Market|03.12.2021 16:43

Στοίχημα με φαβορί και δυνατά αουτσάιντερ στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Newsroom

Σε διαδικασία εσωκομματικών εκλογών βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, το αποτέλεσμα των οποίων θα ορίσει τον νέο αρχηγό του κόμματος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και η κούρσα των υποψηφίων έχει μπει στη τελική στροφή.   Ο 1ος γύρος της διαδικασίας είναι προγραμματισμένος για τις 5 Δεκεμβρίου, ενώ στην περίπτωση που θα χρειαστεί δεύτερος γύρος εκλογών, αυτός θα πραγματοποιηθεί στις 12 του μήνα. Κάλπες θα στηθούν τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων.

Στις 22 Οκτωβρίου, η Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης του Κινήματος Αλλαγής, μετά και τον έλεγχο των απαιτούμενων υπογραφών, ανακήρυξε και επίσημα τους υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος. Αυτοί είναι οι Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης.

Στη κούρσα αυτή υπάρχουν φαβορί, αουτσάιντερ αλλά και ο αστάθμητος  παράγοντας που ονομάζεται «προσέλευση στις κάλπες». Οι στοιχηματικές εταιρίες έχουν ήδη αναρτήσει αποδόσεις για τα πιθανά ενδεχόμενα, αλλά ας ρίξουμε φως στο προφίλ των υποψηφίων, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Γιώργος Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τις 8 Φεβρουαρίου του 2004 μέχρι τις 18 Μαρτίου του 2012. Ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας από τις 6 Οκτωβρίου 2009 μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου του 2011, όταν και παραιτήθηκε από το αξίωμα του, πριν αποχωρήσει και από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο του 2012. Ίδρυσε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, το οποίο έλαβε μέρος στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 αλλά δεν εισήλθε στη Βουλή. Από το 2017 συμμετέχει στην Δημοκρατική Συμπαράταξη και στο Κίνημα Αλλαγής. Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εξελέγη βουλευτής Αχαΐας. Η πιθανότητα να είναι ο νικητής των εκλογών του 1ου γύρου στο 2.05 και στο 1.80 να συγκεντρώσει ποσοστό over 30%. 

Νίκος Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε επίσημα την υποψηφιότητά του στις εκλογές ανάδειξης ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής τον περασμένο Ιούλιο. Στις 30 Μαρτίου 2014 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη. Εξελέγη δεύτερος με 113.719 σταυρούς προτίμησης. Τον Μάιο του 2019, επανεξελέγη Ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνοντας 180.822 ψήφους. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στο πρόγραμμα «Νέα Υλικά και Περιβάλλον». Επιπλέον, είναι υποψήφιος διδάκτωρ της Φιλοσοφίας. Στο 2.20 το σενάριο να είναι ο νικητής του 1ου γύρου των εκλογών και στο 1.85 να συγκεντρώσει ποσοστό over 30%. 

Ανδρέας Λοβέρδος

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εκλέγεται βουλευτής με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής από το 2000. Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ορίστηκε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μετά τις εκλογές του 2019 ορίστηκε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής. Στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Σημίτη (2000), διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών. Στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου (2009), ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στη συνέχεια, το 2010, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου. Στις 9 Ιουνίου 2014, διορίστηκε Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην κυβέρνηση Σαμαρά (2012). Επανεξελέγη βουλευτής Β' Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2015 και με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τον Σεπτέμβριο του 2015. Στις εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής Β1' Βόρειου Τομέα Αθηνών με το Κίνημα Αλλαγής και στις 17 Ιουλίου 2019 ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Σε απόδοση 4.00 να κερδίσει τον 1ο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής 

Παύλος Χρηστίδης

Ο νεαρότερος εκ των υποψηφίων, είναι ο 38χρονος Παύλος Χρηστίδης. Την 3ετία 2018-2021 κατείχε την θέση του Εκπροσώπου Τύπου στο Κίνημα Αλλαγής. Επίσης, υπήρξε μέλος του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλιέων την περίοδο 2014-2019. Στις εθνικές εκλογές του 2019 ήταν τοποθετημένος στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής. Στις 15 Οκτωβρίου 2021, ο Χρηστίδης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές. Πέντε μέρες αργότερα είχε συγκεντρώσει και κατέθεσε 7.000 υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητάς του. Σε απόδοση 151.00 να κερδίσει τον 1ο γύρο των εκλογών

Παύλος Γερουλάνος

Ο Παύλος Γερουλάνος εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2009, κατέχοντας την 5η θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Τοποθετήθηκε στην κυβέρνηση Παπανδρέου του 2009 στη θέση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας, την οποία και διατήρησε στην μετέπειτα κυβέρνηση Παπαδήμου. Στις βουλευτικές εκλογές του 2012 δεν κατάφερε να εκλεγεί. Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος για τον δήμο της Αθήνας. Το σενάριο να κερδίσει τον 1ο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής προσφέρεται σε απόδοση 501.00.

Χάρης Καστανίδης

Ο Χάρης Καστανίδης διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών και Υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου. Στις 12 Φεβρουαρίου 2012 διαγράφηκε από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ γιατί αρνήθηκε να ψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο. Στις 14 Μαρτίου 2012 ανακοίνωσε με τη Λούκα Κατσέλη την ίδρυση του κόμματος "Κοινωνική Συμφωνία". Στις 7 Ιανουαρίου 2015 εντάχθηκε στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Στις εκλογές του 2019 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στην Α' Θεσσαλονίκης. Σε απόδοση 1001.00 να κερδίσει τον 1ο γύρο των εκλογών. 

«Κλειδί» η προσέλευση του κόσμου στις κάλπες

Σε επικοινωνία μας με στοιχηματική εταιρία, αναφέρθηκε ότι η εκλογή προέδρου είναι μια άκρως δυναμική διαδικασία που μεταβάλει τις προσφερόμενες αποδόσεις από μέρα σε μέρα.

Καταλήγοντας, τονίστηκε το γεγονός ότι ανεξάρτητα από τις πιθανότητες νίκης του κάθε υποψηφίου, ο κρίσιμος παράγοντας που θα ορίσει εντέλει την κατάταξη και το εύρος  της διαφοράς μεταξύ των υποψηφίων στον 1ο γύρο των εκλογών, παραμένει η προσέλευση του κοινού στις κάλπες.

ΚΙΝΑΛΑνδρέας ΛοβέρδοςΠαύλος ΓερουλάνοςΕκλογές ΚΙΝΑΛΠαύλος ΧρηστίδηςΓιώργος ΠαπανδρέουΚίνημα ΑλλαγήςΧάρης Καστανίδης