Moto|01.07.2022 08:00

Μικρότερες πινακίδες κυκλοφορίας για τους Κύπριους μοτοσυκλετιστές

Κώστας Γκαζής

Ένα πρόβλημα που είχε απασχολήσει και την Ελλάδα στο παρελθόν, ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια και την Κύπρο. Ο λόγος για τις πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίες στη γειτονική μεγαλόνησο, εκδίδονταν μέχρι πρότινος στο ανώτατο όριο διάστασης που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρόβλημα αυτό φέρνει μνήμες στο ελληνικό κοινό και ειδικά στους μοτοσυκλετιστές, καθώς κατά την περίοδο 2005-2006 το Υπουργείο Μεταφορών της Ελλάδας είχε επίσης ορίσει ως νόμιμο το μέγιστο δυνατό μέγεθος που επέτρεπε η Ε.Ε. Ωστόσο, με την άμεση αντίδραση του ΣΕΑΑ και των αναβατών, η απόφαση αυτή άρθηκε γρήγορα.

Αν και στην Ελλάδα η κατάσταση αυτή δεν διατηρήθηκε για πολύ καιρό, δε συνέβη το ίδιο και στην Κύπρο. Μετά από αρκετά χρόνια που υπάρχει αυτό το καθεστώς, και με τη συμβολή της Λέσχης Δικαιωμάτων Μοτοσυκλετιστών Κύπρου (CMRC) αποφασίστηκε, εν έτει 2022, η κατάθεση ενός νέου νομοσχεδίου για αναθεώρηση των διαστάσεων των πινακίδων κυκλοφορίας για μοτοσυκλέτες (L1e και L3e) σε πιο λογική κλίμακα. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την απόφαση έπαιξε και η βοήθεια της F.E.M.A (Federation of European Motorcyclists’ Associations), στην οποία είναι μέλος η CMRC.

Ένας από τους τρόπους που η CMRC αποφάσισε να υποστηρίξει την άποψη της για μικρότερες διαστάσεις, ήταν με την εκτεταμένη έρευνά της στο τι γίνεται σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. και συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού. Αυτό το υλικό χρησιμοποιήθηκε και στις επιστολές που απέστειλαν προς τους αρμόδιους φορείς.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η ψήφιση ενός νέου νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, το οποίο ορίζει πλέον τις διαστάσεις των πινακίδων κυκλοφορίας στα 20x13cm.

μοτοσικλέτεςπινακίδες κυκλοφορίαςειδήσεις τώρα