Moto|16.05.2023 07:50

MotoGP Γαλλίας: Οι δορυφορικές Ducati σε πρώτο πλάνο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Ο γύρος του Le Mans της Γαλλίας, αποτέλεσε το χιλιοστό GP στην ιστορία του θεσμού που ξεκινάει πίσω στο 1949. Ο αγώνας Sprint του Σαββάτου έδωσε την πρώτη νίκη της χρονιάς στον γρήγορο Jorge Martin, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση επέδειξε την ωριμότητα και την σταθερότητα που χρειάζεται για να πάρει τη νίκη. Ήταν μόλις η δεύτερη νίκη του στα τρία χρόνια αγωνιστικής του δράσης στην MotoGP κατηγορία. Δεύτερος ήρθε ο «take no prisoners» Brad Binder της ΚΤΜ, ο οποίος για άλλη μία φορά χάρισε απολαυστικές πλαγιολισθήσεις πάνω στο RC16 του. Ο πρωταθλητής Pecco Bagnaia αν και εμφάνισε μία…κοιλιά στην αρχή του αγώνα, τελικά «ξύπνησε» καταφέρνοντας να πλασαριστεί τρίτος.

Ο αγώνας του Σαββάτου ξεκίνησε με ήλιο και με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που είχαν σημειωθεί μέχρι εκείνη την στιγμή στην γαλλική πίστα. Στην εκκίνηση, ο Pecco Bagnaia που είχε πάρει και την pole position στα προκριματικά, διατήρησε την θέση του. Από την άλλη ο δεύτερος, Marc Marquez έχασε γρήγορα θέσεις από τους Jorge Martin και Jack Miller. Αυτοί που φεύγουν μπροστά είναι οι Bagnaia και Martin, με το δεύτερο δίδυμο των Miller και Marquez να ακολουθούν λίγο πιο πίσω. Παρά την “κατάσταση πανικού” που επικράτησε μέχρι την πρώτη στροφή, όπου πολλοί ήταν οι αναβάτες που προσπάθησαν να χωρέσουν στην ίδια στροφή, οι πτώσεις και οι επαφές αποφεύχθηκαν.

Η πρώτη απώλεια ενός από τα φαβορί ήρθε αρκετά γρήγορα, μόλις στον δεύτερο γύρο, με τον Jack Miller να σημειώνει πτώση και να εγκαταλείπει, ενώ αμέσως μετά ξεκινά η μάχη μεταξύ Binder και Marini, όπου οι δύο πιλότοι θα ακουμπήσουν μεταξύ τους, χωρίς ευτυχώς περεταίρω συνέπειες για κάποιον από τους δύο. Ο Binder θα είναι αυτός που θα περάσει στην 4η θέση από αυτή τη μάχη, γράφοντας ταυτόχρονα και ταχύτερο γύρο. Κάπως έτσι οι 5 πρώτοι έχουν απομακρυνθεί, δημιουργώντας μία μικρή διαφορά από τον 6ο, Aleix Espargaro.

Martin και Binder δείχνουν πολύ γρήγοροι, απειλώντας και πιέζοντας τους μπροστινούς τους, ο μεν πρώτος τον Bagnaia, ενώ ο δεύτερος τον Marquez. Στον τρίτο γύρο ο Martin θα περάσει μπροστά παίρνοντας την πρώτη θέση από τον Bagnaia, ενώ ο Marquez απάντησε άμεσα στη προσπέραση του Binder, διατηρώντας την 3η θέση. Ο Νοτιοαφρικανός αναβάτης της ΚΤΜ οδηγεί όπως και στην Jerez κάνοντας θεαματικές πλαγιολισθήσεις, ενώ ο Martin ξεκινά να χτίζει αμέσως διαφορά!

Ο Marquez θα κάνει την κίνησή του απέναντι στον Bagnaia εννέα γύρους πριν το τέλος. Προσπαθεί να περάσει τον Pecco, που εκείνη την ώρα φαίνεται να μην μπορεί να βρει ρυθμό – ή να παλεύει με κάποιο τεχνικό πρόβλημα –, όμως αυτός που επωφελείται τελικά είναι ο Binder που περνάει και τους δύο την ίδια στιγμή με μία επιθετική αλλά καθαρή κίνηση και ξεκινάει να χτίζει και αυτός αμέσως διαφορά.

Στον επόμενο γύρο ο Marquez καταφέρνει να περάσει τον Bagnaia, ενώ αμέσως μετά τον περνά και ο Marini, με τον πρωταθλητή του 2022 να απαντά, μπαίνοντας ξανά μπροστά από τον αναβάτη της VR46.

Στο μεταξύ ο αναβάτης της GASGAS, Augusto Fernandez σημειώνει πτώση.

O Martin βρίσκεται στην πρώτη θέση με 1,5 δευτερόλεπτα διαφορά από τον δεύτερο Binder, ο οποίος με την σειρά του έχει 1,8 δευτερόλεπτα διαφορά από τον 3ο Marquez. Ο Bagnaia που φαίνεται να έχει βρει και πάλι τον καλό του εαυτό, έχει αρχίσει να πιέζει τον Marquez, ενώ ο ίδιος πιέζεται από τον Marini. Μπροστά Martin και Binder κάνουν ο καθένας τον δικό του μοναχικό αγώνα, αυξάνοντας συνεχώς την διαφορά τους με τους υπόλοιπους.

Για αυτούς που δεν εξελίσσεται καλά ο αγώνας του Le Mans είναι τα εργοστάσια των Yamaha και Aprilia, όπου για το πρώτο ο Quartararo είναι 8ος, ενώ για το δεύτερο ο Aleix Esparagaro βρίσκεται στην 9η θέση και ο Maverick Vinales στην 11η.

Πέντε γύρους πριν το τέλος του Sprint θα πέσει και ο Jonas Folger της GASGAS.

Η μάχη για την 3η θέση είναι αυτή που έχει τραβήξει τις κάμερες πάνω της, με τον Bagnaia να βρίσκεται στην ρόδα του Marquez. Τέσσερις γύρους πριν το τέλος του αγώνα των 13 γύρων, ο Ιταλός της Ducati θα περάσει τον Ισπανό της Honda.

Στον ίδιο γύρο, την ώρα που ο σκηνοθέτης γυρνάει πλάνο πηγαίνοντας στον Quartararo, για πρώτη φορά στον αγώνα, ο Γάλλος πέφτει και εγκαταλείπει! Απογοήτευση για τους Γάλλους και για τους οπαδούς της Yamaha.

Στον 10ο γύρο θα περάσει και ο Marini τον Marquez, που έχει ρίξει την απόδοσή του γυρίζοντας αρκετά πιο αργά από τους πιλότους που τον ακολουθούν, αφήνοντας πίσω του και την απειλή του Zarco.

Στα τέλη του αγώνα οι τρεις πρώτοι έχουν πλέον απομακρυνθεί αρκετά, δημιουργώντας διαφορά ασφαλείας από τους υπόλοιπους, ενώ απέχουν αρκετά και μεταξύ τους. Έτσι, το ενδιαφέρον έχει μετατεθεί πλέον στο αν ο Marquez θα καταφέρει να απαντήσει στον Marini ή αν ο Zarco θα καταφέρει να μπει μπροστά από τον αναβάτη του HRC. Τελικά, στον τελευταίο γύρο, ο Zarco χάνει την γραμμή του, δίνοντας ανάσα στον Marquez που κρατά την 4η θέση, παλεύοντας μέχρι και την τελευταία στιγμή για να περάσει τον Marini.

Αποτελέσματα αγώνα Sprint:

Αγώνας Κυριακής: Νίκη Bezzecchi σε έναν αγώνα με τρομακτικές πτώσεις

Ο αγώνας Sprint του Σαββάτου έδωσε μία καλή εικόνα για το πόσο σκληρά πρέπει να παλέψουν οι αναβάτες για μία θέση στο βάθρο. Την ίδια στιγμή δημιούργησε ερωτηματικά για το αν η μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα της Κυριακής θα επηρεάσει την εξαιρετική απόδοση του Jorge Martin, αλλά και τον άκρως εντυπωσιακό στον πρώτο αγώνα μετά την επιστροφή του, Marc Marquez. Τα δύο ΚΤΜ έδειξαν για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα ικανά για την νίκη, ανεξαρτήτως του ότι ο Jack Miller έπεσε πρόωρα. Ο Brad Binder όμως, έβαλε το όνομά του στα φαβορί της Κυριακής, με την άκρως πειστική δεύτερη θέση την προηγούμενη μέρα. Επομένως, το γεγονός ότι τα δύο ΚΤΜ βρίσκονταν στο μέσον της σχάρας εκκίνησης δεν ήταν λόγος για να μην θεωρούνται υποψήφια για τη νίκη.

Ο Marc Marquez έδειξε ότι μπορεί ναι μεν να είναι γρήγορος, δυσκολεύεται όμως να διατηρήσει ένα σταθερό γυρολόγιο, το βασικό ζητούμενο στον αγώνα της Κυριακής. Ταυτόχρονα, ο Bagnaia είναι αυτός που πρέπει να είναι πιο προσεκτικός από όλους, γιατί εδώ στο Le Mans θα μπορούσε την Κυριακή να δημιουργήσει μία διαφορά ασφαλείας στον βαθμολογικό πίνακα, καθώς ακόμα δεν έχει βρεθεί ένας αναβάτης που να μαζεύει σταθερά βαθμούς σε κάθε αγώνα. Ο Zarco είναι ένας ακόμα από τους αναβάτες που το Σάββατο τράβηξε τα βλέμματα, μιας και στους τελευταίους γύρους του Sprint έδειξε πολύ γρήγορος ενώ και στο πρωϊνό ζέσταμα της Κυριακής ήταν ταχύτερος όλων.

Μόλις έσβησαν τα φώτα και ξεκίνησε ο αγώνας, όλα αυτά έδειξαν να είναι άνευ σημασίας. Ο Marc Marquez κατάφερε να στρίψει πρώτος, μπροστά από τον Bagnaia, βρισκόμενος στην κεφαλή του αγώνα. Δεν κράτησε πολύ όμως την θέση του, καθώς ο Miller πέρασε με τσαμπουκά τον Marquez, την ίδια στιγμή που ο Binder θα βρεθεί στην μέση του γκρουπ και θα βγει εκτός πίστα, χάνοντας την επαφή του με τους πρώτους.

Στην αρχή όλα κυλούσαν φυσιολογικά, με τον Miller να ηγείται και οι υπόλοιποι πίσω να δείχνουν την απαραίτητη υπομονή στους πρώτους γύρους. Μέχρι που ένας “μανιασμένος” Vinales ήρθε να ανατρέψει τα πάντα! Στην προσπάθειά του να περάσει τον Bagnaia στο γρήγορο εσάκι, ανοίχτηκε στην έξοδο, ο Bagnaia χώθηκε στον χώρο που άφησε, όμως ο Ισπανός επέστρεψε στην γραμμή του με αποτέλεσμα να έχουν δυνατή επαφή και να καταλήξουν στα χώματα. Το συμβάν δεν τελείωσε εκεί, καθώς παραλίγο να πιαστούν στα χέρια μόλις στάθηκαν στα πόδια τους. Κοιτάζοντας όμως το replay, δεν φαίνεται να ήταν κάτι περισσότερο από μία μάχη που κατέληξε σε πτώση, χωρίς κάποια παρακινδυνευμένη κίνηση. Το δράμα δεν σταματάει εδώ, καθώς στον επόμενο γύρο ο Marini θα χάσει τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας του και θα δημιουργήσει ένα τρομακτικό ατύχημα που στοίχισε και στον Alex Marquez.

Μέχρι να καθίσει η σκόνη της αναταραχής που δημιούργησε ό,τι είχε συμβεί μέχρι εκείνη την στιγμή, ο Bezzecchi θα γίνει ο πρωταγωνιστής του αγώνα, περνώντας με απίστευτη ταχύτητα τους πάντες και τα πάντα και κάνοντας αμέσως διαφορά. Την ίδια στιγμή, ο Miller θα αρχίσει να χάνει τη μία θέση μετά την άλλη, ενώ ο Zarco θα αρχίσει να ανεβαίνει.

Οι δέκα τελευταίοι γύροι, αποδείχτηκαν για γερά νεύρα, καθηλώνοντας στις θέσεις τους τους θεατές, με τον Marquez και τον Martin πίσω του να παλεύουν μέχρι τέλους για την δεύτερη θέση του βάθρου. Το τέλος αυτό θα έρθει πριν την καρό σημαία, καθώς ο Marquez δεν θα καταφέρει να απαντήσει στην τρίτη κατά σειρά επίθεση του Martin και θα πέσει, μόλις λίγους γύρους πριν το τέλος του αγώνα. Αυτό, έδωσε την 3η θέση του βάθρου στον Zarco που ακολουθούσε, παρακολουθώντας από πρώτο χέρι την μάχη μπροστά του για πάνω από δέκα γύρους.

Έτσι, οι τρεις θέσεις του βάθρου πήγαν σε τρία Ducati, κανένα όμως δεν ήταν της εργοστασιακής ομάδας! Κάπου εδώ, θα πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στον Augusto Fernandez που κατάφερε να ανεβάσει την μοτοσυκλέτα της GASGAS στην τέταρτη θέση, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια του τριημέρου βρισκόταν ανάμεσα στους ταχύτερους αναβάτες.

Αποτελέσματα αγώνα Κυριακής:

Moto GPΓαλλίαειδήσεις τώρα