article background image

Η ομάδα του ethnos.gr μοιράζεται με τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες γεγονότα/ καταστάσεις / πράγματα/ πρόσωπα που ξεχώρισε (με θετικό ή αρνητικό πρόσημο) αυτή την εβδομάδα.

Τι κρατάμε - τι πετάμε αυτή την εβδομάδα

Κυριακή Αξιώτη

  • Kρατάω: Το συναίσθημα που ένιωσα όταν πρόσφατα είδα τις εργασίες για το άνοιγμα του Κήπου του Μεγάρου. Η χαρά που συνοδεύει την εναλλαγή της εποχής και την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν με συναυλίες και δράσεις είναι η ίδια - μη σου πω και μεγαλύτερη- κάθε χρόνο.
  • Πετάω: Το περιστατικό με τον ξυλοδαρμό ανθρώπων σε κεντρική λεωφόρο στο Αιγάλεω και αυτή την τάση της ματσίλας που είναι έτοιμη να ξεχυθεί από ορισμένους με κάθε αφορμή. Αν κάποιος δεν κάνει στην άκρη στον δρόμο, αν κάποιος σε κοίταξε περίεργα.

Πασχάλης Γαγάνης

  • Κρατάω: Τις μικρές νίκες για τον λαό της Παλαιστίνης. Ναι, η αναγνώριση του κράτους τους από ευρωπαϊκά κράτη και το ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου δεν αλλάζει τίποτα στην καθημερινή Οδύσσεια των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Αλλά κάτι αρχίζει να κινείται εκεί έξω. Να δούμε ποιοι θα μείνουν μέχρι τέλους «στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».
  • Πετάω: Τη νοοτροπία «καλοκαίρι μένουμε Ελλάδα». Με αυτή μεγαλώσαμε, αυτήν αγαπήσαμε και αυτή διαλαλούσαμε. ΑΛΛΑ. Αυτό που γίνεται με ακτοπλοϊκά (με τραγικές συνθήκες μεταφοράς) και διαμονή στα νησιά, αγγίζει τα όρια της κοροϊδίας. Ίσως ήρθε η ώρα να δούμε και καμιά παραλία στο εξωτερικό και ποιος ξέρει… ίσως βγει και φθηνότερα. 

Άγγελος Γεραιουδάκης

  • Κρατάω: Οι «Ψυχοκόρες» έριξαν αυλαία στον ΑΝΤ1+, μ' ένα δυνατό και συγκλονιστικό φινάλε. Η εξαιρετική σκηνοθεσία, το καλογραμμένο σενάριο και οι ταλαντούχοι νέοι ηθοποιοί αποτέλεσαν τον πυρήνα μίας από τις καλύτερες φετινές τηλεοπτικές σειρές. Η ιστορία αποτυπώνει με ωμό και ρεαλιστικό τρόπο τις ανθρώπινες σχέσεις, οι οποίες συχνά αναδύονται μέσα από το πρίσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ καταπιεζόμενου και καταπιεστή, εξουσιαζόμενου και εξουσιαστή. Οι «Ψυχοκόρες» μας προσκάλεσαν να ρίξουμε μια ματιά στην κλειδαρότρυπα μιας εποχής τρομοκρατίας και ελπίδας. Μιας εποχής όπου το γυναικείο σώμα ήταν, ταυτόχρονα, τόπος ιερός και νόμισμα επιβίωσης και όπου σε κάθε λαμπερό αρχοντικό υπήρχε κι ένα σκοτεινό υπόγειο γεμάτο μυστικά.
  • Πετάω: Τον δεύτερο κύκλο του «Maestro» που έκανε πρεμιέρα στο MEGA μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ταυτόχρονα, από το βράδυ της πρώτης προβολής του πρώτου επεισοδίου, ολόκληρη η νέα σεζόν είναι διαθέσιμη στο Netflix για όσους επιθυμούν να μην περιμένουν εβδομάδες. Ωστόσο, τα νέα επεισόδια δεν ήταν το αποτέλεσμα που περιμέναμε από τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη. Σημαντικά κοινωνικά ζητήματα αντιμετωπίζονται επιφανειακά, η πλοκή αργή, δεν υπάρχει σασπένς και σε αρκετές σκηνές υπάρχει έντονη επίκληση στο συναίσθημα. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά, ο τηλεθεατής αρχίζει γρήγορα να μετράει τον χρόνο για να φτάσει στο τέλος.

Αφροδίτη Γκόγκογλου

  • Κρατάω: Την αθώωση των εννέα κατηγορούμενων Αιγύπτιων για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου. Οι εννέα κατηγορήθηκαν για διακίνηση, κατά τη χαρακτηριστική, ευρύτερη πρακτική των Αρχών, , για κάθε βάρκα ή αυτοκίνητο με μετανάστες που φτάνει στη χώρα μας, τουλάχιστον ένα άτομο να συλλαμβάνεται και να κατηγορείται. Το δικαστήριο της Καλαμάτας σημείωσε ότι ήταν αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση, καθώς η τραγωδία συνέβη σε διεθνή ύδατα. Στη συνέχεια, η έδρα ανακοίνωσε ότι κρίνει ως απαράδεκτη την ποινική δίωξη και κήρυξε αθώους τους κατηγορούμενους. Είναι ωραίο καμία φορά να βλέπεις ότι λειτουργούν τα αυτονόητα: η απόδοση της Δικαιοσύνης.
  • Πετάω: Το «φλερτ» της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την ακροδεξιά ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, κατά τη διάρκεια του debate της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Γηραιά Ήπειρος έχει πληρώσει πολύ ακριβά τα ανοίγματα στην ακροδεξιά ενώ η ιστορία έχει δείξει ότι, όσο «ταΐζεις» το «τέρας» γιατί πρόσκαιρα σε εξυπηρετεί, άλλο τόσο έρχεται κάποια στιγμή που πια είναι αδύνατο να το ελέγξεις.

Αδάμος Ζαχαριάδης

  • Κρατάω: Τις γλυκιές αναμονές. Αυτές που σε κάνουν να νιώθεις ανασφαλής αλλά χαρούμενος, Που σε αναγκάζουν να μετράς τις μέρες και να κοιτάς ξανά και ξανά το ημερολόγιό σου. Που σε αναγκάζουν να κάνεις όνειρα αλλά να μην μπορείς να τα μοιραστείς.
  • Πετάω: Την προεκλογική καμπάνια των περισσότερων κομμάτων. Ανούσια συνθήματα, εξυπνάδες, βίντεο στα social media χωρίς κανένα πραγματικό περιεχόμενο και σπατάλη χρημάτων σε δημόσιες σχέσεις. Σίγουρη συνταγή αποτυχίας αντιμετώπισης της αποχής!

Γιάννης Σκόκας

  • Κρατάω: Τα παγωτά! Μια απ’ τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της ανθρωπότητας.
  • Πετάω: Την αφρικανική σκόνη. Λέρωσε και κούρασε. Ας φύγει επιτέλους!