Moto|17.01.2024 07:50

Η άρση παρακράτησης δικύκλου ιδιωτικής χρήσης περνάει στην ψηφιακή εποχή

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Η άρση παρακράτησης δικύκλου ή επιβατικού οχήματος ιδιωτικής χρήσης είναι πλέον διαθέσιμη και χωρίς χρέωση, για τις 13 Περιφέρειες της χώρας, καθώς ενσωματώνεται στην ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr. Η νέα υπηρεσία αφορά τις περιπτώσεις οχημάτων, όπου έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της κυριότητας στα πλαίσια προσυμφωνημένης τμηματικής καταβολής του αντιτίμου (δόσεις), αφού έχει καταβληθεί ολόκληρο το συμφωνηθέν ποσό.

Η εν λόγω ψηφιακή λειτουργία διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζει την διαφάνεια της σχετικής διαδικασίας. Η υλοποίησή της έρχεται κατόπιν της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου και της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιας για τις Μεταφορές, Χριστίνας Αλεξοπούλου. Η τελευταία είναι αυτή που υπέγραψε και την διαπιστωτική πράξη.

Πλέον οι πολίτες μπορούν να αιτηθούν στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας την άρση παρακράτησης κυριότητας επιβατικού αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.). Αυτό αφορά τις περιπτώσεις που η καταβολή του αντιτίμου έχει προσυμφωνηθεί στα πλαίσια τμηματικής καταβολής αυτού (δόσεις) μεταξύ των εκάστοτε συμβαλλόμενων μερών, είτε μεταξύ ιδιωτών, είτε ιδιωτών και Νομικού Προσώπου.

Οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα gov.gr, όπου μέσα από τη διαδρομή Πολίτης και καθημερινότητα / Μετακινήσεις / Άρση παρακράτησης κυριότητας επιβατικού ή δικύκλου οχήματος ιδιωτικής χρήσης, μπορούν να βρουν τη νέα υπηρεσία. Διαφορετικά, μέσω της διεύθυνσης https://drivers-vehicles.services.gov.gr οι πολίτες μπορούν να συνδεθούν με τους κωδικούς Taxisnet στην υπηρεσία. Εκεί θα χρειαστεί να καταχωρήσουν, εκτός από τα απαραίτητα στοιχεία της αίτησης, το μοναδικό αναγνωριστικό επαλήθευσης της Υπεύθυνης Δήλωσης -το οποίο παρέχεται μέσω του gov.gr- του παρακρατούντος την κυριότητα ή να μεταφορτώνουν βεβαίωση περί και βούλησης προς επακόλουθη μεταβίβαση της κυριότητας. Σε περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, τότε καταχωρούνται, μέσω του gov.gr, τα μοναδικά αναγνωριστικά επαλήθευσης όλων των Υπεύθυνων Δηλώσεων, μέσω των οποίων οι εκάστοτε συνιδιοκτήτες συναινούν στην υποβολή της αίτησης.

Για την παραλαβή της νέας άδειας, είναι υποχρεωτική η προσκόμιση της προηγούμενης πρωτότυπης άδειας κυκλοφορίας στην οικία Διεύθυνση της Περιφέρειας, προς την οποία έχει γίνει και η αίτηση. Στην περίπτωση που ο άμεσα ενδιαφερόμενος δε δύναται να έχει φυσική παρουσία, τότε υπάρχει η δυνατότητα εξουσιοδότησης κάποιου αντιπροσώπου του, προκειμένου να παραλάβει τη νέα άδεια κυκλοφορίας.

Εντός ολίγων λεπτών η ολοκλήρωση των ψηφιοποιημένων υπηρεσιών

Η νέα υπηρεσία έρχεται να προστεθεί σε ένα σύνολο που ξεπερνά τις 20 ψηφιοποιημένες υπηρεσίες, οι οποίες έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από τα δύο αρμόδια υπουργεία, συμβάλλοντα έτσι στον περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα των μεταφορών. Οι παραπάνω υπηρεσίες ολοκληρώνοντας εντός ολίγων λεπτών από τον ενδιαφερόμενο πολίτη, ενώ μέχρι τώρα έχουν αξιοποιηθεί από περισσότερους από 1.000.000 πολίτες.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα της ψηφιοποίησης των παραπάνω διαδικασιών είναι η δραστική μείωση που φέρνουν στα διοικητικά βάρη για 59 Διευθύνσεις Μεταφορών στις 13 Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 700 υπαλλήλους. Συνεπώς, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι και εργατοώρες προς όφελος τόσο των πολιτών, όσο και του δημοσίου τομέα.

Να σημειωθεί τέλος ότι όσοι επιθυμούν να διαγράψουν οριστικά το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα τους ή να τα μεταβιβάσουν ισχύει ότι: “ Σε περίπτωση μεταβίβασης οχήματος των κατηγοριών Μ1, Μ2, Μ3, Ν1 και μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης, των οποίων η κυριότητα παρακρατείται από τον πωλητή, η παρακράτηση κυριότητας αίρεται αυτοδίκαια μετά την παρέλευση εφτά (7) ετών από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας, στην οποία αυτή έχει καταγραφεί."

μοτοσικλέτεςειδήσεις τώραgov.grδίκυκλαμηχανέςοχήματα