Live Blog|14.10.2023 16:10

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ώρα μηδέν για τη Γάζα μετά τη λήξη του τελεσιγράφου του Ισραήλ - Όλες οι εξελίξεις

Newsroom

Ώρα μηδέν για τη Γάζα καθώς το τελεσίγραφο που έδωσε το Ισραήλ έληξε και όλα δείχνουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη το επόμενο βήμα της επιχείρησης με τα χερσαία στρατεύματα να κινούνται προς τον θύλακα των Παλαιστινίων. Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γάζα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν μετακινηθεί νότια, αφού το Ισραήλ εξέδωσε προειδοποίηση εκκένωσης πριν από μια επίγεια εισβολή.

Ο στρατός του Ισραήλ είπε σε περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους στη βόρεια Γάζα να εγκαταλείψουν την περιοχή και, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έθεσε 24ωρη προθεσμία για την εκκένωση αυτή νωρίς την Παρασκευή.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έπληξε στόχο της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο ως απάντηση στη «διείσδυση αγνώστου ταυτότητας εναέριων μέσων στο Ισραήλ» και σε πυρά εναντίον ισραηλινού drone. Ο στρατός αναχαίτισε τα εναέρια μέσα, όπως δήλωσε

Τα ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποίησαν τοπικές επιδρομές στις στη Λωρίδα της Γάζας, αναζητώντας ομήρους και συλλέγοντας στοιχεία για την ανεύρεση ανθρώπων που απήχθησαν από τη Χαμάς, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς και δήλωσε ότι η αντεπίθεση του Ισραήλ στη Γάζα «είναι μόνο η αρχή», σε τηλεοπτικά σχόλια.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Γάζα έχει φθάσει σε «νέο επικίνδυνο χαμηλό» και ζήτησε άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση ώστε να μπορέσουν να φτάσουν καύσιμα, τρόφιμα και νερό σε όσους έχουν ανάγκη. «Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες», δήλωσε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους την Παρασκευή. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε την κρίση σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών την Παρασκευή.

Τουλάχιστον 1.900 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από ισραηλινά πλήγματα, μεταξύ των οποίων 614 παιδιά και 370 γυναίκες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας την Παρασκευή. Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον αυτοκινητοπομπών που διέφευγαν από την πόλη της Γάζας σκότωσαν 70 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, ανέφερε το γραφείο Τύπου της Χαμάς. Η Χαμάς δήλωσε ότι τα αυτοκίνητα χτυπήθηκαν σε τρία σημεία καθώς κατευθύνονταν νότια από την πόλη της Γάζας την Παρασκευή.

Πόλεμος στο ΙσραήλΛωρίδα της Γάζαςειδήσεις τώραΧαμάςπόλεμοςΙσραήλΠαλαιστίνη