Lifestyle|29.03.2020 13:24

Blake Lively, Lady Gaga και Rihanna: Οι σταρ στην πρώτη γραμμή της μάχης για τον κορονοϊό

Σοφία Σπίγγου

«Από μια τεράστια φωνή έρχεται µια τεράστια ευθύνη. Οι άνθρωποι που έχετε τόσο µεγάλη φωνή παρακαλώ µην υποτιµάτε το πρόβληµα. Δεν είναι απλώς µια γρίπη. Βοηθήστε». Πρόκειται για µια αποστροφή των όσων είπε µέσα από την πλατφόρµα του Instagram η επιτυχηµένη επιχειρηµατίας και fashion blogger Κιάρα Φεράνι, παρακινώντας όλους τους celebrities να προωθήσουν την αποµόνωση για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού και να προσφέρουν οικονοµικά όπου µπορούν.

Η διάσηµη Ιταλίδα, που κατάφερε να κάνει την πορεία της case study στο Πανεπιστήµιο του Χάρβαρντ, ήταν η πρώτη που επεσήµανε στον κόσµο των διασηµοτήτων τον παγκόσµιο συναγερµό λόγω του κορονοϊού, αφού η χώρα της µετρά καθηµερινά εκατοντάδες νεκρούς. Στο ίδιο πλαίσιο, αρκετές ηµέρες αργότερα, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ζήτησε από διάσηµους ηθοποιούς, όπως ο Ράιαν Ρέινολντς, να προωθήσουν από τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης την ανάγκη για εγκλεισµό, προκειµένου να «σπάσει» η αλυσίδα µετάδοσης του ιού.

Η «κόντρα» τη Τζένερ

Η Ιταλία είναι η χώρα που µέχρι στιγµής έχει χτυπηθεί περισσότερο από την πανδηµία και η διάσηµη για το στυλ και τις επιχειρηµατικές της ικανότητες Κιάρα Φεράνι, µαζί µε τον σύζυγό της, ράπερ Φέντεζ, δώρισε 100.000 ευρώ για τη δηµιουργία νέων κλινών στο νοσοκοµείο San Raffaele του Μιλάνου. 

Με την καθηµερινή της προτροπή µέσα από το Instagram κατάφερε να παρακινήσει τους πολίτες να συγκεντρώσουν περισσότερα από 4 εκατοµµύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό. Μάλιστα, η όµορφη Ιταλίδα, που έχει συµπεριληφθεί δύο φορές στη λίστα του «Forbes» µε τους 30 πλουσιότερους ανθρώπους κάτω των 30 ετών, έβαλε στη θέση της την εξίσου διάσηµη Κένταλ Τζένερ.

Το διάσηµο µοντέλο, την περίοδο που στην άλλη µεριά του Ατλαντικού υποτιµούσαν την ασθένεια, µε αναφορές της στο Instagram υποτιµούσε τον κορονοϊό, λέγοντας πως είναι απλά µια γρίπη στα 125 εκατοµµύρια ακολούθους της. «Διαβάζω αναρτήσεις από πολλούς κυρίως ξένους ότι είναι µια απλή εποχική γρίπη και κάνουν πολλές αστείες και κακές παρατηρήσεις. Ανθρωποι που έχετε τόσο µεγάλη φωνή, όπως η Κένταλ Τζένερ, παρακαλώ να µην υποτιµάτε το πρόβληµα... Παρακαλώ, πείτε τι είναι σωστό» απάντησε σε δική της ανάρτηση η Φεράνι. Το διάσηµο µοντέλο µετά την κατακραυγή κατέβασε το επίµαχο post, αφού πολλοί την κατέκριναν για ανευθυνότητα. 

T
T

Η Αµερική καθυστέρησε να συνειδητοποιήσει την επικινδυνότητα της κατάστασης, όµως πλέον όλοι οι πρωτοκλασάτοι celebrities έχουν ριχτεί στη µάχη των δωρεών και της αφύπνισης των πολιτών, προσφέροντας χρήµατα σε οργανώσεις που βοηθούν τους οικονοµικά ασθενέστερους αλλά και σε αυτούς που είδαν τις θέσεις εργασίας τους να καταργούνται από τη µια στιγµή στην άλλη ή αντιµετωπίζουν προβλήµατα επιβίωσης.

T

Το αγαπηµένο ζευγάρι της Αµερικής, Μπλέικ Λάιβλι και Ράιαν Ρέινολντς, δώρισε 1 εκατ. δολάρια στον οργανισµό Feeding America και στην οργάνωση Food Banks Canada, ώστε να διασφαλίσει τη σίτιση των ανθρώπων που έχουν πληγεί οικονοµικά από το ξέσπασµα της πανδηµίας του COVID-19. Η εκκεντρική Lady Gaga θα προσφέρει το 20% των κερδών της από τη σειρά καλλυντικών, Haus Labs, που έχει δηµιουργήσει, σε «τράπεζες φαγητού» σε Λος Αντζελες και Νέα Υόρκη.

Και η διασηµότερη οικογένεια του πλανήτη, που δεν είναι άλλη από αυτήν της Κιµ Καρντάσιαν και του Κάνιε Γουέστ, θα δωρίσει το 20% των εσόδων από τη δική της σειρά εσωρούχων (SKIMS) στην οργάνωση Baby2Baby, ενώ και ο διάσηµος ράπερ δώρισε χρήµατα στην οργάνωση L.A. Dream Center, η οποία βοηθάει οικονοµικά άτοµα από τις µη εύπορες περιοχές του Λος Αντζελες που µπορεί να έχουν χάσει τη δουλειά τους εν µέσω πανδηµίας.

 
T

Με τα Ηνωµένα Εθνη συνεργάστηκε η Ρίτα Ορα για να σχεδιάσει αντικείµενα των οποίων τα έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούν στο Ταµείο Ανταπόκρισης Αλληλεγγύης του COVID-19. H δηµοφιλής τραγουδίστρια Κιάρα έδωσε 1 εκατοµµύριο δολάρια στον µη κερδοσκοπικό οργανισµό Food Lifeline, ο οποίος µοιράζει δωρεάν γεύµατα σε όσους τα έχουν ανάγκη στην περιοχή του Σιάτλ, ενώ η ηθοποιός και τραγουδίστρια Κρίστεν Μπελ ανακοίνωσε τη δωρεά 150.000 δολαρίων στην οργάνωση No Kid Hungry, η οποία µάχεται για την εξάλειψη της παιδικής πείνας. Με 29.000 δολάρια συνέβαλε ο Τζάστιν Μπίµπερ στο φιλανθρωπικό ίδρυµα της Κίνας, Beijing Chunmiao Charity Foundation, ενώ ο Τζάστιν Τίµπερλεϊκ δώρισε ένα ποσό που δεν έχει γίνει γνωστό στον οργανισµό MidSouth Foodbank, που µοιράζει φαγητό στις περιοχές του Μέµφις και του Τενεσί. Από τις διασηµότητες που έσπευσαν να βοηθήσουν δεν θα µπορούσε να λείπει η Ριάνα, η οποία, σε συνεργασία µε τον οργανισµό Clara Lionel Foundation, δώρισε πέντε εκατοµµύρια δολάρια για την αντιµετώπιση της πανδηµίας που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός στον πλανήτη και τα οποία πρόκειται να µοιραστούν σε διάφορους οργανισµούς των ΗΠΑ που έχουν ανάγκη.

«Χρυσές» δωρεές από τη βιοµηχανία της µόδας

Η τεράστια κρίση στην Ιταλία οδήγησε και τη «βαριά» βιοµηχανία της στην παροχή οικονοµικής βοήθειας για την αντιµετώπιση του ιού. Μεγάλοι οίκοι µόδας ευαισθητοποιήθηκαν και στήριξαν οικονοµικά τα νοσοκοµεία της Ιταλίας. 

Στον δρόµο που χάραξε ο Τζόρτζιο Αρµάνι και η Ντονατέλα Βερσάτσε, οι οποίοι δώρισαν υπέρογκα ποσά σε νοσοκοµεία του Μιλάνου και της Ρώµης, περπάτησαν και άλλα σηµαντικά Fashion Houses, όπως ο οίκος Prada, που προχώρησε σε δωρεά για έξι πτέρυγες εντατικής θεραπείας και τεχνητής αναπνοής στα νοσοκοµεία Vittore Buzzi, Sacco και San Raffaele στο Μιλάνο. Ακολούθησε το luxury brand υποδηµάτων, Sergio Rossi, που δώρισε επίσης 100.000 ευρώ στα νοσοκοµεία ASST Fatebenefratelli – Sacco στο Μιλάνο, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις µεταξύ 14-20 Μαρτίου στο online shop πήγαν απευθείας για την καταπολέµηση της επιδηµίας του ιού COVID-19. 

T

Ο Ντοµένικο Ντόλτσε και ο Στέφανο Γκαµπάνα, του γνωστού οίκου Dolce & Gabbana, στήριξαν τον καθηγητή Αλµπέρτο Μαντοβάνι, ο οποίος ηγείται της ερευνητικής οµάδας του Πανεπιστηµίου Humanitas, καθώς έκριναν ότι η υποστήριξη της επιστηµονικής έρευνας είναι ο σωστός τρόπος να βοηθήσουν. Ο οίκος Bvlgari στήριξε το Ινστιτούτο Lazzaro Spallanzani στη Ρώµη και το ερευνητικό του τµήµα, βοηθώντας το να αποκτήσει ένα µικροσκοπικό σύστηµα λήψης εικόνων που θα βοηθήσει την ικανότητα του Ινστιτούτου να προλαµβάνει και να θεραπεύει τον ιό COVID-19. Με 2 εκατ. ευρώ στήριξε ο γαλλικός οίκος Kering, που έχει κάτω από την «οµπρέλα» του εταιρείες όπως οι Gucci, Bottega Veneta, Balenciaga και Saint Laurent, διάφορους οργανισµούς ιατρικής περίθαλψης στις περιοχές της Λοµβαρδίας, της Βενετίας, της Τοσκάνη και της Λάτσιο της Ιταλίας για να καταπολεµήσουν τον κορονοϊό.

Στο µεταξύ, όπως δήλωσε ο όµιλος του Γάλλου µεγιστάνα Ανρί Πινό, «εντός των προσεχών ηµερών θα δοθούν στις γαλλικές υπηρεσίες Υγείας τρία εκατοµµύρια χειρουργικές µάσκες που ο όµιλος θα προµηθευτεί από την Κίνα και θα φροντίσει για τη µεταφορά τους στη Γαλλία», ενώ ο οίκος Gucci δεσµεύθηκε να κατασκευάσει 1,1 εκατοµµύριο χειρουργικές µάσκες και 55.000 µπλούζες για το νοσηλευτικό προσωπικό στην Ιταλία. Τέλος, στην «κούρσα» των δωρεών είχε µπει από τις αρχές εµφάνισης της επιδηµίας και ο γαλλικός οίκος Louis Vuitton, προσφέροντας το ποσό των 2,3 εκατ. δολαρίων στον κινεζικό Ερυθρό Σταυρό, προκειµένου να βοηθήσει στην έλλειψη ιατρικών προµηθειών στην περιοχή Γουχάν, απ' όπου ξεκίνησε η πανδηµία.

ΚορονοϊόςLady GagaΡιάνα