Moto|22.04.2023 08:10

Kawasaki: Πατέντα για ηλεκτρομαγνητικό φρένο - Για επιπρόσθετη σταθερότητα στην πέδηση

Κώστας Γκαζής
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Μια νέα πατέντα κατέθεσε η Kawasaki που έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός ηλεκτρομαγνητικού φρένου, το οποίο θα βρίσκεται στο μικρό γρανάζι της κίνησης και θα βοηθά στη σταθεροποίηση της μοτοσυκλέτας κατά το φρενάρισμα.

Το σωστό φρενάρισμα θέλει εμπειρία αλλά και εξάσκηση η οποία αποκτάται με την πάροδο του χρόνου. Μεγάλο ποσοστό αναβατών είτε φρενάρει σε λάθος σημείο, είτε βάζει μεγαλύτερη δύναμη στα φρένα -ιδίως στο μπροστινό- με αποτέλεσμα να αποσταθεροποιείται η μοτοσυκλέτα. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν και τα πρώτα συστήματα συνδυασμένης πέδησης, τα οποία στόχο είχαν να βοηθήσουν τον αρχάριο αναβάτη που δεν χρησιμοποιούσε το πίσω φρένο και έχανε έτσι την πολυπόθητη σταθερότητα που έρχεται με τη σωστή αναλογικά χρήση και των δύο φρένων.

Τώρα, η Kawasaki κατέθεσε μία επίσημη πατέντα για ένα ηλεκτρομαγνητικό φρένο στο γρανάζι της αλυσίδας το οποίο θα λειτουργεί επικουρικά και αυτόνομα χωρίς να επεμβαίνει στα “πραγματικά” φρένα της μοτοσυκλέτας.

Το ηλεκτρομαγνητικό φρένο της πατέντας θα βρίσκεται σε κάποιο σημείο του πλαισίου, με επικρατέστερη θέση στο μικρό γρανάζι της αλυσίδας, επεμβαίνοντας στην τελική μετάδοση. Ο αναβάτης σύμφωνα με την Kawasaki δεν θα χρειάζεται να ασχοληθεί με αυτό το έξτρα φρένο, το οποίο θα δίνει την αίσθηση επιπλέον πέδησης με το πίσω φρένο, οπότε θα μπορεί να επικεντρώνεται στην οδήγηση του. Ακόμη ένα πλεονέκτημα του συστήματος, σύμφωνα με την Kawasaki, είναι το γεγονός πως το εν λόγω σύστημα δεν θα παρουσιάζει φθορές.

Ωραία όλα αυτά, ωστόσο η Kawasaki δεν ξεκαθαρίζει από που θα παρέχεται η ενέργεια ώστε να λειτουργήσει η εν λόγω τεχνολογία. Το ηλεκτρικό σύστημα μιας συμβατικής μοτοσυκλέτας είναι σχεδιασμένο μόνο για 12 βολτ και αν λάβουμε υπόψιν πως οι sport μοτοσυκλέτες -όπως το Kawasaki ZX-10R που βλέπουμε στα σχέδια της πατέντας- χρησιμοποιούν ακόμη μικρότερες μπαταρίες, τότε παρουσιάζεται πρόβλημα. Η λύση θα μπορούσε να έρθει από τον εναλλάκτη που θα μπορούσε να τροφοδοτεί απευθείας το συγκεκριμένο σύστημα πέδησης.

Το βοηθητικό φρένο της Kawasaki θα μπορούσε να εφαρμοστεί τόσο σε συμβατικές μοτοσυκλέτες, όσο και στα μοντέλα με σύστημα Adaptive Cruise Control, βοηθώντας το ACC να διατηρήσει την επιθυμητή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.

ειδήσεις τώραKawasaki