Market|29.07.2020 12:05

Rebrain Greece: Ευφυείς πολιτικές ανάκαμψης από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας

Γιάννης Φώσκολος

Σε "Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας" (Digital Innovation Hub) που υποστηρίζει επιστημονικά, τεχνολογικά και με υπηρεσίες, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης όπως Περιφέρειες και Δήμους μετεξελίχθηκε σε 4 μήνες η διεπιστημονική ομάδα εργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας του "Rebrain Greece".  

Η διεπιστημονική πρωτοβουλία «Rebrain Greece» αναπτύχθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας υπό τον Κωνσταντίνο Αγραπιδά, με την συνδρομή στελεχών και εμπειρογνωμόνων από δημόσιους φορείς, πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, φορείς του ιδιωτικού τομέα και επιστημονικά ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων, καθώς και διεθνών οργανισμών. Η πρωτοβουλία δραστηριοποιείται επιστημονικά στο πεδίο του τεχνολογικού μετασχηματισμού της αγοράς εργασίας, στο πεδίο της ψηφιακής κατάρτισης και αναβάθμισης του εργατικού δυναμικού, καθώς και της αντιμετώπισης του φαινομένου του braindrain. Θεμελιώδεις αρχές της πρωτοβουλίας αποτελούν η συλλογική νοημοσύνη, η επιστημονική τεκμηρίωση, ο οριζόντιος συντονισμός και η συνεργασία σε ευέλικτο περιβάλλον υψηλού ρυθμού μεταβολών. 

Αποτέλεσμα των εργασιών της πρωτοβουλίας ήταν η σύσταση του πρώτου περιφερειακού data driven σχήματος εφαρμογής, του Rebrain Western Greece, ακολουθώντας το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Εργασίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, που υπεγράφη στις 31 Ιανουαρίου. Είναι το πρώτο εγχείρημα μιας ολοκληρωμένης επιστημονικής και μεθοδολογικής παρέμβασης για ένα σύνολο ζητημάτων, όπως η ένταξη της τεχνολογίας στην αγορά εργασίας, η κλιματική αλλαγή, η κυκλική οικονομία, η ανοικτή ψηφιακή εκπαίδευση και κατάρτιση κλπ.

Το «REBRAIN WESTERN GREECE» σχεδίασε, συνέγραψε και ολοκλήρωσε το πρώτο ενιαίο ολοκληρωμένο σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης με έμφαση στην κυκλική οικονομία, τη γυναικεία απασχόληση αλλά και σε προτάσεις αναδόμησης της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης του άυλου κεφαλαίου της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται ο περιφερειακός μηχανισμός διάγνωσης της ΠΔΕ, ο φορητός ατομικός εκπαιδευτικός λογαριασμός, η περιφερειακή ψηφιακή ακαδημία πολιτών, το ολικό σχέδιο κυκλικής οικονομίας «ΚΥΚΛΟΝΟΜΩ» και μια σειρά άλλων δράσεων.

Ο κόμβος αποσκοπεί να καταστεί πρότυπο ευφυούς σχεδιασμού δημόσιων πολιτικών και δράσεων, οι οποίες μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς χρηματοδότησης από τα επερχόμενα ευρωπαϊκά κονδύλια, στο επίκεντρο των οποίων τίθεται το ανθρώπινο κεφάλαιο, για την ταχεία ανάκαμψη από τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης (postitive pathways from recovery plan). Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο ίδιος ο έλληνας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιείται η ομάδα Rebrain Greece και για τις μεθοδολογίες που αναπτύσσει στις πολιτικές που σχεδιάζει.

Η διεπιστημονική ομάδα του Rebrain Greece

Προς ευφυείς δημόσιες πολιτικές

Μέσω του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Digital Innovation Hub το πλαίσιο της αγοράς εργασίας παρακολουθείται από νέες τεχνολογίες και νέα εργαλεία όπως τα dataanalytics, η τεχνητή νοημοσύνη, το machinelearning, το blockchain κλπ. που για πρώτη φορά εισάγονται στην τεκμηρίωση προτεινόμενων δημόσιων πολιτικών. Έτσι δημιουργούνται σε ψηφιακό περιβάλλον  και με συλλογικό τρόπο «ευφυείς δημόσιες πολιτικές» για την περιφερειακή ανάπτυξη. Οι τομείς παραγωγής της οικονομίας, όπως κυκλική οικονομία, υγεία, αγροτική παραγωγή κ.α., που επηρεάζονται οριζόντια από τις εκθετικές τεχνολογίες βρίσκονται εντός πεδίου ανάλυσης του σχήματος.

Το HUB για πρώτη φορά  συστήνει συνεργατική επιστημονική πλατφόρμα για την τεχνοκρατική επίλυση σύνθετων ζητημάτων ευρείας κλίμακας. Ο σκοπός της συνεργατικής πλατφόρμας είναι η διαβούλευση, επικοινωνία και συλλογική επεξεργασία θεμάτων που αφορούν στο μέλλον της εργασίας και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, με προηγμένο τεχνολογικά τρόπο, κατά το πρότυπο  που ακολουθούν πανεπιστήμια όπως το Μ.Ι.Τ. και το Stanford. Επιπλέον αντικείμενο του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας αποτελεί η μελέτη των επιπτώσεων της τεχνολογίας στην τηλεργασία, καθώς και ο σχεδιασμός πιθανών τρόπων αξιοποίησης της εξ΄ αποστάσεως εργασίας.

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη ημερίδα του Rebrain Greece στην Αθήνα
Ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας, Κωνσταντίνος Αγραπιδάς
Rebrain Greece