Market|26.02.2021 20:13

Ελληνικός Χρυσός: Μοχλός ανάπτυξης η νέα συμφωνία για το χρυσό της Χαλκιδικής

Newsroom

Μια μακροπρόθεσμη επένδυση στον τομέα των ορυκτών πρώτων υλών που θα μπορούσε να εξασφαλίσει τεράστια οφέλη για την ελληνική οικονομία είναι η νέα επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Βορειοανατολική Χαλκιδική. Πλέον, με την ολοκλήρωση της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας με την Ελληνική Κυβέρνηση, δρομολογείται η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Η νέα Επενδυτική Συμφωνία  σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας και για την Eldorado Gold στην Ελλάδα, αφου τροποποιεί την από 17ετίας σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο βελτιώνοντάς την μέσα από ένα σύγχρονο νομικό και επενδυτικό πλαίσιο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπονται αυξημένες επενδύσεις κεφαλαίων ύψους $1,9 δισ. για την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες-Στρατώνι, στη ΒΑ Χαλκιδική, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα οφέλη για την εθνική οικονομία, την απασχόληση, την τοπική κοινωνία, το περιβάλλον.

Πρόκειται στην ουσία για την πλήρη ανάπτυξη μιας από τις ιστορικά μεγαλύτερες απευθείας ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, που αναμένεται να την καταστήσει εκ των κορυφαίων χωρών-παραγωγών χρυσού στην Ευρώπη. Με το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός, η υπεύθυνη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, γίνεται μοχλός ανάπτυξης και πηγή ευημερίας για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Σύγκριση νέου & προηγούμενου επενδυτικού σχεδίου

Τα κύρια οφέλη της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας

Τα οφέλη που προκύπτουν από το αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας κατά τη διάρκεια ζωής τους, είναι τα εξής:

  • $1,9 δισ. επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
  • 1.400 νέες θέσεις εργασίας και επιπλέον 900 κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών – Συνολικά 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας· 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, με προτεραιότητα στο εργατικό δυναμικό του Δήμου Αριστοτέλη.
  • €2 δισ. έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο (φόρος εισοδήματος και κοινωνικές εισφορές, μεταλλευτικά δικαιώματα).
  • 191+ εκ. έσοδα από τα μεταλλευτικά τέλη για το κράτος και την τοπική κοινωνία - 10% αύξηση των τελών από τα ισχύοντα στον μεταλλευτικό κλάδο και υπολογισμός των στην συνολική ποσότητα των περιεχομένων μετάλλων.
  • €3,5 δισ. εκτιμώμενη αξία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές.
  • €70 εκ. για έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.
  • Σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου στις Σκουριές με τη Βέλτιστη Διαθέσιμη Τεχνική (BAT) της Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων και άλλων βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης.
  • Επέκταση της διάρκειας ζωής των μεταλλείων σε 25+ έτη από 18.

Για να περιηγηθείτε ψηφιακά στο έργο των Σκουριών, επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://vrify.com/explore/projects/45/sites/3147.

Για να περιηγηθείτε ψηφιακά στο Μεταλλείο Ολυμπιάδας, επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://vrify.com/explore/projects/75/sites/3145.

Ελληνικός ΧρυσόςμεταλλείοεπένδυσηΧαλκιδικήEldorado Gold