Moto|06.01.2023 07:40

Rally Dakar 2023 4η ημέρα: Νικητής ο Barreda, καταστροφή για την Hero

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Το 4ο σκέλος του Dakar 2023 ολοκληρώθηκε χωρίς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που οδήγησαν στην ακύρωση της προηγούμενης ημέρας, με τη βροχή να μένει μακριά. Όμως, η άμμος στην κυκλική διαδρομή με αφετηρία και τερματισμό την Ha’il των 574 χιλιομέτρων – 148 συνδετικής διαδρομής και 425 ειδικής – ήταν ακόμη βρεγμένη εξακολουθώντας να εγκυμονεί κινδύνους.

Την προηγούμενη μέρα του 3ου σκέλους νικητής αναδείχθηκε ο Daniel Sanders και έτσι είχε την δυνατότητα να επιλέξει από που θα ξεκινήσει την 4η ημέρα. Τελικά ήταν αυτός που άνοιξε την διαδρομή και για όσο έμενε μπροστά η διοργάνωση θα του έκοβε δευτερόλεπτα από το χρόνο του, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς. Στην περίπτωση που κατάφερνε να παραμείνει πρώτος μέχρι και το χιλιόμετρο 211 πριν τον ανεφοδιασμό, θα είχε συγκεντρώσει μία μείωση της τάξεως των 5 λεπτών και 16 δευτερολέπτων! Πίσω του ήταν οι Skyler Howes της Husqvarna και ο Mason Klein με την δορυφορική ομάδα BAS KTM Team.

Με το πέρας των πρώτων 95 χιλιομέτρων, ο Sanders χάθηκε, ευτυχώς όμως για τον ίδιο όχι για πολύ ώρα. Ωστόσο, μέχρι να ξαναβρεί τον δρόμο του, ο Mason Klein είχε περάσει μπροστά και πίσω του ήταν ο Pablo Quintanilla της Honda. Τρίτος ο έτερος αναβάτης του HRC, Adrien Van Beveren, ενώ και ο τέταρτος Joan Barreda ήταν με Honda αλλά με τη δική του ομάδα Honda JB – εκ του Joan Bareda – Team. Εκτός από το λάθος του ο Αυστραλός αναβάτης της GasGas έλαβε και μία ποινή 2 λεπτών για υπερβολική ταχύτητα. Μετά από όλα αυτά κατάφερε να φτάσει την 8η θέση για το σκέλος. Παρά τις όλες δυσκολίες όμως παρέμεινε στην πρώτη θέση γενικής, με 3 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα να τον χωρίζουν από τον δεύτερο Skyler Howes και 4 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα από τον τρίτο Kevin Benavides της KTM.

Η 4η μέρα θα μετατρεπόταν σε καταστροφή για τη Hero. Περίπου στις 9 το πρωί τοπική ώρα, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εταιρεία. Αρχικά ο Joaquim Rodrigues, ο πρώτος που πήρε νίκη σε σκέλος του Dakar για λογαριασμό της ινδικής εταιρείας το 2022, σημείωσε πτώση στο χιλιόμετρο 90 ενώ βρισκόταν στην 16η θέση. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί στο πόδι και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Ha’il.

Η ολοκλήρωση της καταστροφής για την Hero θα ερχόταν λίγο πριν τις 11, όταν ο Branch ήρθε αντιμέτωπος με μηχανική βλάβη που δεν έδειχνε να μπορεί να την επιδιορθώσει μόνος του, ενώ ακόμη δεν είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Κάπου εδώ να σημειωθεί ότι ο ίδιος αναβάτης το 2021 εγκατέλειψε το Dakar όταν ακόμα έτρεχε με μοτοσυκλέτα της Yamaha και έσπασε ο κινητήρας του, ενώ και το 2022 είχε εγκαταλείψει αυτή τη φορά λόγω πτώσης και τραυματισμού του. Την ίδια στιγμή που συνέβη αυτό στον Branch, o τρίτος – από τους τέσσερεις συνολικά αναβάτες της Hero – Sebastian Buhler έμεινε από βενζίνη. Κάπως έτσι, ο Ινδός κατασκευαστής έμεινε μέσα σε μία ημέρα με μόλις έναν αναβάτη, τον Franco Caimi, ο οποίος βρίσκεται στην 13η θέση της γενικής κατάταξης.

Μετά από ένα μπέρδεμα της διοργάνωσης του Dakar στο τέλος της ημέρας, πρώτα ανακοίνωσε νικητή τον Barreda, μετά τον “Nacho” Cornejo της Honda και τελικά… ξανά τον Barreda. Ο αναβάτης του HRC είχε σταματήσει κατά τη διάρκεια του σκέλους για να βοηθήσει τον τραυματισμένο Rodrigues, με τον ASO να του κόβει αρχικά 25 λεπτά και 55 δευτερόλεπτα για αυτή του την κίνηση – γι’ αυτό και πέρασε μπροστά. Θεωρώντας όμως υπερβολικά μεγάλη τη μείωση αυτή, αποφάσισαν τελικά να του αφαιρέσουν 7 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα.

Αυτός που τελικά πήρε την πρώτη θέση ήταν ο Barreda, κάτι που ανάγκασε την Honda να συγχαρεί τον Ισπανό μέσω ανάρτησής της στο λογαριασμό του HRC στο facebook, όταν μέχρι και την προηγούμενη μέρα δεν είχε ποστάρει ούτε μία φωτογραφία του στα κοινωνικά της δίκτυα. Ήταν μία παλικαρίσια νίκη για τον Barreda, ο οποίος αγωνίζεται με σπασμένο δάχτυλο στο πόδι. Τον ίδιο βέβαια δεν πρέπει να τον επηρεάζει και ιδιαίτερα καθώς το 2022 είχε σπάσει… λεκάνη και κλείδα ήδη από την 5η μέρα και παρ’ όλ’ αυτά κατάφερε να τερματίσει το Rally και μάλιστα στην 5η θέση γενικής!

Εγκατάλειψη σημείωσε και ο αναβάτης της Sherco, Harith Noa, ο οποίος έσπασε την σπονδυλική του στήλη. Ευτυχώς χωρίς να επηρεαστεί κάποιο νεύρο. Αυτό ήταν το 4o Dakar για τον Ινδό, ο οποίος πέρυσι είχε τερματίσει στη 20η θέση. O έτερος αναβάτης της γαλλικής εταιρείας, Lorenzo Santolino, τερμάτισε 10ος στο σκέλος, συνεχίζοντας την σταθερή του απόδοση. Το αποτέλεσμά του αυτό τον ανέβασε στην 11η θέση γενικής.

Ο νεαρός Mason Klein, 21 ετών, ήταν αυτός που ηγούνταν για μεγάλο μέρος του αγώνα. Προς το τέλος όμως, αντιμετώπισε πρόβλημα με την τροφοδοσία καυσίμου της μοτοσυκλέτας του χάνοντας 10 λεπτά για να βρει τι ήταν και να το αντιμετωπίσει. Αποτέλεσμα ήταν να τερματίσει 11ος. Αν δεν του είχε συμβεί αυτό, θα βρισκόταν να είναι δεύτερος στη γενική, πίσω μόνο από τον Sanders! Πάντως δείχνει να έχει φοβερές ικανότητες που τον έχουν φέρει επάξια στην έκτη θέση γενικής, για την ώρα. Το εντυπωσιακό είναι ότι φέτος είναι η παρθενική του χρονιά στο Dakar! Φοβερός rookie.

Στις γυναίκες πρώτη μέχρι στιγμής είναι η Miriam Pol, με την Sandra Gomez στην δεύτερη θέση. Για την κατηγορία Original by Motul τη νίκη για το 4ο σκέλος πήρε ο Javi Vega με Yamaha, τη μοναδική της κατηγορίας. Στη γενική κατάταξη μπροστά του παραμένει ο Charan Moore με διαφορά μόλις 1 λεπτό και 31 δευτερόλεπτα.

Ακολουθεί ο πίνακας με τους πρώτους 20 αναβάτες για το 4ο σκέλος:

Τέλος, στον παρακάτω πίνακα βρίσκονται οι top 20 όπως διαμορφώθηκαν μετά το 4ο σκέλος

μοτοσικλέτεςειδήσεις τώραράλι Ντακάρ