Moto|31.10.2023 08:10

MotoGP Ταϊλάνδης: H μάχη για το Πρωτάθλημα αναζωπυρώθηκε

Κώστας Γκαζής
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Το ακριβώς προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στο Philip Island της Αυστραλίας, ο Bagnaia κατάφερε να ξεφύγει 22 βαθμούς από τον διώκτη του, Jorge Martin, δημιουργώντας μία μικρή διαφορά ασφαλείας. Στην πίστα Buriram της Ταϊλάνδης, ο Ιταλός είδε την διαφορά του αυτή να μειώνεται, με τη μάχη του τίτλου να παίρνει ξανά φωτιά.

Αγώνας Sprint: Κακή εμφάνιση Bagnaia, κυρίαρχος Martin

Ξεκινώντας από τα ήδη γνωστά δεδομένα, οι μοτοσυκλέτες των Jorge Martin και Pecco Bagnaia έχουν το αναβαθμισμένο σύστημα εκκίνησης της Ducati, ενώ οι Luca Marini και Marco Bezzecchi έχουν την προηγούμενη γενιά. Από την άλλη, τα Aprilia μοιάζουν να ξεκινούν σαν να έχουν... πετάλια. Έτσι, το αναμενόμενο ήταν ο Martin από την πρώτη και ο Bagnaia από την δεύτερη σειρά, να στρίψουν πρώτοι στην Κ1 και πιθανόν να έχουν μαζί τους και τον Brad Binder, σε μία πίστα που δεν δίνει ευκαιρίες για εύκολες προσπεράσεις, πλην της τελευταίας στροφής, παρά το ότι σε πολλά σημεία της απαιτεί δυνατά φρένα.

Όλοι οι αναβάτες επέλεξαν τη μεσαία γόμα, μπροστά και πίσω, που ήταν και η επιλογή τους για τα χρονομετρημένα. Επομένως, αναμφίβολα ο ρυθμός του Sprint θα ήταν συναρπαστικός, όσον αφορά την ταχύτητα, παρά το γεγονός ότι δημιουργούνται προβλήματα σταθερότητας στη συγκεκριμένη πίστα λόγω πολύ υψηλών θερμοκρασιών, καθώς η γόμα μαλακώνει υπερβολικά, επηρεάζοντας την στιβαρότητα του σκελετού του ελαστικού. Σε τόσο έντονο βαθμό μάλιστα, που ορισμένοι αναβάτες μπήκαν σε δίλημμα να βάλουν σκληρή γόμα πίσω, κάτι που επέλεξαν όλοι τελικά στον αγώνα εκτός του Alex Marquez.

Όλα αυτά όμως δεν είχαν καμία σημασία με το που έσβησαν τα φώτα της εκκίνησης, καθώς ο Bagnaia έκανε μία καταστροφική για τον ίδιο εκκίνηση και ο Martin κατάφερε με δυσκολία να στρίψει πρώτος. Εντυπωσιακή ήταν η εκκίνηση του Marc Marquez που στον πρώτο γύρο βρέθηκε μέσα στην πρώτη πεντάδα.

Οι τρεις επόμενοι γύροι είχαν τις αναμενόμενες μάχες μεταξύ των αναβατών, μέχρι να σταθεροποιηθεί κάπως η κατάσταση. Κατά την διάρκεια αυτών, ο Martin είχε καταφέρει να ξεφύγει από τον Marini, ο οποίος είχε πίσω του τον Binder. Οι δυο τους είχαν την δική τους μάχη για την δεύτερη θέση, ενώ ο Aleix Espargaro στην τέταρτη ήταν αρκετά μακριά για να τους απειλήσει.

Επτά γύρους από το τέλος ο Bagnaia βρίσκεται στην 7η θέση, πίσω από τον Marc Marquez στην 6η και τον Marco Bezzecchi 5ο, με τον αναβάτη της εργοστασιακής Ducati να ανεβάζει ρυθμό.

Δύο γύρους αργότερα και πέντε πριν την καρό σημαία, ο Bagnaia σημειώνει τον ταχύτερο γύρο του αγώνα, σπάζοντας το ρεκόρ που μέχρι εκείνη την στιγμή είχε ο Marc Marquez. Στο μεταξύ μπροστά ο Binder έχει καταφέρει να περάσει τον Marini και είναι πλέον δεύτερος, με τον Aleix Espargaro να παραμένει 4ος, αρκετά πιο πίσω χωρίς να απειλεί. Στον τελευταίο γύρο μάλιστα ένα λάθος θα του στερήσει μία θέση, με τον Marc Marquez να περνάει μπροστά.

Πριν προλάβει να ολοκληρωθεί η μάχη για την τέταρτη θέση, πέφτει η καρό σημαία με τον Jorge Martin να έχει τερματίσει άνετα στην πρώτη θέση. Μείωσε έτσι την διαφορά του από τον πρωτοπόρο γενικής, Bagnaia, ο οποίος παρέμεινε τελικά 7ος, παρά τον γρήγορο ρυθμό του.

Αποτελέσματα αγώνα Sprint

Αγώνας Κυριακής: Νικητής ο Martin σε έναν αγώνα με απίστευτο θέαμα και έντονες μάχες

Η Κυριακή επεφύλασσε έναν καταπληκτικό αγώνα με πολύ έντονες μάχες με κράνη να χτυπούν πάνω σε αεροτομές, όπως συνέβη με τον Bagnaia και τον Marc Marquez, χωρίς όμως πτώσεις και ατυχίες. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Bagnaia αμέσως μετά, που όπως είπε ήταν σαν να παίζουν “video game”. Αυτό, κράτησε τον αγώνα στο επίκεντρο με το τέταρτο πιο στριμωγμένο σε χρόνους βάθρο.

Τον ρυθμό για έναν θεαματικό αγώνα έδωσαν οι πρώτοι γύροι, ενώ οι τελευταίοι κράτησαν όσους τον παρακολούθησαν σε αγωνία, με το ποιος τελικά θα περάσει πρώτος την καρό σημαία να παραμένει αμφίβολο μέχρι και το τέλος!

Με το που έσβησαν τα φώτα, ο Luca Marini πέτυχε το απίστευτο, πετώντας τη μοτοσυκλέτα του μπροστά στο πρώτο δέκατο, σαν να κάνει... bunny-hop χωρίς να πάρει ύψος. Ο Martin, ωστόσο, θα καταφέρει να κρατήσει την φόρα του και ερχόμενος από την εξωτερική να στρίψει πρώτος. Πίσω τους βρέθηκε ο Aleix Espargaro, που στους πρώτους γύρους θα έπαιζε κομβικό ρόλο, προτού αρχίσει να πέφτει προς τα πίσω σαν πέτρα που στην αρχή έκανε γκελ πάνω στο κύμα, ενώ μόλις έκοψε ταχύτητα ξεκίνησε να βουλιάζει.

Στην αρχή όμως πέρασε στις πρώτες στροφές τον Luca Marini και άρχισε να ασκεί πίεση στον Martin για την πρώτη. Πιο πίσω οι Binder και Alex Marquez περνούν τον Bagnaia, κάνοντας πιο δύσκολη την κατάσταση για τον ίδιο. Όλοι εκείνη την στιγμή πιέζουν για το βάθρο, θυμίζοντας αγώνα Moto3 κατηγορίας επιδιδόμενοι σε ένα παιχνίδι με απίστευτο θέαμα.

Τον Bagnaia ακολουθεί ο Marc Marquez, που σε λίγο θα έχει και τον αδερφό του Alex μαζί, με τον Ιταλό της Ducati να κυνηγά τον Binder. Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ ακόμα δεν έχει τελειώσει ο δεύτερος γύρος! Ο Martin ανοίγει κάπως την απόσταση, με τον Aleix Espargaro να την κλείνει ξανά. Πίσω τους οι Marc Marquez και Bagnaia παίζουν ένα όμορφο παιχνίδι.

Στα τέλη του 3ου γύρου ο Binder περνά πρώτος, με τον Aleix Espargaro να περνά ξανά μπροστά. Οι μάχες γίνονται με αγκώνες, πλαστικά και γόνατα!

Η κορύφωση της μάχης μεταξύ Marc Marquez και Bagnaia βρίσκει νικητή τον Ισπανό και την Honda του. Εκείνη την στιγμή, το προβάδισμα για τον τίτλο έχει φτάσει στη μικρότερη διαφορά από τότε που ο Bagnaia ανέκτησε την πρώτη θέση γενικής. Μπροστά, οι Luca Marini, Aleix Espargaro και Alex Marquez στρίβουν όλοι μαζί σχεδόν, με αποτέλεσμα να ακουμπήσουν στην έξοδο. Μόνη συνέπεια αυτή της επαφής είναι οι δύο αναβάτες της Ducati να ξεφύγουν με την Aprilia του Aleix να αρχίζει να χάνει θέσεις, από εκεί και έπειτα. Ο Bagnaia περνά με επιθετική κίνηση τον Marc Marquez και λίγο αργότερα ξεκινά να μάχεται με τον Luca Marini, όσο οι πρώτοι ξεφεύγουν. Ο Bagnaia θα καταφέρει να περάσει και να βρει τον Alex Marquez, ο οποίος έχει επιλέξει την μεσαία γόμα πίσω, που ο αγώνας Sprint απέδειξε μαθηματικά ότι δεν αντέχει.

Κανείς δεν ξέρει το σκεπτικό της ομάδας του, που τον άφησε να είναι ο μόνος με τη μεσαία γόμα. Ίσως να πόνταραν στον καιρό. Αν η βροχή, που φαινόταν ότι θα εμφανιστεί, τελικά ερχόταν, τότε θα είχε το προβάδισμα πριν χρειαστεί να αλλάξει μοτοσυκλέτα. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη και ο Bagnaia δεν χρειάστηκε να περιμένει ούτε να φθαρεί το ελαστικό του Alex Marquez, καθώς αυτός έπεσε. Όπως φάνηκε, η πτώση ήρθε από το μπροστινό ελαστικό και με λιγότερους από τους μισούς γύρους να απομένουν, το πίσω ελαστικό είχε ακόμα περιθώρια. Τελικά, όμως, δεν φάνηκε πόσο θα άντεχε στον αγώνα.

Στο μεταξύ οι δύο καλύτερα τοποθετημένες ιαπωνικές μοτοσυκλέτες, των Marc Marquez και Fabio Quartararo έχουν εμπλακεί σε ένα παιχνίδι που θυμίζει εικόνες από το 2019. Λαμβάνουν χώρα όμορφα προσπεράσματα μεταξύ τους, που καταλήγουν με τον Quartararo να επικρατεί.

Έξι γύρους πριν το τέλος θα έρθει η κορύφωση του αγώνα. Ο Martin οδηγεί την κούρσα, χωρίς να μπορεί να ανοίξει την ψαλίδα από τον Binder, ενώ η μάχη μεταξύ τους έχει επιτρέψει στον Bagnaia να πλησιάσει. Αρκετά πιο πίσω, σχεδόν στα 2,5 δευτερόλεπτα απόστασης, ο Bezzecchi έδωσε επίσης έντονη μάχη με τον Luca Marini, επιτρέποντας έτσι στον Bagnaia να ξεφύγει. Όλα αυτά έχουν στήσει το σκηνικό για ένα καταπληκτικό φινάλε.

Από τον 21ο γύρο και μετά, που ο Binder πέρασε τον Martin στα φρένα, μέχρι να τον περάσει ξανά στην κορυφή της στροφής ο Ισπανός, είναι άξιοι επανάληψης. Ο Binder βρίσκεται μεταξύ των δύο διεκδικητών του πρωταθλήματος και έχει τον ρυθμό να τους κερδίσει. Ασκεί τεράστια πίεση στον Martin με το λάθος να καραδοκεί, όμως ο Ισπανός της Pramac Ducati επιδεικνύει απίστευτη ψυχραιμία, και εκείνο δεν έρχεται. Τελικά, ο Binder θα καταφέρει να περάσει μπροστά και μάλιστα να δημιουργήσει μία απόσταση ελάχιστων δέκατων, σε βάρος όμως των ελαστικών. Η πολύ όμορφη προσπέραση του Martin τον φέρνει πάνω στον Bagnaia, ο οποίος ακουμπά σχεδόν τον Binder.

Απομένουν λίγες στροφές και ένας γύρος για το τέλος, όταν η πίεση του Bagnaia δίνει ένα χαρακτηριστικό σημείο του αγώνα. Ο Πρωταθλητής του 2022 βγαίνει πάνω στα κερμπ και περνά και τους δύο μαζί… από την εξωτερική, μέχρι φυσικά το σημείο για τα φρένα, οπότε και επιστρέφει στη θέση του. Μία κίνηση-γάντι για να κρατήσει τους θεατές καρφωμένους στην οθόνη. Η απίστευτη οδήγηση του Martin είναι αυτή που θα του φέρει τελικά τη νίκη, με τον Binder να χάνει την δεύτερη θέση στο τέλος, καθώς πάτησε εκτός πίστας. Έτσι, ο Bagnaia δέχεται τους τέσσερις επιπλέον πόντους με χαρά, καθώς από τους 9 που θα ήταν η διαφορά, βρίσκεται πλέον στους 13. Ευτυχώς η Dorna δείχνει καθαρά το συμβάν, προκειμένου να αποφευχθούν τυχών γκρίνιες. Είναι κρίμα που ο Binder πάτησε εκτός πίστας, είναι όμως ευτυχές το γεγονός ότι ήταν μία καθαρή περίπτωση και όχι στο όριο της κρίσης, ανάλογα με την οπτική που έχουν οι φωτογραφίες, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν εγείροντας αντίλογο. Η καταπληκτική νίκη του Martin, που αποδείχτηκε τέρας ψυχραιμίας στο Buriram, μαζί με τους πολλούς βαθμούς που έχασε ο Bagnaia στον αγώνα Sprint, κάνουν ξανά ντέρμπι το πρωτάθλημα! Σημειώστε πως μετά το τέλος του αγώνα, ο Aleix Espargaro δέχθηκε ποινή για την ελάχιστη πίεση ελαστικών του -που ήταν παράτυπη- και τιμωρήθηκε με 3 δευτερόλεπτα, για να βρεθεί από 5ος… 8ος.

Αποτελέσματα αγώνα Κυριακής:


Ταϊλάνδηειδήσεις τώραMoto GP