική». «Η καρδιά και όχι το μυαλό καθοδηγούν τον Χάρι. Η τεράστια σφαγή των μέσων ενημέρωσης αμέσως μετά τη γέννηση του Άρτσι έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση». 

Σύμφωνα με τα βρετανικά Μέσα, η απόφαση του ζευγαριού ελήφθη χωρίς τη γνώση της Βασίλισσας, του Πρίγκιπα Καρόλου ή του Πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος έμαθε για την ανακοίνωση μέσα από τις έκτακτες ειδήσεις, το απόγευμα της Τετάρτης (8/1), που άρχισαν μαζικά να εμφανίζονται σε όλα τα παγκόσμια δίκτυα. Τα ταμπλόιντ λένε πως η βασίλισσα Ελισάβετ αισθάνθηκε ότι η ξαφνική ανακοίνωση ήταν μια «πισώπλατη μαχαιριά» σε όλη την βασιλική οικογένεια και τον θεσμό. 

Μέγκαν Μαρκλ: «Μου έλεγαν να μην τον παντρευτώ γιατί θα με φάνε τα ταμπλόιντ»

Το παρασκήνιο που κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση του ζευγαριού είναι ότι ο δούκας και δούκισσα του Σάσεξ δέχονταν μεγάλη πίεση από τον βρετανικό Τύπο. Πριν από τον γάμο του ζεύγους, στις 19 Μαΐου του 2018, ο πρίγκιπας Χάρι επιτέθηκε στα Μέσα καθώς έδιναν αρνητική έμφαση στη φυλετική καταγωγή της μέλλουσας - τότε - συζύγου του, η οποία είναι μιγάς και οι πρόγονοί της ήταν σκλάβοι, βάζοντας στο στόχαστρο συγκεκριμένα την εφημερίδα «Sun», για πρωτοσέλιδό της το οποίο χαρακτήρισε «λιβελογράφημα». Η εφημερίδα αρνήθηκε τις κατηγορίες. 

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Μέγκαν κινήθηκε νομικά εναντίον της εφημερίδας «Mail on Sunday», μετά τη δημοσίευση χειρόγραφης επιστολής της που είχε στείλει στον πατέρα της, η σχέση της με τον οποίο έχει κρεμαστεί στα μανταλάκια των περιπτέρων από την αρχή της δημοσιοποίησης του δεσμού της με τον Χάρι έως και σήμερα. Παράλληλα με τη νομική διαδικασία, ο πρίγκιπας Χάρι κατήγγειλε δημόσια το μπούλινγκ που υφίσταται η σύζυγός του από τα Μέσα, συμπεριφορά που παρομοίασε με όσα συνέβησαν στη μητέρα του, πριγκίπισσα Νταϊάνα. Τότε, ο Χάρι τόνισε πως δεν σκοπεύει να παραμείνει «σιωπηλός μάρτυρας» σε όσα υποφέρει η Μέγκαν, προσθέτοντας πως ο χειρότερος φόβος της ζωής του επαναλαμβάνεται. «Έχασα τη μητέρα μου και τώρα παρακολουθώ τη γυναίκα μου να γίνεται θύμα των ίδιων ισχυρών δυνάμεων», είχε γράψει στην ανακοίνωσή του χαρακτηριστικά. 

Όταν, τον περασμένο χρόνο, έδωσαν μια κοινή συνέντευξη στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής τους στη νότια Αφρική, δημιούργησαν ανησυχία για την ψυχολογική τους κατάσταση και κυρίως η Μέγκαν, η οποία φάνηκε ιδιαίτερα αναστατωμένη όταν ρωτήθηκε για την αγριότητα των tabloid και πώς εκείνη την αντιμετωπίζει. Εκείνη η συνέντευξη δημιούργησε απορίες και ως προς τη σχέση του πρίγκιπα Χάρι με τον άλλοτε πολυαγαπημένο του αδελφό πρίγκιπα Ουίλιαμ, με τον δούκα του Σάσεξ να απαντά ότι αγαπά πολύ τον αδελφό του αλλά ότι πλέον βαδίζουν σε «διαφορετικά μονοπάτια». 

Παράλληλα, η Μέγκαν, μέσα από το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ του ITV με τίτλο «Ηarry & Meghan: An African Journey», παραδέχεται ότι δεν περίμενε πόσο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα μετά τον γάμο της με τον πρίγκιπα Χάρι και την απόκτηση του χαριτωμένου Άρτσι. Το ντοκιμαντέρ δείχνει μια απόλυτα ανθρώπινη πλευρά της Μέγκαν, η οποία δείχνει «ζορισμένη» με τα media και τις υποχρεώσεις της κάτω από τις... φτερούγες της βασιλικής οικογένειας

Στην πρώτη της εκ βαθέων εξομολόγηση για τη ζωή της μετά τον γάμο με τον πρίγκιπα Χάρι, η δούκισσα του Σάσεξ είπε μεταξύ άλλων, ότι ενώ οι Αμερικανοί φίλοι της είχαν ενθουσιαστεί με τη σχέση της οι Βρετανοί φίλοι της την είχαν προειδοποιήσει ότι τα βρετανικά ταμπλόιντ θα «κατέστρεφαν» τη ζωή της. Πολλοί πίστευαν ότι η «καλομαθημένη» Αμερικανίδα πρώην τηλεοπτική σταρ θα «στριμωχτεί» με τη ζωή στο παλάτι, το πρωτόκολλο και τις υποχρεώσεις της, και από ό,τι φαίνεται είχαν κάποιο δίκιο.

Συγκεκριμένα η Μερκλ είπε: «Όταν γνώρισα για πρώτη φορά τον σημερινό σύζυγό μου, οι φίλοι μου ήταν πραγματικά χαρούμενοι γιατί ήμουν κι εγώ χαρούμενη. Αλλά οι Βρετανοί φίλοι μου είπαν "Είμαστε σίγουροι ότι είναι τέλειος. Αλλά δεν θα πρέπει να το κάνεις γιατί τα βρετανικά ταμπλόιντ θα καταστρέψουν τη ζωή σου"». Η Μαρκλ παραδέχθηκε στη συνέντευξη στα πλαίσια του ντοκιμαντέρ ότι η απάντησή της ήταν «αφελής» καθώς είπε στους φίλους της: «Μα τι λέτε τώρα. Αυτό δεν βγάζει νόημα. Δεν αποτελώ θέμα για τα ταμπλόιντ. Δεν το κατάλαβα τότε. Οπότε είναι περίπλοκο».

Χάρι: «Κάθε φορά που αντικρίζω κάμερα, μου ξυπνάνε άσχημες αναμνήσεις»

Η πρώην star του «The Suits» βούρκωσε όταν αναφέρθηκε στην πίεση που βιώνει ειδικά μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού του ζευγαριού, του μικρού Άρτσι. «Το μεγαλύτερο πράγμα που συνειδητοποιώ τώρα είναι ότι ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα ήταν εύκολο αλλά πίστευα ότι θα ήταν δίκαιο. Και είναι πολύ δύσκολο να συμβιβαστώ με αυτό» είπε. 

«Νομίζω ότι το να είμαι μέλος αυτής της οικογένειας -σ’ αυτόν τον ρόλο, σ’ αυτή τη δουλειά- κάθε φορά που αντικρίζω κάμερα, κάθε φορά που ακούω κλικ, κάθε φορά που βλέπω φλας, με γυρίζει κατευθείαν στο παρελθόν. Από αυτή την άποψη, πρόκειται για την υπενθύμιση του χειρότερου κομματιού της ζωής της (σ.σ: της μητέρας του, πριγκίπισσας Νταϊάνα), σε αντίθεση με τις καλύτερες στιγμές της» ακούγεται να λέει ο Χάρι σε ένα σημείο του ντοκιμαντέρ.

«Με το να βρίσκομαι εδώ, (σ.σ.: στην Αφρική), 22 χρόνια μετά, προσπαθώντας να τελειώσω, ό,τι άρχισε εκείνη, θα είναι κάτι εξαιρετικά φορτισμένο συναισθηματικά. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, οτιδήποτε κάνω, μου τη θυμίζει. Όμως, όπως είπα και πριν -με αυτόν τον ρόλο, αυτή τη δουλειά και τις πιέσεις που επισύρει- θα έχω διαρκώς τέτοιου είδους κακές αναμνήσεις» καταλήγει ο Χάρι.

 

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το Brexit, έχουμε το Megxit

Η ανακοίνωση του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ δημιούργησε μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο το hashtag #Megxit (Meghan και exit), το οποίο διάλεξαν να χρησιμοποιήσουν πολλές εφημερίδες στους τίτλους των πρωτοσέλιδών τους. Εύστοχο παράδειγμα αποτελεί η εφημερίδα «New York Post».

Συγκεκριμένα, στη φωτογραφία εξωφύλλου, η οποία είναι προϊόν photoshop, η Μέγκαν και ο Χάρι απεικονίζονται ως ζευγάρι «κοινών θνητών» στον καναπέ του σπιτιού τους μπροστά στην τηλεόραση. Η πρώτη φοράει μπικουτί στα μαλλιά και καπνίζει, ενώ ο δεύτερος έχει ύφος βαριεστημένου συζύγου, καθώς κάθεται με τα εσώρουχα μπροστά από άδεια κουτάκια μπύρας. «Η Μέγκαν και ο Χάρι εγκαταλείπουν τη βασιλική οικογένεια για να ζήσουν ως κοινοί θνητοί» γράφει η νεοϋορκέζικη εφημερίδα πάνω από τη παιχνιδιάρικη εικόνα.

Η «Guardian» και η «Daily Telegraph» διατήρησαν πιο ψύχραιμο ύφος, ενώ οι «The Times» έκαναν λόγο για ένα διχασμένο παλάτι, μετά την παραίτηση του ζευγαριού από τους ρόλους τους.

Εδουάρδος Η΄: Ο βασιλιάς που εγκατέλειψε το θρόνο για έναν έρωτα 

Τέτοια μορφή κρίσης έχει να δεχτεί η βρετανική μοναρχία από τον Δεκέμβριο του 1936 όταν ο Εδουάρδος Η΄, θείος της βασίλισσας Ελισάβετ, εγκατέλειψε τον θρόνο του για να παντρευτεί την Αμερικανίδα Μπέσι Γουάλις Γουόρφιλντ Σίμπσον, η οποία ήταν δύο φορές διαζευγμένη. Για εκείνη την εποχή, ήταν αδικαιολόγητο για έναν βασιλιά που ήταν ταυτόχρονα και υπέρτατος άρχων της Εκκλησίας της Αγγλίας να παντρευτεί μια γυναίκα της οποίας οι δύο προηγούμενοι σύζυγοι βρίσκονταν στη ζωή.

O Εδουάρδος Η΄μαζί με τη Μπέσι Γουάλις Γουόρφιλντ Σίμπσον (Copyright: AP Photo)

Ο τότε πρωθυπουργός της Αγγλίας, Στάνλεϊ Μπάλντουιν, απείλησε να παραιτηθεί αν γινόταν αυτός ο γάμος και δήλωσε ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ο Εδουάρδος προτίμησε να παραιτηθεί από το θρόνο και ο μικρότερος αδελφός του Αλμπερτ εστέφη βασιλιάς στη θέση του. Ο Εδουάρδος υπήρξε βασιλιάς για 326 ημέρες. Μετά την παραίτησή του, έλαβε τον τίτλο του Δούκα του Γουίντσορ και παντρεύτηκε την Γουάλις Σίμπσον, στη Γαλλία, τον Ιούνιο του 1937.

Η επόμενη μέρα 

Η καθηγήτρια Κέιτ Γουίλιαμς, η οποία είναι ιστορικός της βασιλικής οικογένειας, ανέφερε στο BBC πως θα είναι δύσκολο για τον Χάρι και την Μέγκαν να έχουν μια «φυσιολογική ζωή» καθώς το ενδιαφέρον του ξένου Τύπου γι' αυτούς θα αυξηθεί μετά τη συγκεκριμένη απόφασή τους.

Παράλληλα, αποκάλυψε πως για την ασφάλειά τους, όταν θα εκτελούν τα βασιλικά τους καθήκοντα, θα πληρώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία ή το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά όταν θα βρίσκονται στον Καναδά τα έξοδα για την ασφάλειά τους θα καλύπτονται από το παγκόσμιο φιλανθρωπικό τους ίδρυμα.

Σκοπός του ζευγαριού είναι να δώσουν την καλύτερη δυνατή ανατροφή στον γιο τους, αλλά και να δρομολογήσουν το νέο τους φιλανθρωπικό εγχείρημα. 

MegxitΠρίγκιπας ΧάριΜέγκαν Μαρκλ