Moto|21.09.2023 08:11

Honda Motocompacto - E-scooter που γίνεται... βαλιτσάκι!

Κώστας Γκαζής

Τη δεκαετία του ’80 η Honda είχε παρουσιάσει το πρωτοποριακό για την εποχή του, NCZ 50 Motocompo, ένα μικροσκοπικό last-mile σκουτεράκι που δίπλωνε και μεταφερόταν στο πορτ-μπαγκάζ! Τώρα, μετουσιώνοντας αυτή τη φιλοσοφία στη σημερινή εποχή, παρουσίασε το ηλεκτρικό αναδιπλούμενο σκούτερ Motocompacto.

Οι πατέντες για το νέο αυτό micro-scooter είχαν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους από πέρυσι. Το Motocompacto, ακολουθώντας πιστά τις αρχές του NCZ 50, μπορεί να διπλωθεί και να χωρέσει σχεδόν παντού, καθιστώντας το μία εξαιρετική επιλογή για όσους κυκλοφορούν καθημερινά εντός αστικού ιστού, και όχι μόνο.

Η Honda ανακοινώνει τελική ταχύτητα 25 χ.α.ω. (κατά συνέπεια το Motocompacto δεν απαιτεί δίπλωμα οδήγησης), τα οποία έρχονται σε 7 δευτερόλεπτα, ενώ η αυτονομία του scooter φτάνει τα 19 χιλιόμετρα. Η φόρτιση της μπαταρίας γίνεται σε κοινή παροχή ρεύματος τάσεως 110 βολτ και χρειάζεται 3,5 ώρες, για να φτάσει το 100% της χωρητικότητάς της. Ο φορτιστής δεν υποστηρίζει ταχεία φόρτιση, ενώ μπορεί να αποθηκευτεί στο σκούτερ, προκειμένου ο αναβάτης να μπορεί να φορτίσει το σκούτερ του παντού. Το βάρος του είναι χαμηλό, μόλις 18,7 κιλά, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία, μπορεί να φορτωθεί μέχρι και 120 κιλά.

Οι μηχανολόγοι της Honda στις Η.Π.Α., και πιο συγκεκριμένα σε Οχάιο και Καλιφόρνια, ήταν αυτοί που ανέλαβαν τον σχεδιασμό και την εξέλιξη του Motocompacto. Μάλιστα, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει όχι μία, ούτε δύο, αλλά 32 διαφορετικές πατέντες για την κατασκευή του! Το σκούτερ διπλώνεται εύκολα, θυμίζοντας βαλίτσα. Επομένως, ο αναβάτης του μπορεί να το πάρει μαζί του σε μέσα μαζικής μεταφοράς, στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, ακόμα και στο γραφείο του. Ταυτόχρονα, όταν φτάσει στον προορισμό του, μπορεί να το αποθηκεύσει σε στενούς και μικρούς χώρους.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Εξέλιξης και Κατασκευής της Honda στις Η.Π.Α., υπεύθυνος και για τον σχεδιασμό του Motocompacto, δήλωσε ότι το σκούτερ δημιουργήθηκε με γνώμονα την διασκέδαση στην οδήγηση, αλλά και την ασφάλεια και την αντοχή στον χρόνο. Γι’ αυτό, το πλαίσιο και οι τροχοί έχουν κατασκευαστεί από αλουμίνιο, το οποίο έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, για αυξημένη αντοχή.

O στάνταρ εξοπλισμός του Motocompacto περιλαμβάνει full LED φωτιστικά σώματα, υποδοχή για κλειδαριά στο πλαϊνό σταντ, σέλα για ένα άτομο, μεγάλα και χοντρά grip, ψηφιακό ταχύμετρο και ένδειξη στάθμης μπαταρίας και τέλος μία βαλίτσα μεταφοράς με χειρολαβή. Αυτή, μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στο σκούτερ, λειτουργώντας ταυτόχρονα και ως χώρος αποθήκευσης του φορτιστή. Ο αναβάτης μπορεί να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή της Honda και μέσα από το smartphone του, χρησιμοποιώντας Bluetooth, να ρυθμίσει διάφορες παραμέτρους λειτουργίας του σκούτερ, όπως τον φωτισμό και τον τρόπο απόδοσης του ηλεκτροκινητήρα.

Θέλοντας να κάνει εύκολη υπόθεση για τον κάθε ιδιοκτήτη να φέρει το Motocompo στα γούστα του, η Honda το έχει σχεδιάσει με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται εύκολα η τοποθέτηση αυτοκόλλητων και γραφικών, ενώ το «Big H» έχει ήδη δημιουργήσει μία σειρά από επιπλέον αξεσουάρ για το Motocompacto, το οποίο αρχικά θα πωλείται στις Η.Π.Α. Η πώληση του ηλεκτρικού σκούτερ δεν προβλέπεται, τουλάχιστον για αρχή να γίνεται μέσω των επίσημων πωλητών λιανικής της Honda, αλλά μόνο μέσα από το επίσημο site που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά γι’ αυτό στο https://motocompacto.honda.com. Εκεί, οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να βρουν επιπλέον πληροφορίες και να μείνουν ενημερωμένοι για την ημερομηνία που το Motocompacto θα γίνει διαθέσιμο. Η τιμή του νέου Motocompacto έχει οριστεί στα 995 αμερικάνικα δολάρια, που μεταφράζονται σε 930€.

ειδήσεις τώρασκούτερHonda