Lifestyle|11.12.2018 14:34

Χριστίνα Βραχάλη: «Όταν με αδικούν γίνομαι πιο δυνατή!» (pics)

Άκης Φωτόπουλος

Η αθλητικογράφος του Open Χριστίνα Βραχάλη μιλά στο «TV Έθνος» για το ξεκίνημά της, την πορεία της μέσα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, θυμάται τη στιγμή που τη συγκίνησε πολύ και απαντά σε ερωτήσεις για την προσωπική της ζωή.

Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με την αθλητική ειδησεογραφία;

Η ανάγκη να βρίσκομαι στο φυσικό μου περιβάλλον, το γήπεδο μέσα στο οποίο μεγάλωσα, ωρίμασα και έγινα καλύτερος άνθρωπος, καθώς και η βαθιά και αγνή σχέση μου με τον αθλητισμό.

Ο πατέρας σας, όντας δημοσιογράφος, έπαιξε ρόλο στην απόφασή σας αυτή;

Ναι, πράγματι ο πατέρας μου ήταν 35 χρόνια δημοσιογράφος στην ΕΡΤ. Καμία σχέση με αθλητικά. Δεν με παρακίνησε με την έννοια του «θέλω να γίνεις δημοσιογράφος», όσο με το γεγονός πως έβλεπα στα μάτια του τότε που ήμουν μικρή πως ήταν σίγουρος γι’› αυτό που θα γίνω όταν μεγαλώσω... Η αλήθεια είναι πως στην αρχή είχα άρνηση για το επάγγελμα, γιατί μου είχε «κλέψει» τον μπαμπά μου. Ξέρεις, δεν τον έβλεπα πολύ και είχα «θυμώσει» στο επάγγελμα!

Σας βοήθησε με τις συμβουλές του στο ξεκίνημά σας;

Χωρίς εκείνον δεν θα είχα καταφέρει τίποτα. Είναι ο άνθρωπος που πίστεψε σε μένα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Είναι εκείνος που με έμαθε να παραμένω ακέραια. Να πατάω τα πόδια μου στη γη. Να συνειδητοποιήσω πως η δουλειά και η επαγγελματική καταξίωση είναι όμορφα. Αλλά τα σπουδαία είναι άλλα... Είναι εκείνος που μου έλεγε πως όταν είσαι στα πάνω σου να μην ξεχνάς από πού ξεκίνησες. Να εκτιμάς και να βοηθάς. Αυτός είναι ο πατέρας μου. Και αυτός είναι η αιτία που έφτασα μέχρι εδώ...

 

Πότε και πού έγινε το πρώτο σας ρεπορτάζ;

Το πρώτο μου ρεπορτάζ έγινε το 2002 για λογαριασμό της ΕΡΤ, όπου και εργαζόμουν, στο πρώτο test event που διοργανώθηκε στην Ελλάδα, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στο άθλημα της ιστιοπλοΐας. Αν δεν κάνω λάθος, ήταν στον Άγιο Κοσμά.

Τι διαφορετικό έρχονται να δώσουν οι δύο αθλητικές εκπομπές του Open («Open Sport» και «Total Football») στις οποίες έχετε ενεργό συμμετοχή;

Το Open, όπως φανερώνει και το όνομά του, είναι ένα κανάλι «ανοιχτό» στις προκλήσεις και τις νέες ιδέες. Το «Open Sport» είναι μια ποιοτική αθλητική εκπομπή η οποία έχει την υπογραφή του εξαιρετικού συναδέλφου Μανώλη Σφακάκη, αλλά και τη σφραγίδα του Άγγελου Τόμπρου, ο οποίος την επιμελείται. Περιλαμβάνει θέματα επικαιρότητας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα όλα τα «πρόσωπα» και τις προεκτάσεις του αθλητισμού. Το «Τotal Football» είναι η εκπομπή που εμείς ως τηλεθεατές επιθυμούσαμε εδώ και χρόνια να δούμε. Σε αυτήν την εκπομπή, της οποίας κεντρικό πρόσωπο είναι ο Ντέμης Νικολαΐδης, τον λόγο έχουν οι ποδοσφαιριστές!

Στην πρεμιέρα της εκπομπής «Total Football» είδαμε τον ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Δημήτρη Πέλκα να σας επαινεί δημόσια και να ζητεί από τον Ντέμη Νικολαΐδη να σας προσέχει. Σας είδαμε να ξαφνιάζεστε…

Η αλήθεια είναι πως ξαφνιάστηκα, αλλά ταυτόχρονα χάρηκα πολύ. Ξέρετε, είναι μεγάλη ηθική ανταμοιβή να κερδίζεις με τη δουλειά σου τον σεβασμό και την εκτίμηση των αθλητών. Αυτό είναι που μένει στο τέλος της ημέρας, και αυτό που επιδιώκω όλα αυτά τα χρόνια.

Κινείστε επαγγελματικά σε έναν αρκετά ανδροκρατούμενο χώρο. Νιώσατε αδικημένη ή ευνοημένη;

Ναι, ένιωσα. Αλλά είχα -και έχω- την ικανότητα την... αδικία να τη μετατρέπω σε δύναμη και να την κάνω να φαίνεται. 

Υπήρξατε αθλήτρια του μπάσκετ. Σας λείπει η επαφή σας με τους αγωνιστικούς χώρους;

Μου λείπει απίστευτα το μπάσκετ. Όχι η επαφή μου με τους αγωνιστικούς χώρους, γιατί αυτή δεν θα χαθεί ποτέ. Το μπάσκετ, όμως, ως άθλημα μου λείπει πολύ. Πιθανότατα ακόμη δεν έχω συνειδητοποιήσει ότι έχει έρθει το τέλος. Ο λόγος που σταμάτησα ήταν το γόνατό μου και τα τρία χειρουργεία στα οποία έχω υποβληθεί. Δεν ήταν επιθυμία μου. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να συμβαδίζουμε με την πραγματικότητα. Τα τελευταία τρία χρόνια γυμνάζομαι στην άμμο, όπου υπάρχει λιγότερη καταπόνηση. Ασχολούμαι με το beach volley, χειμώνα - καλοκαίρι.

Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείστε με την αθλητική δημοσιογραφία, υπάρχουν κάποιες στιγμές που να έμειναν χαραγμένες στη μνήμη σας; 

Κάθε στιγμή σε αυτόν τον χώρο είναι μοναδική. Και διαφορετική. Σίγουρα δεν θα ξεχάσω ποτέ το καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη στην Κωνσταντινούπολη στον τελικό της Ευρωλίγκας κόντρα στην πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ, με το οποίο ο Ολυμπιακός, κόντρα στα προγνωστικά, κατέκτησε το τρόπαιο. Έκανα τη μετάδοση του αγώνα για λογαριασμό του ΣΚΑΪ 100.3 και με θυμάμαι να μην μπορώ να μιλήσω από τους λυγμούς και τη συγκίνηση. Τι να πεις; Έζησα από κοντά το… θαύμα.

T

Την άποψή σας στα αθλητικά θέματα την περνάτε με ευκολία;

Δεν προσπαθώ να «περάσω» κάτι. Ούτε να επιβάλω. Συνήθως ρωτούν την άποψή μου και τη σέβονται τις περισσότερες φορές.

Έχει συμβεί μέχρι σήμερα να αμφισβητήσει κάποιος την άποψή σας στον «αέρα» της εκπομπής;

Δεν θυμάμαι να έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Είμαι πολύ προσεκτική για οτιδήποτε λέω στον «αέρα». Σέβομαι πολύ τους αθλητές, τους καλεσμένους και τους συναδέλφους μου.

Γιατί ανησυχείτε περισσότερο;

Για τη φθορά...

Όλα αυτά τα χρόνια στα γήπεδα και στους αγωνιστικούς χώρους έχετε φοβηθεί ποτέ για τη σωματική σας ακεραιότητα; Έχετε δεχθεί απειλές για τη ζωή σας;

Όχι, προς Θεού. Δεν έχω δεχθεί απειλές. Δεν έχω προκαλέσει ποτέ μου. Σας είπα. Είμαι πολύ προσεκτική και θεωρώ πως κάνω σωστά τη δουλειά μου. Η μοναδική φορά που ένιωσα φόβο ήταν στα επεισόδια της Λαυρίου τον Μάρτιο του 2007, στα οποία ένας φίλαθλος έχασε τη ζωή του. Ήμουν παρούσα στις συμπλοκές, στα μαχαιρώματα… Δεν έχω λόγια. Αυτό που βίωσα θα μείνει χαραγμένο για πάντα στη μνήμη μου.

Σε παλαιότερη συνέντευξή σας αναφερθήκατε στην προσωπική σας ζωή λέγοντας ότι είστε τυχερή και πως ο σύντροφός σας σας έχει βοηθήσει σε όλους τους τομείς. Νιώθετε το ίδιο και σήμερα;

Όχι. Σήμερα νιώθω ακόμα μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη. Ο άνθρωπός μου είναι η δύναμή μου.

Ενοχλείστε με δημοσιεύματα που ασχολούνται με την προσωπική σας ζωή;

Δεν ασχολούνται ιδιαίτερα. Νομίζω πως ο κόσμος έχει πολύ πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά πράγματα για να ασχοληθεί από τη ζωή των άλλων.

Στο εγγύς παρελθόν σάς είχαν χρεώσει σχέση με γνωστό αθλητή και απαντήσατε σε έντονο ύφος μέσα από τα social media…

Γενικά δεν ασχολούμαι με οτιδήποτε γράφεται, γιατί πολύ απλά δεν τα διαβάζω. Μου αρκεί που γνωρίζουν οι δικοί μου άνθρωποι ποια είμαι και τι κάνω. Ωστόσο, βλέπω «συναδέλφους» που δεν έχουν κανένα όριο και κανέναν φραγμό, και γράφουν ό,τι τους κατέβει. Εκεί πρέπει να μπαίνει ένα φρένο, γιατί δεν επιτρέπω σε κανέναν να πληγώνει ή να στενοχωρεί τους αγαπημένους μου ανθρώπους.

Ένας γάμος και μια οικογένεια είναι στα σχέδιά σας;

Όχι στα άμεσα, αλλά, ναι, είναι.

Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε να αφήνετε τη δημοσιογραφία για την πολιτική;

Μου φαίνεται πολύ αστείο, αλλά όσες φορές βιάστηκα να γελάσω η ζωή με κορόιδεψε! Όχι, η αλήθεια είναι πως δεν μου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό. Μου αρέσει να είμαι αλληλέγγυα και να βοηθώ τους συνανθρώπους από το δικό μου μετερίζι.

 

Ποια είναι η σχέση σας με τα social media;

Πολύ καλή! Είμαι ενεργή και μου αρέσει πολύ η επαφή με τον κόσμο. Απαντώ σε όλους προσωπικά και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που μπαίνουν στη διαδικασία να επικοινωνήσουν μαζί μου.

H αδελφή σας, η γνωστή στιχουργός Ελεάνα Βραχάλη, έχει γράψει πολλές επιτυχίες. Ποιο από τα τραγούδια της ξεχωρίζετε και είναι το αγαπημένο σας;

Είναι το «Αν ήσουν μαζί μου», το οποίο έγραψε για μένα την περίοδο που έλειπα στο εξωτερικό για πολλούς μήνες. Μου έβαλε να το ακούσω από το τηλέφωνο, ενώ ήμουν στο Μαρόκο. Χριστούγεννα του 2003. Δώρο για τη γιορτή μου...

Είστε από τις γυναίκες που προσέχουν την εξωτερική εικόνα και τη διατροφή τους;

Το τελευταίο διάστημα προσέχω αρκετά. Χωρίς υπερβολές. Θα έλεγα καλύτερα πως σέβομαι και αγαπώ τον εαυτό μου.

Το καλύτερο κομπλιμέντο που έχετε ακούσει;

Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στα νέα παιδιά. Τα αγαπώ πολύ. Κάνω παρέα μαζί τους. Τα ακούω. Συζητάμε. Υπάρχει μεγαλύτερο κομπλιμέντο, και ευθύνη ταυτόχρονα, από το να σου πει ένα νέο παιδί πως θέλει να σου μοιάσει; 

Χριστίνα ΒραχάληTotal FootballOpen TV