Market|19.04.2023 09:45

Στα Χανιά η 14η ετήσια συνάντηση των Διαχειριστών Ευρωπαϊκών Αεροδρομίων

Newsroom

Η 14η ετήσια συνάντηση των Διαχειριστών Ευρωπαϊκών Αεροδρομίων- ACI EUROPE 14th Regional Airports Conference & Exhibition (RACE 2023) θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας και συγκεκριμένα στα Χανιά της Κρήτης μεταξύ 25 και 27 Απριλίου 2023 με την Fraport Greece, τη διαχειρίστρια εταιρεία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, να έχει αναλάβει την διοργάνωση της εκδήλωσης.

Στην όμορφη πόλη της Κρήτης, περισσότερα από 150 στελέχη από τις κοινότητες περιφερειακών αεροδρομίων σε ολόκληρη την Ευρώπη θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες και βέλτιστες πρακτικές για θέματα που αφορούν τις αερομεταφορές, ενώ θα συμμετάσχουν σε διάφορα θεματικά εργαστήρια, όπως αυτά που αφορούν τη δημιουργία συνδέσεων μεταξύ των αεροδρομίων, την καινοτομία, την δημίουργία ομάδων με έμφαση στη διαφορετικότητα και την συμπερίληψη, τις διαδικασίες και την αναγκαιότητα της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή.

Το συνέδριο ACI EUROPE RACE αποτελεί την μοναδική εκδήλωση στον τομέα των αερομεταφορών που επικεντρώνεται στους περιφερειακούς κόμβους και τα μικρότερα αεροδρόμια της Ευρώπης και έχει καθιερωθεί ως βασικό σημείο αναφοράς στην αγορά των αερομεταφορών και όχι μόνο. Το συνέδριο πραγματοποιείται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροπορίας (ACI), το οποίο εκπροσωπεί περισσότερα από 500 αεροδρόμια σε 55 ευρωπαϊκά κράτη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμμετέχοντα αεροδρόμια διαχειρίζονται περισσότερο από το 90% της εμπορικής αεροπορικής κίνησης στη «Γηραιά Ήπειρο».

Η τελευταία ετήσια συνάντηση του ACI EUROPE RACE 2022 φιλοξενήθηκε από την GESAP S.p.A. - Aeroporto di Palermo και πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο της Ιταλίας. Τα Χανιά της Ελλάδας θα φιλοξενήσουν την εκδήλωση την φετινή χρονιά και η πόλη η οποία θα αναλάβει την διοργάνωση το 2024 θα ανακοινωθεί στο συνέδριο.

Ο κος Alexander Zinell, CEO της Fraport Greece, δήλωσε σχετικά: «Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε στην Ελλάδα το 14th ACI EUROPE RACE 2023, το οποίο για φέτος, θα διεξαχθεί στην πόλη των Χανίων της Κρήτης. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ο κλάδος ανακάμπτει και η επιθυμία των επιβατών να ταξιδέψουν παραμένει αδιάκοπη. Ωστόσο, τα αεροδρόμια, ειδικά τα περιφερειακά, αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις πέρα και πάνω από τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των επιβατών. Ως η εταιρεία που έχει πραγματοποιήσει μία από τις μεγαλύτερες ποτέ επενδύσεις στην οικοδέσποινα χώρα Ελλάδα, δεσμευόμαστε η φετινή συνάντηση, να είναι τόσο ξεχωριστή όσο και η πόλη που τη φιλοξενεί.»

Ο κος Olivier Jankovec, Γενικός Διευθυντής της ACI EUROPE ανέφερε: «Στη 14η ετήσια συνάντηση των Διαχειριστών Ευρωπαϊκών Αεροδρομίων (ACI EUROPE 14th Regional Airports Conference & Exhibition, RACE 2023), στα Χανιά, θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να συζητήσουν μία πλειάδα θεμάτων που αντικατοπτρίζουν το σπουδαίο ρόλο των περιφερειακών αεροδρομίων στην προώθηση της συνδεσιμότητας της Ευρώπης. Αποτελούν την πρώτη γραμμή του κλάδου μας για τη κλιματική δράση και την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, παρέχοντας ζωτικής σημασίας υπηρεσίες σε κοινότητες της Ευρώπης, όπως αυτές των νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη Fraport Greece, εταιρεία λειτουργίας και διαχείρισης του αεροδρομίου Χανίων "Ιωάννης Δασκαλογιάννης", για τη φιλοξενία του συνεδρίου. Η δέσμευσή της στον κλάδο των αερομεταφορών και στην ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων είναι πραγματικά αξιέπαινη και είναι τιμή μας που θα συγκεντρωθούμε σε έναν τόσο όμορφο τόπο, χάρη στις προσπάθειές της».

Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης»

Ένα από τα κορυφαία διεθνή αεροδρόμια, το Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων "Ιωάννης Δασκαλογιάννης" (CHQ), βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του κόλπου της Σούδας, στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, 14 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece και πήρε το όνομά του από τον Ιωάννη Δασκαλογιάννη, μια από τις σημαντικότερες και επιδραστικότερες προσωπικότητες που συνδέθηκαν με την κρητική εξέγερση και τους αγώνες για την απελευθέρωση από την οθωμανική κυριαρχία τον 18ο αιώνα.

Το αεροδρόμιο εξυπηρετεί τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές πτήσεις χρησιμοποιώντας μια ειδικά δημιουργημένη κοινή υποδομή και υποστήριξη.

Η Fraport Greece ακολούθησε μια εμπεριστατωμένη στρατηγική για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των 14 αεροδρομίων στο πλαίσιο της ανάληψης της διαχείρισης και λειτουργίας τους. Το σχέδιο της εταιρείας περιελάμβανε τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα έργα και έργα ανάπτυξης υποδομών στα αεροδρόμια, τα οποία είχαν σημαντικό αντίκτυπο τόσο στον αριθμό των ταξιδιωτών όσο και στην ποιότητα της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας.

Αντίστοιχα, η Fraport Greece ανέλαβε έργα υποδομής στο αεροδρόμιο Χανίων "Ιωάννης Δασκαλογιάννης" με στόχο πάντα την ασφαλή διαχείριση της υψηλής επιβατικής κίνησης σε όλα τα επίπεδα. Τα έργα αυτά περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση του ήδη υψηλού επιπέδου διαδικασιών ασφαλείας του αεροδρομίου, την αναδιοργάνωση των εσωτερικών χώρων του αεροσταθμού και του χώρου αναχωρήσεων, την εγκατάσταση νέου συστήματος ελέγχου αποσκευών, την επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων και την ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων του αεροδρομίου.

Με συνολικά 3.290.802 επιβάτες, που αντιπροσωπεύει μέσο ρυθμό αύξησης (σε σύγκριση με το 2019) 10,3%, οι παραπάνω παράγοντες συνδυάστηκαν με αποτέλεσμα ένα εξαετές ρεκόρ επιβατικής κίνησης το 2022. Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το αεροδρόμιο "Ιωάννης Δασκαλογιάννης" στα Χανιά διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της κοινότητας σε πολλά επίπεδα. Εκτός από τις εμπορικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων που στεγάζονται στο αεροδρόμιο και των μόνιμων και εποχικών εργαζομένων που απασχολούνται, λειτουργεί ως προορισμός για εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, προσφέροντας σε κάθε ταξιδιώτη ένα αξέχαστο και ασφαλές ταξίδι.

Χανιάπεριφερειακά αεροδρόμιαειδήσεις τώραΚρήτηFraport Greeceαεροδρόμιο