Market|26.04.2022 17:18

Ελληνικός Χρυσός: Το νέο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας για μια υπεύθυνη και πολλαπλά ωφέλιμη για την τοπική κοινωνία δραστηριότητα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Από την πρώτη ημέρα δραστηριοποίησής της στη βορειοανατολική Χαλκιδική, και συγκεκριμένα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, η Ελληνικός Χρυσός ασκεί μια υπεύθυνη και πολλαπλά ωφέλιμη για την ζωή του τόπου και της κοινωνίας μεταλλευτική δραστηριότητα. Με επενδύσεις που ξεπερνούν το $1 δισ., τα μεταλλεία Κασσάνδρας λειτουργούν υπό το πλέον αυστηρό πλαίσιο περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας ενώ απασχολούν πάνω από 1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζόμενους με το 84% των οποίων προέρχεται από το Δήμο Αριστοτέλη.

Στηρίζοντας διαχρονικά την τοπική κοινωνία, και έχοντας πάντα ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, η Ελληνικός Χρυσός έχει αποδώσει στο ελληνικό κράτος έσοδα ύψους 394 εκ. ευρώ, ενώ σε εγχώριες προμήθειες το ύψος των δαπανών φτάνει το ένα δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, τηρώντας τη δέσμευση για ένα πιο βιώσιμο αύριο, η εταιρεία έχει καταφέρει να απομακρύνει 3 εκ. τόνους μεταλλευτικών καταλοίπων από την προγενέστερη μεταλλευτική της δραστηριότητα, ενώ στον τόπο που δραστηριοποιείται, τον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, και τις τοπικές του κοινότητες, έχει επενδύσει την τελευταία δεκαετία, 25 εκ. ευρώ σε έργα κοινωνικού χαρακτήρα. 

Μεταξύ των έργων βιωσιμότητας της Ελληνικός Χρυσός περιλαμβάνονται η αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών που υπέστη ο οδικός άξονας Ολυμπιάδας-Βαρβάρας από τη σφοδρή κακοκαιρία του 2020 (αξίας άνω των 300.000 ευρώ),  η κάλυψη των εξόδων παροχής ιατρικών και υγειονομικών υπηρεσιών των Κοινοτικών Ιατρείων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα (ύψους 50.000 ευρώ), η ανακαίνιση και αναβάθμιση 7 σχολικών εγκαταστάσεων της περιοχής, η εγκατάσταση του συστήματος φιλτραρίσματος νερού σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αριστοτέλη και η υλοποίηση, για τέταρτη χρονιά, του καινοτόμου προγράμματος Ρομποτικής σε συνεργασία με την Eduact, που καλλιεργεί στους μαθητές σημαντικές δεξιότητες και γνώσεις για το μέλλον, ενώ παράλληλα αναπτύσσει την κριτική τους σκέψη (ύψους 90.000 ευρώ). Σύμφωνα με τον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης 2019-2020, η Ελληνικός Χρυσός διέθεσε συνολικά το 6% των καθαρών κερδών της σε κοινωνικές επενδύσεις. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διάθεσης κοινωνικών επενδύσεων στον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο.

Εντός του 2021 η Ελληνικός Χρυσός υλοποίησε δράσεις ύψους €1,3 εκ. σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις στις τοπικές κοινότητες του δήμου Αριστοτέλη.

Ενδεικτικά:

  • Ολοκλήρωσε ακόμα ένα τμήμα του μεγάλου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από την μακροχρόνια προγενέστερη της μεταλλευτική δραστηριότητα, που έχει αναλάβει από την αρχή της δραστηριοποίησής της και το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη υλοποίησής του έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, παρέδωσε στην τοπική κοινωνία έναν νέο φυσικό χώρο έκτασης 30 στρεμμάτων που για δεκαετίες αποτελούσε χώρο απόθεσης αρσενοπυριτών με αρνητική επίπτωση στο τοπικό περιβάλλον.
  • Δώρισε ένα απορριμματοφόρο όχημα στο Δήμο Αριστοτέλη καλύπτοντας μέρος των εξόδων για υλικοτεχνικό εξοπλισμό των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου, ενώ φρόντισε και για την ασφαλή περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, μέσα από τη δωρεά ενός κατάλληλου οχήματος, με τη συνολική δαπάνη της εν λόγω δράσης να ξεπερνά τις 45.000 ευρώ
  • Συνεργάστηκε για ακόμα μια χρονιά με την Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης για την εναέρια επιτήρηση των δασών της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενώ στάθηκε δίπλα και στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, καλύπτοντας το κόστος αντικατάστασης των φθαρμένων ελαστικών των πυροσβεστικών οχημάτων που επιχείρησαν στις δασικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.
Κοινός παρονομαστής για όλα τα παραπάνω αποτελεί η εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS) σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητας της εταιρείας, το οποίο μέσα από ένα σύνολο προτύπων, καθοδηγεί τη συνολική λειτουργία της εταιρείας προς την επίτευξη των επιμέρους στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Αποτέλεσμα του SIMS είναι η συμμόρφωση όλων των επιχειρησιακών διαδικασιών με πρότυπα που ενσωματώνουν τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου διεθνώς.

Η βιώσιμη ανάπτυξη παραμένει στόχος της Ελληνικός Χρυσός και για το μέλλον

Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας προβλέπονται επιπλέον επενδύσεις 1,9 δισ. δολαρίων, ενώ προβλέπεται η δημιουργία 3.000 άμεσων και έμμεσων επιπλέον θέσεων εργασίας - εκ των οποίων οι 1.000 εκτιμάται ότι θα προστεθούν κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές. Επιπλέον, η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή αναμένεται ότι θα φέρει 2 δισ. ευρώ έσοδα στο ελληνικό δημόσιο από φόρο εισοδήματος, κοινωνικές εισφορές και μεταλλευτικά δικαιώματα, ενώ προβλέπονται αυξημένα τέλη σε σχέση με τα ισχύοντα στον υπόλοιπο μεταλλευτικό κλάδο, ξεπερνώντας τα 191 εκ. ευρώ έσοδα για το κράτος και την τοπική κοινωνία. Παράλληλα, η αξία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ. 

Κατά την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης η Ελληνικός Χρυσός πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία σχεδιάζει εμβληματικές επενδύσεις 70 εκ. ευρώ σε έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία, μετά την ολοκλήρωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, πραγματοποιεί εργασίες εξυγίανσης και επαναφοράς της γης στην πρότερη φυσική της κατάστασή της. Πρόκειται για ένα εκτενές πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης για την εξυγίανση εκτάσεων από μεταλλευτικές χρήσεις προηγούμενων ιδιοκτητών του μεταλλείου. Για το σκοπό αυτό, έχει δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη, με πλούσια βιοποικιλότητα, όπου καλλιεργούνται 1.000.000 φυτά τοπικών και ενδημικών ειδών, τα οποία στην συνέχεια χρησιμοποιούνται στις αποκαταστάσεις. Παράλληλα, μέσω της χρήσης της Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων και άλλων βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Η δέσμευσή μας για ένα πιο βιώσιμο αύριο 

Η εταιρεία για να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του φυσικού περιβάλλοντος εφαρμόζει το βραβευμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα online και δημόσια προσβάσιμα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει δεδομένα για την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον, τον θόρυβο και άλλες παραμέτρους σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε προσβάσιμη από όλους ειδική πλατφόρμα, γεγονός που καταδεικνύει το αυξημένο αίσθημα λογοδοσίας της εταιρείας έναντι της τοπικής κοινωνίας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου γύρω από τη δραστηριότητά της.

Δήμος ΑριστοτέληΕλληνικός Χρυσόςειδήσεις τώραΧαλκιδική