Lifestyle|07.03.2020 13:19

οneyearlater: Το ταλαντούχο δίδυμο που κάνει τις συγκινητικές ιστορίες τραγούδια

Άγγελος Γεραιουδάκης

Δύο ταλαντούχοι νέοι καλλιτέχνες και μία συγκινητική ιστορία «κρύβεται» πίσω από τους oneyearlater. Ο Ανδριανός μας συστήθηκε τον Μάιο του 2018 με το τραγούδι «Έφυγες», στο οποίο ο Δημήτρης, που επίσης ασχολείται με τη μουσική από μικρή ηλικία και παίζει κιθάρα και πιάνο, έγραψε τη μουσική. Το όνομά τους προέκυψε από μία συγκινητική προσωπική τους ιστορία και, συγκεκριμένα, την απώλεια ενός κοινού τους φίλου.

Το «oneyearlater» είναι μία μεταξύ τους συμφωνία κάθε χρόνο να κοιτούν προς τα πίσω και να βλέπουν πόσο προχώρησαν στη ζωή τους και ποιους από τους στόχους τους πέτυχαν.

Όταν ήσασταν παιδιά, τι επιθυμούσατε να γίνετε όταν μεγαλώσετε;

Ανδριανός: Για να είμαι ειλικρινής, ποτέ δεν φανταζόμουν κάτι συγκεκριμένο, ήθελα απλά να κάνω κάτι που αγαπώ και μου δίνει ενέργεια. Μου άρεσε πάντα η μουσική διότι ήμουν κλειστός χαρακτήρας και μέσα από τη μουσική είχα έναν τρόπο να εκφράσω τα συναισθήματά μου.

Δημήτρης: Αν και από μικρή ηλικία είχα δείξει το ενδιαφέρον μου να κάνω κάτι σχετικό με τη μουσική, ομολογώ ότι ποτέ δεν το είχα στο μυαλό μου σαν το μελλοντικό κύριό μου επάγγελμα.

Οι γονείς σας πως αντέδρασαν όταν τους ανακοινώσατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με τη μουσική;

Α: Ο πατέρας μου είχε πάντα αγάπη για τη μουσική και κυρίως την ιταλική. Από μικρός τον θυμάμαι να τραγουδάει στο σπίτι! Μπορώ να πω ότι ίσως είναι και ο λόγος που αγάπησα κι εγώ τη μουσική τόσο πολύ.

Δ: Μπορώ να πω ότι ήταν αρκετά «χαλαροί». Γενικά, οι γονείς μου όταν δουν ότι αγαπάω κάτι και προσπαθώ γι’ αυτό, πάντα με υποστηρίζουν.

Πώς προέκυψε το μεταξύ σας πάντρεμα και το όνομα του γκρουπ σας;

Δ: Αρχικά, καταγόμαστε και οι δυο από την ίδια πόλη, την Κόρινθο και μέσω κοινών γνωστών ήρθαμε σε επαφή. Μετά το πρώτο μου solo single, το «Έφυγες», στο οποίο συνεργαστήκαμε, είδαμε ότι υπήρξε μια πολύ καλή χημεία να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας ως συγκρότημα.

Α: Το όνομα του γκρουπ μας είναι μια μεταξύ μας συμφωνία να κοιτάμε κάθε χρόνο πίσω και να βλέπουμε τι έχουμε καταφέρει, τι λάθη κάναμε και, μέσα από όλα αυτά, να μαθαίνουμε και να βελτιωνόμαστε.

Ανταγωνισμός και συγκρούσεις υπάρχουν μεταξύ σας;

Α: Ανταγωνισμός δεν υπάρχει ποτέ γιατί έχουμε δυο εντελώς διαφορετικούς ρόλους: ο Δημήτρης είναι ο παράγωγος και εγώ ο τραγουδιστής. Πάντα βοηθάει ο ένας τον άλλον και πάντα βγάζουμε από κοινού αποφάσεις! Αν και τα ακούσματα του Δημήτρη είναι λίγο διαφορετικά από τα δικά μου, αυτό δεν μας δημιούργησε ποτέ κάποιο πρόβλημα στο να φτιάξουμε κάτι που αρέσει και στους δυο.

Δ: Όπως είπε και ο Ανδριανός, ανταγωνισμός δεν υπάρχει μιας και ο καθένας μας γνωρίζει το ρόλο του στο συγκρότημα. Αλλά συγκρούσεις υπάρχουν σχεδόν συνέχεια (γέλια)! Γενικά, είμαστε δυο πολύ διαφορετικοί χαρακτήρες, με διαφορετικά μουσικά γούστα, πράγμα το οποίο δεν μου φαίνεται κακό μιας και έχει ως αποτέλεσμα μια συνεχή εξέλιξη μουσικά και από τις δυο πλευρές.

Τι κάνετε για να εξελίσσεστε καλλιτεχνικά;

Α: Η εξέλιξη είναι κάτι που έρχεται δουλεύοντας και μαθαίνοντας από τα λάθη και τις επιτυχίες σου. Θεωρώ ότι από τα πρώτα μας κομμάτια και τα πρώτα μας βήματα έχουμε σημειώσει μεγάλη εξέλιξη, αν και, φυσικά, είμαστε ακόμα στην αρχή.

Δ: Προσωπικά -και το λέω αυτό συχνά σε ανθρώπους που με ρωτούν συμβουλές για το ξεκίνημά τους- ακούω συνεχώς μουσική, μουσική όλων των ειδών, αφήνοντας πάντα έξω όλες τις προκαταλήψεις. Γενικά ανά καιρούς «καταπιάνομαι» με διάφορα είδη μουσικής και προσπαθώ να κρατήσω όποια στοιχεία ταιριάζουν με την αισθητική μου.

Στο lyric βίντεο του πρώτου αγγλόφωνου single «Save you» τελειώνει με μία φωτογραφία της γιαγιάς σου, Ανδριανέ. Τι σημαίνει για σένα αυτό το τραγούδι;

Το «Save you» είναι ένα τραγούδι που θα είναι πάντα το αγαπημένο μου! Το έγραψα σε μία πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής μου, όταν έχασα τη γιαγιά μου. Ήταν ένας άνθρωπος χαμογελαστός, που πάντα με στήριζε και ήταν εκεί για ό,τι χρειαστώ, με έμαθε να αγαπώ τον εαυτό μου και να είμαι δυνατός.

Το τελευταίο σας τραγούδι «Don't you dare» περιγράφει μία αγάπη, που ενώ την κυνηγάς, σε απορρίπτει. Σας έχει συμβεί κάτι παρόμοιο;

Α: Σε όλους νομίζω έχει συμβεί κάτι τέτοιο! Δυστυχώς, δεν μπορούμε να έχουμε τα πάντα στη ζωή και πρέπει κάποιες φορές να συμφιλιωνόμαστε με την ιδέα της απόρριψης.

Δ: Εμένα μου έχει συμβεί και, μάλιστα, πρόσφατα!

Πώς αντιδράτε στα αρνητικά σχόλια;

Α: Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή τα παρακολουθούσα αρκετά και έδινα βάση. Στην πορεία κατάλαβα ότι κάποιοι άνθρωποι λένε κάτι αρνητικό απλά για να το πουν, χωρίς να έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία στο κομμάτι. Δέχομαι την αρνητική κριτική όσο αφορά τη δουλειά μου, αλλά δεν θα δώσω σημασία και βαρύτητα όταν κάποιος, για παράδειγμα, σε ένα τραγούδι σχολιάσει την εξωτερική εμφάνιση, ή κάτι άλλο που δεν έχει σχέση με τη μουσική.

Δ: Τα σχόλια, ακόμα και τα αρνητικά, όταν γίνονται καλοπροαίρετα, είναι πάντα καλοδεχούμενα! Επειδή είμαι αυτοδίδακτος μουσικός, τα σχόλια όλων των ακροατών με βοηθούν να βελτιώνομαι συνεχώς.

Ανδριανέ τα τελευταία χρόνια πηγαινοέρχεσαι στην Γερμανία. Πώς βρέθηκες εκεί;

Στη Γερμανία βρίσκεται σχεδόν η μισή μου οικογένεια. Πρώτη φορά βρέθηκα εκεί στα 15 μου για να τελειώσω το σχολείο, απόφαση που με βοήθησε αρκετά στη μετέπειτα ζωή μου. Έκτοτε πηγαίνω όσο πιο συχνά μπορώ!

Έχεις εντοπίσει διαφορές μεταξύ των Γερμανών με τους Έλληνες στο κομμάτι της διασκέδασης;

Δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν τρομερές διαφορές, απλά οι Έλληνες έχουν μάθει να διασκεδάζουν λίγο περισσότερο απ’ ότι συνηθίζεται στον υπόλοιπο κόσμο (χαχαχα)! Σε ό,τι αφορά στα τραγούδια, δυστυχώς πολλοί στην Ελλάδα δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην εικόνα και, έτσι, δεν εκτιμούν πραγματικά αυτό που ακούνε. Γι’ αυτό και έχουμε επιλέξει να βγάζουμε τα περισσότερα τραγούδια μας χωρίς video clip, ώστε το κοινό να κρίνει περισσότερο με βάση αυτό που ακούει και όχι με βάση αυτό που βλέπει.

Είστε δύο εμφανίσιμοι νεαροί. Έχετε νιώσει να εγκλωβίζεστε ποτέ στην εξωτερική σας εμφάνιση; Να προσέχετε τη διατροφή σας και να τρέχετε σχεδόν καθημερινά στο γυμναστήριο;

Α: Η αλήθεια είναι ότι με το γυμναστήριο δεν έχω φανταστικές σχέσεις! Πλέον έχω ένα πολύ δύσκολο καθημερινό πρόγραμμα, αλλά προσπαθώ να βρίσκω 2 – 3 μέρες την εβδομάδα για να αφιερώνω χρόνο στο σώμα μου.

Δ: Θα μπορούσα να πω… ποτέ! Προσπαθώ να δουλεύω σκληρά για να πετύχω τους στόχους μου στη μουσική και δεν είμαι fan του να «χρησιμοποιείς» την εμφάνισή σου για να πετύχεις κάτι στη δουλειά σου. Εξάλλου, η εξωτερική εμφάνιση δεν κρατάει για πάντα! Είμαι, λοιπόν, στο εντελώς αντίθετο άκρο (γέλια)! Δεν τα έχω καλά με την γυμναστική και τα αθλήματα.

Όταν κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη, τι σκέφτεστε;  

Α: Σκέφτομαι ότι ο χρόνος κυλάει και δεν περιμένει κανένα και ο χρόνος δεν αγοράζεται ούτε με όλα τα λεφτά του κόσμου! Κι αυτό για μένα είναι ένα επιπλέον κίνητρο να προσπαθώ να μην τον σπαταλάω άσκοπα…

Δ: Όταν κοιτάζομαι στον καθρέπτη βλέπω τον Δημήτρη σαν ένα παιδί που ακόμα και χρόνια μετά έχει την ίδια αγάπη για τη μουσική και προσπαθεί να πραγματοποιήσει το όνειρό του.

Είμαι σίγουρος πως κάθε μέρα λαμβάνετε αρκετά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα από κορίτσια. Ποιο είναι το πιο περίεργο μήνυμα που σας έχουν στείλει;

Α: Το πιο περίεργο που έχω λάβει είναι… μία πρόταση γάμου (γέλια)! Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι κυρίως λαμβάνουμε μηνύματα αγάπης και στήριξης.

Δ: Εμένα πρόταση γάμου δεν μου έχουν κάνει… όχι ακόμα τουλάχιστον (γέλια)! Γενικά, δεν μπορώ να πω ότι λαμβάνω περίεργα μηνύματα, είναι όλα τους πολύ όμορφα και χαίρομαι που τα λαμβάνω.

Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στον κόσμο της μουσικής και τι είναι αυτό που αντίστοιχα σας ιντριγκάρει λιγότερο;

Α: Ένας από τους κυριότερους λόγους που αγαπώ τη μουσική είναι γιατί μπορεί να σου μεταφέρει τόσα συναισθήματα, να σε κάνει να κλάψεις, να γελάσεις, να χορέψεις… Έχει μία τεράστια δύναμη κι αυτό την κάνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Ένα πράγμα που με ιντριγκάρει λιγότερο, και με στεναχωρεί θα έλεγα, είναι το ότι πολλοί βλέπουν πλέον τη μουσική ως ένα μέσο για να αποκτήσουν χρήματα και φήμη και έτσι χάνουν όλη την ουσία της.

Δ: Αυτό που αγαπάω περισσότερο είναι το ότι γνωρίζω συνεχώς καινούρια άτομα με την ίδια αγάπη για τη μουσική όπως εγώ. Αυτό που με ιντριγκάρει λιγότερο είναι πως δυστυχώς η μουσική στις μέρες μας έχει εμπορικοποιηθεί με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία της και η ποιότητα της να πέφτει.

Νομίζετε πως αυτή η δύσκολη εποχή που ζούμε δίνει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, όπως εσείς, για να δείξουν τι αξίζουν;

Α: Η εποχή αυτή θεωρώ ότι είναι ιδανική ώστε η μουσική να ακουμπήσει τους ανθρώπους και να «ανθίσει». Είναι μία εποχή όπου οι νέοι έχουν αρκετούς προβληματισμούς και άγχη και ένας τρόπος για να προσπαθήσουν να ξεφύγουν λίγο από αυτά και να εκφραστούν είναι η μουσική. Είτε ακούγοντάς την, είτε δημιουργώντας την.

Δ: Και, σίγουρα, τώρα με το YouTube και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες είναι πολύ πιο εύκολο ένας νέος καλλιτέχνης να παρουσιάσει την δουλειά του, πράγμα το οποίο με χαροποιεί ιδιαίτερα!

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στη μουσική βιομηχανία τι θα ήταν αυτό;

Α: Επειδή, όπως προανέφερα, κάποιοι θεωρούν τη μουσική ως μέσο για χρήματα και φήμη, θα προσπαθούσα να κάνω τους εν λόγω ανθρώπους να αφήσουν στην άκρη την εμπορευματοποίηση και να ασχοληθούν με την πραγματική ουσία της μουσικής.

Δ: Συμφωνώ! Κι εγώ προσπαθούσα να δοθεί περισσότερη έμφαση στη μουσικότητα.

Copyright: Panik Records

Τα μουσικά τηλεοπτικά shows έχουν διαδοθεί και αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Πιστεύετε ότι βοηθούν τους καλλιτέχνες να εξελιχθούν; Θα συμμετείχατε σε ένα τέτοιο show;

Πιστεύουμε πως τα εν λόγω shows είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τους νέους καλλιτέχνες να δείξουν τη δουλειά τους και να εξελιχθούν. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες, θα παίρναμε μέρος κι εμείς!

Εμπιστεύεστε εύκολα τους ανθρώπους ή σας έχει κάνει λίγο πιο καχύποπτοι η δουλειά σας;

Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που θέλει καιρό για να χτιστεί. Όπως και στην καθημερινή ζωή, έτσι και στη δουλειά μας, δεν λείπουν τα μεγάλα λόγια, όλοι πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί, να κάνουμε προσεκτικές κινήσεις και να προτιμάμε τις πράξεις από τα λόγια.

Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

Σύντομα θα κυκλοφορήσει από την Panik Records το νέο μας τραγούδι, το οποίο μιλά για τον έρωτα, τα συναισθήματα που δημιουργεί και το μέχρι που μπορείς να φτάσεις για χάρη του. Θα έχει τίτλο «Don’t break my heart» και θα συνοδεύεται από video clip!

Panik Records