Market|17.12.2020 08:51

Η «πράσινη» κίνηση-ματ της Sunlight και η επένδυση των 105 εκατ. ευρώ για R&D

Newsroom

Μια κίνηση-ματ στην «πράσινη» σκακιέρα των φιλικών στο περιβάλλον εφαρμογών αποθήκευσης ενέργειας πραγματοποιεί η Sunlight. H ελληνική εταιρεία, μέλος του Ομίλου Olympia, συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των καιρών αλλά και τις ευρωπαϊκές στρατηγικές, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου στην Αθήνα, επενδύοντας συνολικά 105 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται μια κίνηση που έρχεται σε συνέχεια των εξελίξεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς, σε συνέχεια της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ για το κλίμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στο σχεδιασμό της τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων κατά 55% έως το 2030. Αυτό μεταφράζεται άμεσα σε ανάγκη για περαιτέρω απανθρακοποίηση και αλλά και για την ενίσχυση των φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας.

Και εδώ ακριβώς έρχεται το νέο Ερευνητικό Κέντρο της Sunlight, καθώς –μέσω αυτού- η εταιρεία εστιάζει σε τεχνολογίες μπαταριών λιθίου που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον μιας πιο φιλικής ενέργειας. Έτσι, αξιοποιώντας τη 12ετή εμπειρία που ήδη έχει στην ανάπτυξη και παραγωγή μπαταριών λιθίου, η Sunlight εστιάζει στις εφαρμογές για αυτοματοποιημένα οχήματα (Automated Guided Vehicles -AGVs), στις μπαταρίες για ηλεκτρικά λεωφορεία πόλεων, στις μπαταρίες για την ναυτιλία και στα «έξυπνα» συστήματα αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, στα πλαίσια της επένδυσης θα δημιουργηθούν έως και 1.500 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας ενώ θα υπάρξουν πολλαπλές συνέργειες και με ακαδημαϊκά ιδρύματα.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι τομείς όπως είναι η πράσινη ενέργεια μπορούν να αποτελέσουν συγκριτικό πλεονέκτημα για την ελληνική επιχειρηματικότητα και για τη χώρα μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Olympia κ. Γιάννης Καραγιάννης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

Μάλιστα, το γεγονός ότι τα 50 εκατ. ευρώ από τα 105 εκατ. ευρώ της συνολικής επένδυσης αποτελούν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, μέσω της συμμετοχής της ελληνικής εταιρείας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα European Battery Innovation (EuBatIn) επιβεβαιώνει τη σημασία της επένδυσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμη 46 εταιρείες από 12 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων (π.χ. BMW, Fiat, Tesla Europe), εταιρείες μπαταριών (π.χ. Northvolt, Fiamm κ.λπ.) και κατασκευαστές υλικών και εξοπλισμού.

Έτσι, η Sunlight εκπροσωπεί τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό δίκτυο εταιρειών που έχουν επιλεγεί να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην αναβάθμιση της καινοτομίας στην παραγωγή μπαταριών στην Ευρώπη συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια της Ελλάδας να τοποθετηθεί στον ενεργειακό χάρτη.

«Ως μία δυναμική εταιρεία τεχνολογίας στην παραγωγή μπαταριών για τη διεθνή αγορά αποθήκευσης ενέργειας, η SUNLIGHT επιδιώκει τη μεταμόρφωση της στα νέα δεδομένα της αγοράς και την ανάπτυξή μας με έμφαση σε φιλικές προς το περιβάλλον μορφές χρήσης και αποθήκευσης της ενέργειας. Οι νέες τεχνολογίες που έρχονται, η στροφή προς τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση επιφυλάσσουν για εμάς μόνο ευκαιρίες.

Στο επίκεντρο όλων αυτών των αλλαγών προς μία βιώσιμη ενέργεια βρίσκεται η μπαταρία και είναι πολύ «ψηλά στην ατζέντα» της Ευρώπης» τόνισε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight κ. Λάμπρος Μπίσαλας κατά την παρουσίαση της επένδυσης. Μάλιστα, όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση η δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου αποτελεί προπομπό για την επένδυση, άνω των 200 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει η Sunlight για την παραγωγή μπαταριών στη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο του σχεδίου απολιγνιτοποίησης, γεγονός που επιβεβαιώνει τον «πράσινο» προσανατολισμό της εταιρείας.

μπαταρίεςSunlight