Μουσική|18.04.2020 15:51

Πέτρος Γαϊτάνος: «Υπενθυμίσαμε με χιούμορ ένα σοβαρό κοινωνικό μήνυμα»

Στέλιος Βογιατζάκης

Ως Πόντιος Πιλάτος που «ένιπτε τας χείρας του» ο Πέτρος Γαϊτάνος έγινε, πέρυσι το Πάσχα, ο πρωταγωνιστής μιας εξαιρετικά χιουμοριστικής διαφήμισης μεγάλης εταιρείας παιχνιδιών. Σε ένα άλλο ευφυές σποτ της ίδιας καμπάνιας έπαιξε τον ρόλο του πιστού που στριμώχνεται στον περίβολο μιας εκκλησίας τη βραδιά της Ανάστασης και βλέπει τη χαρακτηριστική πλούσια κόμη του να καίγεται από τη φλόγα του Αγίου Φωτός. 

Τις ίδιες διαφημίσεις βλέπουμε και φέτος, αλλά καθεμία έχει μια μικρή προσθήκη: στο τέλος τους ο Πέτρος Γαϊτάνος βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του και προτρέπει τους πολίτες να πλένουν καλά τα χέρια τους και να αποφεύγουν τον συνωστισμό για να γλιτώσουν από τον κορονοϊό. Με περισσότερες από 300.000 προβολές στο κανάλι της εταιρείας στο YouTube και άλλες 150.000 στο κανάλι του καλλιτέχνη, οι δύο «Λόγοι για να μείνεις σπίτι» έχουν κερδίσει θετικά σχόλια και, κυρίως, δίνουν με χιούμορ τις απαραίτητες συμβουλές για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. 

Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», ο κ. Γαϊτάνος εξηγεί ότι το σκεπτικό για τις προσθήκες που έγιναν στις περσινές διαφημίσεις ήταν για να επικοινωνηθεί ένα μήνυμα κοινωνικής συνοχής και ασφάλειας. «Εχω την πεποίθηση πως όταν θέλουμε να υπηρετήσουμε την κοινή ωφέλεια, απλά και αυθόρμητα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για την πρακτική τους. Με αυτή τη διάθεση έκανα αυτά τα σποτ, ώστε να σταλεί το μήνυμα ακόμη και μέσα από μια εμπορική διαφήμιση, αν και τα σποτ αυτά δεν έγιναν με σκοπό άμεσους εμπορικούς στόχους, αλλά για την επικοινωνία της κοινωνικής συνοχής και της υπενθύμισης της κοινής ασφάλειας λόγω της τωρινής δοκιμασίας μας με αφορμή τον ιό» λέει. 

Είδα καλύτερα τις ατέλειές μου, τις αδυναμίες μου, φιλοσόφησα ενεργά πολλές αντιλήψεις και σκέψεις μου. Εν κατακλείδι, νομίζω ότι αγάπησα περισσότερο τον συνάνθρωπο

Οπως εξηγεί, και ο ίδιος ακολούθησε το παράδειγμα πολλών επωνύμων που έλαβαν μέρος, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης. «Πολλοί διάσημοι -και όχι μόνο- άνθρωποι έφτιαξαν και συναίνεσαν να συμμετάσχουν σε σποτάκια ώστε να γίνει μια δυνατή και καθημερινή υπενθύμιση της σωστής μας στάσης και συμπεριφοράς για το θέμα. Εμείς, κάνοντας ελαφρύ χιούμορ στα σποτάκια που φτιάξαμε, ενεργοποιήσαμε έναν άλλον τρόπο υπενθύμισης και συντονισμού στην εσωτερική συνείδηση και στην ατομική ευθύνη του ανθρώπου» τονίζει και προσθέτει ότι η επιλογή της χιουμοριστικής προσέγγισης ήταν η πιο σωστή: «Ετσι έπρεπε να γίνει σε αυτήν την περίπτωση, με χιούμορ, και έχω την αίσθηση ότι λειτούργησε θετικά και ο κόσμος πήρε πολλαπλά το μήνυμα μέσα από θετική διάθεση και χαμόγελο, ώστε να χαλαρώσει, ενώ ταυτόχρονα πήρε και το σοβαρό κοινωνικό μήνυμα. Καλύψαμε, δηλαδή, και αυτήν την πλευρά ώστε να έχουμε το δυνατόν ευρύτερη αναφορά και υπενθύμιση στην επαγρύπνηση της κοινής συμπεριφοράς για το καλό όλων». 

Ο Πέτρος Γαϊτάνος επισημαίνει ότι για όλους τους πιστούς το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Ομως η προσευχή στο σπίτι είναι απαραίτητη, όσο κι αν προκαλεί λύπη. 

«Για εμάς που πάμε ολοκαρδίως και με αγάπη στις εκκλησίες, μας πονάει πολύ που δεν μπορούμε να πάμε στους άγιους ναούς μας, όπως και το να μεταλάβουμε αυτήν την περίοδο και ιδιαιτέρως στην Ανάσταση. Σκέφτομαι όμως, αν ο πνευματικός μας μάς έδινε κανόνα να μην επισκεφτούμε τους ναούς τη Μεγάλη Εβδομάδα και κατά την Ανάσταση και να μη μεταλάβουμε, τι θα κάναμε; Πώς θα το καταλαβαίναμε; Βέβαια η Θεία Κοινωνία είναι πηγή ζωής, όμως ακόμη και αυτή έχει τη διάκρισή της και τη θέση που της δίνει ο Θεός. Αυτός προσφέρεται διαρκώς, ας μην το ξεχνάμε, θέλησε τώρα να μας διακόψει. Εκείνος ξέρει, έτσι το καταλαβαίνω και το αισθάνομαι» τονίζει. 

Για εμάς που πάμε ολοκαρδίως και με αγάπη στις εκκλησίες, μας πονάει πολύ που δεν μπορούμε να πάμε στους άγιους ναούς μας, όπως και το να μεταλάβουμε αυτήν την περίοδο 

Η ζωή του Πέτρου Γαϊτάνου δεν έχει αλλάξει πολύ σε αυτήν την περίοδο που ζει και ο ίδιος σε απομόνωση. Εξηγεί ότι «είδα καλύτερα τις ατέλειές μου, τις αδυναμίες μου, φιλοσόφησα ενεργά πολλές αντιλήψεις και σκέψεις μου. Εν κατακλείδι, νομίζω ότι αγάπησα περισσότερο τον συνάνθρωπο, αν και η αμαρτία του που περίσσεψε ήταν και είναι πάντα η αιτία της δοκιμασίας του» και συμπληρώνει ότι ο ίδιος δεν ακολουθεί με ιδιαίτερη συνέπεια «τις μέρες της κοσμικής συνήθειας γύρω από πολυκοσμία και κοινωνικές παραδόσεις». Επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι άνθρωποι μπορούν να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους ως συνέπεια της απομόνωσης που θα αναγκαστούν να βιώσουν αυτές τις μέρες. 

«Με άξονα το αιώνιο» 

«Είναι όμορφο να είσαι το Πάσχα με τους αγαπημένους σου, όμως σκεφτείτε πόσο θα λαχταρήσουμε και θα δώσουμε αξία στις σχέσεις αυτές τώρα, ενώ πριν τις προσπερνούσαμε. Το κέρδος είναι μεγαλύτερο. Σαν τους ερωτευμένους, αν είναι μακριά για κάποιο καιρό, πόσο γλυκό είναι το φιλί τους και τι θερμότητα έχει η αγκαλιά όταν σμίξουν έπειτα από μια περίοδο απομάκρυνσης. Ας δώσουμε στις αξίες νέα αντίληψη και ας χαρούμε με νέες καρδιές και μυαλά το αύριο με άξονα το αιώνιο και όχι το εφήμερο» λέει. Την περίοδο του Πάσχα, χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν να ακούσουν τη φωνή του Πέτρου Γαϊτάνου, αλλά φέτος οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές. Μεγάλο μέρος του έργου του βρίσκεται στo κανάλι Petros Gaitanos στο YouTube, το οποίο δέχεται χιλιάδες επισκέψεις. 

«Μου έδωσε ιδιαίτερη χαρά όταν είδα χιλιάδες κόσμου να εκκλησιάζεται μέσω των Ακολουθιών που έχω καταγράψει σε δίσκους μου και υπάρχουν στο κανάλι αυτό, ακριβώς την ώρα που θα πήγαινε στην εκκλησία για αυτές τις Ακολουθίες, ενώ αδυνατούσε να πάει λόγω της καραντίνας. Μιλώ για τους Χαιρετισμούς της Παναγίας, την Ακολουθία του Ακαθίστου Υμνου, τους ύμνους όλης της Μεγάλης Σαρακοστής, όλης της Μεγάλης Εβδομάδας και πιστεύω της Ανάστασης που έρχεται, αλλά και την ερχόμενη περίοδο του Πεντηκοσταρίου έως τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος». 

ΠάσχαΑνάστασηΠέτρος ΓαϊτάνοςΜένουμε Σπίτι