Market|14.06.2021 14:10

Ψυχολογία & Τζόγος: Ανάταση με τρία απλά βήματα

Newsroom

Η διάθεση του κάθε ανθρώπου αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευμετάβλητο χαρακτηριστικό της καθημερινότητας. Ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το «mood» στο οποίο βρισκόμαστε είναι η ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια και κυρίως τα αποτελέσματα που αυτή επιφέρει. Σημασία ωστόσο δεν έχει το που οφείλεται πιθανή κακή διάθεση, αλλά το πως θα επιτευχθεί η ψυχολογική ανάταση. Στις παρακάτω γραμμές αναλύονται τρεις διαφορετικές και απλές λύσεις που μπορούν να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό τη διάθεση σας!

1. Περπάτημα στη φύση

Σε περιόδους κακής ψυχολογικής κατάστασης – κάτι που συμβαίνει σε όλους ανεξαιρέτως – η παραμονή στο σπίτι με την επιρροή του διαδικτύου σε σταθερή λειτουργία είναι κάτι που αποδεδειγμένα δε βοηθάει. Αντιθέτως, μια σειρά επιστημονικών μελετών συστήνει την απομάκρυνση από τους περιορισμούς που επιβάλλει το σπίτι και την έναρξη της εξωτερικής δραστηριότητας.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει πως το περπάτημα συνεισφέρει τα μέγιστα στη βελτίωση της σωματικής υγείας. Αυτό που πιθανόν δεν γνωρίζετε είναι ότι συμβάλλει και στη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Από ιατρική σκοπιά, αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι η αύξηση της ποσότητας αίματος που καταλήγει στον εγκέφαλο, μια διαδικασία που παρέχει στο βασικό αυτό όργανο τα απαραίτητα συστατικά έτσι ώστε να αγγίξει το μέγιστο της απόδοσης.

Ακόμη καλύτερα αποτελέσματα έχουν καταγραφεί όταν το περπάτημα λαμβάνει χώρα σε περιοχές που κυριαρχεί το πράσινο και η φύση γενικότερα. Η δραστηριότητα αυτή ίσως σας είναι γνωστή ως «green space exercise» και μέσω αυτής επιτυγχάνεται:

  • Η βελτίωση της ψυχικής υγείας συμπεριλαμβανομένης της αυτοεκτίμησης και της διάθεσης
  • Η μείωση του άγχους
  • Η ενίσχυση της βασικότατης βιταμίνης D

2. Η δύναμη της μουσικής

Η μουσική έχει αναμφίβολα τεράστια επίδραση στη διάθεση μας. Σίγουρα κάθε άνθρωπος αρέσκεται σε διαφορετικά ακούσματα, αλλά μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως μουσικές επιλογές που εκφράζουν αισιοδοξία οδηγούν σε άμεση ανύψωση της διάθεσης.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το διαχρονικό κομμάτι των Black με τίτλο «Wonderful Life» (https://youtu.be/u1ZoHfJZACA) που ενώ αρέσει σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, κατατάσσεται σε αυτά που εκφράζουν κάτι λυπητερό, κάτι που δεν γεμίζει με αισιοδοξία.

Ακριβώς αντίθετα συναισθήματα προκαλεί το τραγούδι των Genesis με τίτλο «Jesus He Knows Me» (https://youtu.be/35K6vQRt67g) που έχει πιο γρήγορο ρυθμό, κάτι που οδηγεί στην έκφραση της αισιοδοξίας και αρκετών ακόμη συναισθημάτων που μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχισμένοι. Τραγούδια αυτής της κατηγορίας αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα και μάλιστα άμεσα ώστε να επανέλθετε σε χαρούμενη διάθεση.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί η αύξηση της ενέργειας που προσφέρουν οι έντονοι μουσικοί ρυθμοί, οι οποίοι μάλιστα έχουν και μονάδα μέτρησης που είναι διεθνώς γνωστή ως «beats per minute». Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων επιλέγουν να συνοδεύουν τα χιλιόμετρα που διανύουν με ακούσματα υψηλού και έντονου ρυθμού!

3. Αποδοχή της κακής διάθεσης ως μέρος της ανθρώπινης φύσης

Μπορεί η κακή διάθεση να χαρακτηρίζεται ως ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο συναίσθημα, αποτελεί όμως κι ένα μήνυμα ότι έχει εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα το οποίο καλείστε να αντιμετωπίσετε. Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται πως αναφερόμαστε στο φαινόμενο της παροδικής θλίψης και όχι σε αυτό της μακροχρόνιας κατάθλιψης που απαιτεί εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια.

Η παροδική θλίψη που προαναφέρθηκε μπορεί για παράδειγμα να προκύπτει από μια πιθανή αποτυχία σε κάποιο είδος εξετάσεων ή συνέντευξης. Πρόκειται όμως για κάτι που σε πολλές περιπτώσεις μας κάνει να ανασυνταχθούμε και να εστιάσουμε στη ρίζα του προβλήματος έτσι ώστε να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ίσως ακουστεί αρκετά απλοποιημένο, αλλά είναι γεγονός πως τα συναισθήματα – θετικά ή αρνητικά – είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τον εαυτό μας και η κατανόηση τους μόνο θετικές συνέπειες μπορεί να έχει στη ζωή μας. Στο πλαίσιο αυτό καλούμαστε να αποδεχθούμε και τις περιόδους κακής διάθεσης και να λάβουμε το μήνυμα που εκφράζουν. Άλλωστε είναι πρακτικά αδύνατο να είμαστε πάντα χαρούμενοι κι αισιόδοξοι.

Έξτρα συμβουλή: Μείνετε μακριά από τα τυχερά παιχνίδια σε περιόδους κακής διάθεσης

Ο τζόγος αποτελεί την ενασχόληση που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μέσο βελτίωσης της κακής ψυχολογικής κατάστασης στην οποία κάποια στιγμή δύναται να βρεθούμε. Απεναντίας, σε μια τέτοια περίοδο πιθανή απώλεια χρημάτων στα αγαπημένα σας τυχερά παιχνίδια θα διογκώσει το πρόβλημα. Αν τώρα η άσχημη ψυχολογική κατάσταση έχει τις ρίζες της στο αντικείμενο του τζόγου, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποια από τις επίσημες υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης.

ψυχολογίατυχερά παιχνίδιατζόγος