Moto|05.07.2023 08:29

Έργα στην Παραλιακή για να μειωθούν σημαντικά τα τροχαία ατυχήματα - Ποιες εργασίες θα γίνουν τον Ιούλιο

Κώστας Γκαζής
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Συνεχίζονται και τον Ιούλιο οι εργασίες βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην παραλιακή λεωφόρο Βάρκιζας-Σουνίου από την Περιφέρεια Αττικής, στη βάση σχετικής μελέτης με στόχο την άρση επικινδυνοτήτων, που έχει υλοποιήσει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας "Νέα Μητροπολιτική Αττική".

Με την ολοκλήρωση της εκτέλεση των συγκεκριμένων εργασιών, στόχος είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων σε ποσοστό άνω του 40%.

Όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου της Περιφέρειας, οι εργασίες που υλοποιούνται "ενισχύουν την οδική ασφάλεια" -δικά μας τα εισαγωγικά- με συστήματα αναχαίτισης οχημάτων (βλ. μπαριέρες και τοιχία) και συστήματα απορρόφησης ενέργειας πρόσκρουσης (πλαστικά βαρέλια, κλπ.). Δυστυχώς εμείς ως μοτοσυκλετιστές γνωρίζουμε πως ναι μεν τα παραπάνω συστήματα δουλεύουν, στο να συγκρατήσουν τα οχήματα στο ρεύμα τους, και να μην συγκρουστούν με τα οχήματα του αντίθετου ρεύματος, όμως την ίδια στιγμή ένας αναβάτης μοτοσυκλέτας μπορεί να χτυπήσει άσχημα, ακόμα και να χάσει τη ζωή του εάν συγκρουστεί με μπαριέρα ή βαρέλι.

Η Περιφέρεια αναφέρει πως από τα μέχρι στιγμής έργα της στη Βάρκιζας-Σουνίου έχει αυξηθεί ο βαθμός αντιολησθηρότητας και πρόσφυσης με τον νέο ασφαλτοτάπητα ενώ έχει ενισχυθεί ήδη η οριζόντια και η κάθετη σήμανση με νέες διαγραμμίσεις και νέες πινακίδες ΚΟΚ.

Επισημαίνεται πως για πρώτη φορά στην Αττική τοποθετούνται ειδικά αντανακλαστικά πτερύγια (εύκαμπτα λεπτά κολωνάκια ύψους 30 εκατοστών) στον άξονα της οδού για να περιοριστεί η παραβατικότητα, και ενέργειες όπως το παράνομο προσπέρασμα που αποτελεί βασική αιτία πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο. Αν τώρα για εμάς τους αναβάτες μοτοσυκλέτας τα κολωνάκια αυτά μπορεί να αποδεικνύονται... εκνευριστικά στην οδήγηση, την ίδια στιγμή εκτελούν άριστα τον σκοπό τους, καθώς οι μελέτες δείχνουν σημαντική μείωση των ατυχημάτων όπου χρησιμοποιούνται.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, οι επεμβάσεις αφορούν σε εργασίες μικρής κλίμακας που υλοποιούνται γρήγορα, με μικρό κόστος και χωρίς απαλλοτριώσεις. Εκτελούνται σε τμήμα του άξονα Ε.Ο. 91 Βάρκιζα – Σούνιο, μήκους 1.100 μ και συγκεκριμένα στο οδικό τμήμα με αρχή τις “Τρύπες Καραμανλή” και τέλος τον σηματοδοτούμενο κόμβο Λουμπάρδας.

Με τη μελέτη καθορίστηκαν οι απαιτούμενες βραχυπρόθεσμες επεμβάσεις στις 20 θέσεις Μ.Ο.Α. (Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας).

Μέσα στο μήνα Ιούλιο θα γίνουν οι εξής εργασίες:

  • Εγκατάσταση Συστημάτων Αναχαίτισης Οχημάτων εντός και μετά τα τούνελ, στην κεντρική νησίδα και στις δεξιές οριογραμμές
  • Βελτίωση και συμπλήρωση κατακόρυφης σήμανσης
  • Βελτίωση και συμπλήρωση οριζόντιας σήμανσης (“μάτια γάτας” σε 4 γραμμές. ανακλαστικά πτερύγια στον άξονα)
  • Εγκατάσταση Συστημάτων Απορρόφησης Ενέργειας Πρόσκρουσης πριν και μετά τα τούνελ, στην κεντρική νησίδα
  • Κατασκευή παράπλευρης νησίδας διαχωρισμού του parking από το οδόστρωμα κυκλοφορίας

Η μελέτη, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει τον δομικό διαχωρισμό των ρευμάτων κυκλοφορίας, την κατασκευή roundabouts, παραδρόμων, πεζοδρόμων, κ.λπ.

Σημειώστε τέλος, πως ετοιμάζεται τοποθέτηση 400 έξυπνων φαναριών με κάμερες, όπως αυτό που υπάρχει στην Ποσειδώνος, ενώ μόλις δρομολογηθεί το έργο, θα περάσει τόσο το πρώτο, όσο και τα υπόλοιπα στην ευθύνη της Τροχαίας. Για την ώρα η λειτουργία του φαναριού είναι μόνο πιλοτική, χωρίς να κόβονται κλήσεις για παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη.

οδική ασφάλειαειδήσεις τώραπαραλιακήέργα