Moto|05.04.2023 08:10

MotoGP Αργεντινής: Άπιαστος ο Bezzecchi και πρώτη νίκη της ΚΤΜ

Μπάμπης Μέντης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Όπως έχει γίνει γνωστό, από την σεζόν του 2023 και εξής, θα διεξάγεται ένας αγώνας Sprint μετά τα προκριματικά του Σαββάτου. Σε αυτόν που διεξήχθη για τον 2ο γύρο των MotoGP στην Αργεντινή νικητής αναδείχθηκε ο Brad Binder, σημειώνοντας την πρώτη νίκη της ΚΤΜ για την φετινή χρονιά.

Είναι αδύνατον να γίνει περιγραφή ενός αγώνα sprint των MotoGP, ειδικά των πρώτων γύρων, όπου κάθε στροφή έχει και αλλαγές στην κατάταξη. Οι μάχες σώμα με σώμα και οι εναλλαγές θέσεων είναι τόσες πολλές στην μεγάλη κατηγορία, που φτάνουν τα επίπεδα σύγκρισης με την μικρότερη, την Moto3. Στην Αργεντινή, ένας απίθανος Brad Binder ήρθε από το… πουθενά φτάνοντας τον πρωτοπόρο Morbidelli που είχε κατορθώσει να περάσει μπροστά από τις τρεις Ducati που είχε μπροστά του στην εκκίνηση και να είναι αυτός που έστριψε πρώτος στην 1η στροφή. Πίσω του ακολουθούσε για μερικούς γύρους ο Alex Marquez, με τους τρεις μαθητές του Valentino Rossi, Marini, Bezzecchi και Bagnaia να του ασκούν τρομερή πίεση.

Αντιθέτως, οι Marini και Bezzecchi ήταν τελικά αυτοί που απείλησαν τον αφηνιασμένο Brad Binder, με τον Bezzecchi να τερματίζει μόλις ένα μέτρο πίσω από την ΚΤΜ του Νοτιοαφρικανού. Οι Marini και Morbidelli ολοκλήρωσαν την πρώτη τετράδα, ενώ 5ος αναδείχθηκε ο Alex Marquez, αφήνοντας στην 6η τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2022, που ανάλωσε την ενέργειά του σε «αψιμαχίες» με τον Ισπανό.

Τα πράγματα για την Aprilia δεν πήγαν όπως αναμενόταν από την εξαιρετική εμφάνισή της στα ελεύθερα δοκιμαστικά, με τον Vinales να φτάνει έως στην 7η θέση. Ο Aleix Espargaro δεν κατάφερε να δει την καρό σημαία μετά την πτώση που σημείωσε στα μέσα του αγώνα.

Η πρώτη δεκάδα για τον αγώνα Sprint:

Αγώνας Κυριακής: Ο Bezzecchi γράφει ιστορία και αλλαγές στην γενική κατάταξη

Ο αγώνας της Κυριακής διεξήχθη σε βρεγμένη πίστα και είχε μία πολύ πιο φυσιολογική εκκίνηση, από αυτή του Sprint. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρξε κανείς που ξεκινώντας από το τέλος της σχάρας εκκίνησης να βρίσκεται μπροστά, όπως έκανε ο Brad Binder στον αγώνα του Σαββάτου. Έτσι, οι τρεις πρώτοι, Bezzecchi, Alex Marquez και Bagnaia έφυγαν μπροστά, δημιουργώντας σιγά-σιγά μία διαφορά ασφαλείας μεταξύ τους αποφεύγοντας τα προβλήματα ορατότητας που δημιουργεί το σπρέι νερού του πίσω τροχού των μοτοσυκλετών.

Πίσω τους, όμως, συνέβησαν ορισμένα γεγονότα που ανάγκασαν τους αγωνοδίκες να κάνουν κάποιες συσκέψεις. Αρχικά, o Vinales θα κινηθεί επιθετικά εναντίον του Brad Binder αναγκάζοντας τον τελευταίο σε έξοδο από την πίστα. Το ίδιο συνέβη και στον Quartararo, από τον Nakagami, στέλνοντάς τον στην προτελευταία θέση. Μπροστά, ο Bezzecchi είναι αυτός που πήρε κεφάλι διατηρώντας έναν σταθερά γρήγορο ρυθμό, φτάνοντας την διαφορά με τον Marquez στην 2η θέση στο ένα δευτερόλεπτο. Ο Bagnaia έμεινε πιο πίσω, δείχνοντας πως το μυαλό του βρίσκεται στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και όχι στην νίκη του συγκεκριμένου αγώνα – τουλάχιστον εκείνη την χρονική στιγμή

Στην βροχή δεν υπάρχει η επιλογή «αργά και προσεκτικά», καθώς αν ο ρυθμός χαθεί τότε έρχεται και η πτώση!

Με 15 γύρους να έχουν απομείνει, το ενδιαφέρον στράφηκε στη μάχη ανάμεσα σε Jack Miller και Jorge Martin, που είχε δώσει αρκετές στιγμές αγωνίας. Ήταν τόσο έντονη η μεταξύ τους αψιμαχία που ο Alex Rins με την Honda του είχε καταφέρει να περάσει κάτω από τα ραντάρ μένοντας σταθερά στην 5η θέση και σε κοντινή απόσταση από τον Morbidelli. Ο τελευταίος, στον αγώνα της Αργεντινής επιβεβαίωσε την επιστροφή του στο «γρήγορο» γκρουπ αναβατών, τόσο στην στεγνή άσφαλτο, όσο και στη βρεγμένη.

Για την πρώτη τριάδα τα πράγματα άρχισαν να αποκτούν ξανά ενδιαφέρον όταν ο Bagnaia πλησίασε τον Marquez και τον πέρασε, με τον τελευταίο να επαναλαμβάνει την ίδια κίνηση με του Σαββάτου και να τον ξαναπερνάει αμέσως! Εδώ όμως ο πρωταθλητής του 2022 ήταν προετοιμασμένος και στην Κ13, έκλεισε την πόρτα πίσω του. Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά, ο Bezzecchi ξεπερνάει τα έξι δευτερόλεπτα διαφοράς με τους διώκτες του, εκμεταλλευόμενος την περίσταση! Μόνο που τα καρδιοχτύπια για το box της Ducati δεν θα σταματούσαν εκεί, καθώς ο Bagnaia θα σημειώσει πτώση ενώ βρισκόταν στην 2η θέση και χωρίς να απειλείται ουσιαστικά από κανέναν, σπάζοντας το μαρσπιέ της μοτοσυκλέτας του. Παρ’ όλ’ αυτά, συνέχισε τον αγώνα μήπως και οι συγκυρίες τον βοηθήσουν να συλλέξει κάποιον βαθμό.

Έτσι όπως είχαν τα δεδομένα εκείνη την στιγμή, πρωτοπόρος στην γενική βαθμολογία γινόταν ο Bezzecchi, ενώ ο Morbidelli βρισκόταν στο βάθρο. Την ίδια στιγμή που το δράμα στις μπροστινές θέσεις βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο Quartararo οδηγεί φοβερά, φτάνοντας στην 7η θέση.

Τέσσερις γύρους πριν το τέλος, ο Zarco μπαίνει στο προσκήνιο, πλησιάζοντας τον Morbidelli στην 3η θέση στο ένα δευτερόλεπτο απόστασης, ενώ το γυρολόγιό που είχε του έδινε – θεωρητικά τουλάχιστον – την δυνατότητα να πάρει αυτός την τελευταία θέση του βάθρου από τον Ιταλό.

Και αυτό ακριβώς θα γίνει στον επόμενο γύρο, καθώς ο Morbidelli θα χάσει τη γραμμή του και ο Γάλλος της Pramac δεν θα χάσει την ευκαιρία, βάζοντας το ένα του πόδι στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Με δύο γύρους να απομένουν, ο Zarco κάνει τα πράγματα ακόμη πιο ενδιαφέροντα, φτάνοντας τον πίσω τροχό του Marquez και θέτοντας υποψηφιότητα για την δεύτερη θέση. Ένα γύρο πριν το τέλος, ο Γάλλος θα κάνει το θαύμα και θα περάσει τον Marquez. Τίποτα όμως απ’ ό,τι συνέβη δεν μπορεί να συγκριθεί με την ιστορική νίκη του Bezzecchi, την πρώτη τόσο του ίδιου όσο και για την ομάδα VR46 στην μεγάλη κατηγορία, ενώ τον ανεβάζει και στην πρώτη θέση της βαθμολογίας.

Αποτελέσματα αγώνα Κυριακής:

ΑργεντινήMoto GPειδήσεις τώρα