Market|05.01.2021 22:40

Βίκος: Σταθερά στο πλευρό των ασθενών Covid-19 και των διασωστών του ΕΚΑΒ

Newsroom

Αποστασιοποίηση και απομόνωση. Στην εποχή της πανδημίας, όταν επιλέγονται αυτοβούλως, αποτελούν στάση ευθύνης έναντι του εαυτού μας και της κοινωνίας. Μια έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης και μια συνειδητή στάση ζωής που βάζει την ανθρώπινη ζωή και τη δημόσια υγεία πάνω από άλλες προσωπικές ανάγκες.

Όταν, όμως, η απομόνωση οφείλεται στη λοίμωξη Covid-19 και λαμβάνει χώρα σε μια νοσοκομειακή μονάδα, όλα αλλάζουν. Τότε, η απομόνωση επιφέρει μοναξιά, η οποία συνοδεύεται από άγχος, αγωνία και φόβο. Τότε, ακριβώς, ο ασθενής χρειάζεται μια επαφή με τον κόσμο, μια διέξοδο που – στο μέτρο του δυνατού – θα υποκαθιστά την αδυναμία επαφής του ασθενούς με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Συναισθανόμενη αυτή την ανάγκη, η ηπειρώτικη βιομηχανία εμφιάλωσης νερού ΒΙΚΟΣ, της οποίας οι κοινωνικές δράσεις στον καιρό της πανδημίας είναι συνεχείς, αποφάσισε να δωρίσει στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων 25 τηλεοράσεις και 25 κεραίες, ώστε αυτές να τοποθετηθούν στις Μονάδες Λοιμωδών του νοσοκομείου, όπου νοσηλεύονται περισσότεροι από το 85% των ασθενών που εισάγονται με Covid-19.

Η ΒΙΚΟΣ, μια επιχείρηση με οικογενειακή δομή και νοοτροπία, συνδεδεμένη με τον τόπο στον οποίο δημιουργήθηκε και δραστηριοποιείται, στην τελευταία της επικοινωνία με τίτλο «Δύναμή μας, η ροή μας», δίνει το μήνυμα που αρμόζει στον δύσκολο καιρό μας: «Μαζί να προχωράμε». Αυτό το «μαζί» είναι το αντίδοτο στη μοναξιά μιας νοσηλείας δύσκολης, βιαίως επιβεβλημένης από έναν ιό που έχει ανατρέψει τον τρόπο ζωής μας.

Όμως, η ΒΙΚΟΣ δεν νοιάζεται μόνο τους ασθενείς, αλλά και τους ανθρώπους που δίνουν καθημερινά τη μάχη για να τους διασώσουν ή/και να τους διακομίσουν. Για τον λόγο αυτό, προσφέρει 480 ολόσωμες φόρμες μιας χρήσης τύπου TYVEK για τους διασώστες του ΕΚΑΒ της 7ης Περιφέρειας με σκοπό να συμβάλει στην προφύλαξή τους από την καθημερινή έκθεσή τους στον νέο κορoνοϊό.

Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι ευθέως συνδεδεμένες με την αντίληψη της ΒΙΚΟΣ, για την οποία η κοινωνική συνεισφορά, η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα είναι στοιχείο ταυτότητας και όχι εταιρική πρακτική. Γι’ αυτό, οι δύο αυτές προσφορές της δεν αποτελούν μια κίνηση επείγοντος χαρακτήρα, αλλά εντάσσονται σε μια διαρκή προσπάθεια στήριξης των δομών υγείας της χώρας – με έμφαση σε αυτές της Ηπείρου –, που αριθμεί ήδη αρκετές πρωτοβουλίες.

Καθώς η επιστήμη δίνει – σήμερα με την ανάπτυξη εμβολίων, ίσως αύριο με τη δημιουργία φαρμάκων – τον τιτάνιο αγώνα για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού και της Covid-19, το έδαφος μέχρι το τέλος αυτής της διαδρομής θα είναι κακοτράχαλο, γεμάτο δυσκολίες.

Έως τότε, ας κρατήσουμε το μεστό μήνυμα από την επικοινωνία της ΒΙΚΟΣ: «Δύναμή μας (είναι) αυτό που κουβαλάμε στην ψυχή μας. Είναι ο άνθρωπος νερό και μοιάζει τόσο φυσικό το να κυλάμε. Μαζί να προχωράμε». Γιατί αυτό το «μαζί» είναι αναντικατάστατο.

ΒίκοςΚορονοϊόςνερό