Moto|04.02.2023 07:40

Οδηγώντας πάνω από τα σύννεφα με επτά On-Off 250-400 κυβικών

Newsroom

Τα On-Off είναι η πιο «καυτή» κατηγορία μοτοσυκλετών της ελληνικής αγοράς, οπότε ο καλύτερος τρόπος για να δοκιμάσεις τις δυνατότητές τους είναι να πας στο κρύο!

Το Winter Test των επτά μονοκύλινδρων Mini On-Off του περιοδικού ΜΟΤΟ έχει ως βασικό στόχο να φέρει στα όριά τους τις πιο προσιτές οικονομικά μοτοσυκλέτες της κατηγορίας και την ίδια στιγμή να περιπλανηθεί και να ανακαλύψει τις άγνωστες διαδρομές των βουνών της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου ανεβαίνοντας και ζώντας για τρεις ημέρες σε υψόμετρο άνω των 1000μ.

Όσο σκληρές ήταν οι συνθήκες για τις μοτοσυκλέτας μας, άλλο τόσο ήταν και για τους αναβάτες, καθώς τα πρώτα χιόνια είχαν ήδη καλύψει τις κορυφές των βουνών της περιοχής και οι θερμοκρασίες μετά την δύση του ηλίου φλέρταραν με το μηδέν.

Τίποτα όμως δεν είναι ικανό να σταθεί εμπόδιο για αυτές τις μικρές On-Off στο δρόμο τους προς την κατάκτηση της κορυφής. Ούτε οι δύσβατοι χωματόδρομοι, ούτε τα ορμητικά νερά των παραπόταμων, ούτε φυσικά το υψόμετρο και το κρύο.

Κάποιες από αυτές είναι γεννημένες για τέτοιου είδους ειδικές αποστολές, όπως το Honda CRF 300 Rally και το Voge 300 Rally, όπου είναι εξοπλισμένα με off-road ελαστικά, μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και λιτό, σχεδόν σπαρτιάτικο εξοπλισμό. Η “αγωνιστική” εμφάνισή τους υπόσχεται ταχύτητα και ανώτερες ικανότητες στους χωματόδρομους και πράγματι τα βουνά είναι το ιδανικό τοπίο για να ξεδιπλώσουν τις αρετές τους. Δίπλα τους το Royal Enfield Himalayan μοιάζει σαν στρατιωτικό όχημα για καταδρομείς. Ο αερόψυκτος κινητήρας του λατρεύει να δουλεύει σε χαμηλές στροφές και να σκαρφαλώνει με σταθερή ταχύτητα στα πιο δύσκολα εδάφη. Μια πραγματική μηχανή εξερεύνησης που το μόνο που ζητάει από τον αναβάτη της είναι να έχει άφθονο χρόνο για να ανακαλύψει νέες ηπείρους.

Ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος είναι το 390 Adventure της KTM, η πιο προηγμένη τεχνολογικά μοτοσυκλέτα της παρέας, με υπερσύγχρονα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, άφθονους χώρους για δύο άτομα και με μεγάλη διαφορά τις καλύτερες επιδόσεις  απ’ όλους. Το μικρότερο αδερφάκι του 250 Adventure θέλει να προσφέρει αντίστοιχης ποιότητας ασφάλεια και ανέσεις με όσο το δυνατόν μικρότερη τιμή και το πετυχαίνει.

Μαζί μας ήρθαν και τα Benelli TRK 250 και Daytona Zontes 350 T, που είναι δύο μοτοσυκλέτες σχεδιασμένες κυρίως για άνετες και οικονομικές μετακινήσεις σε ασφάλτινους δρόμους, όμως δεν δίστασαν ούτε στιγμή να περάσουν μέσα από ποτάμια, να σκαρφαλώσουν σε λόφους, να παλέψουν με πέτρες και να αντιμετωπίσουν το χιονισμένο τοπίο.

Συνήθως στα συγκριτικά τεστ ο κόσμος θέλεις να μάθει ποια απ’ όλες είναι η καλύτερη, παραβλέποντας πως ο κάθε ένας από εμάς έχει διαφορετικές ανάγκες και τρόπο ζωής, οπότε οι μεγάλες διαφορές σε χαρακτήρα και δυνατότητες που έχουν αυτές οι μοτοσυκλέτες είναι αδύνατον να ταιριάζουν σε όλους.

Αυτός που βλέπει χωματόδρομο και αμέσως γυαλίζει το μάτι του, σίγουρα θα προτιμήσει το Honda ή το Voge, αδιαφορώντας για την άβολη σέλα του συνεπιβάτη. Όποιος ονειρεύεται ταξίδια με ανέσεις για δύο άτομα, τα KTM 390 Adventure, 250 Adventure, Zontes 350 T2 και Benelli TRK 250 αποτελούν τις βασικές επιλογές του, έχοντας ως διαχωριστική γραμμή την τιμή, τις επιδόσεις και το επίπεδο ενεργητικής ασφάλειας. Όσα περισσότερα δίνεις, τόσα περισσότερα παίρνεις… Κι αν είσαι ένας σύγχρονος Indiana Jones, τότε το Royal Enfield Himalayan είναι η μοτοσυκλέτα που χρειάζεσαι για να εξερευνήσεις τον… Αμαζόνιο.

Όλες τους εκπλήρωσαν με επιτυχία την αποστολή, εννοείται βέβαια με διαφορετικό τρόπο και με διαφορετική προσπάθεια από την μεριά του αναβάτη τους, όμως έφτασαν μαζί μας πάνω από τα σύννεφα!

μοτοσικλέταειδήσεις τώραμοτοσικλέτες