Μουσική|04.05.2020 15:00

Πρωτοψάλτη στο «Εθνος»: Η καρότσα, τα παρατράγουδα και το πολιτικό... πινγκ πονγκ

Άγγελος Γεραιουδάκης

Η Αλκηστις Πρωτοψάλτη άφησε το ακριβό της «Διθέσιο», ανέβηκε στην καρότσα ενός φορτηγού µαζί µε τους µουσικούς της και µε το σύνθηµα «Από τον δρόµο µε αγάπη» τραγούδησε «Τα πιο ωραία λαϊκά» και άλλες µεγάλες επιτυχίες της στους Αθηναίους. Η δηµοφιλής ερµηνεύτρια θέλησε να δώσει χαρά στον κόσµο κάνοντας µια συναυλία εν κινήσει το πρωί του περασµένου Σαββάτου. «Ηµασταν τρεισήµισι ώρες πάνω σε ένα φορτηγό και γυρίσαµε τις περισσότερες γειτονιές της Αθήνας. Η µουσική ένωνε τους ανθρώπους και µας χάριζε απίστευτα συναισθήµατα χαράς και αγάπης. Η αγάπη είναι η πιο σηµαντική λέξη σε αυτήν τη δύσκολη εποχή που ζούµε» υπογραµµίζει η Αλκηστις Πρωτοψάλτη στο «Εθνος της Κυριακής».

Τα µπαλκόνια των πολυκατοικιών γέµισαν νότες, µεγάλοι άνθρωποι έβγαιναν από τα παράθυρα των σπιτιών τους, παιδιά πετούσαν λουλούδια και πολίτες σταµατούσαν στους δρόµους για να απολαύσουν αυτήν τη διαφορετική συναυλία, ατενίζοντας µε λίγο περισσότερη αισιοδοξία το αύριο. Από την Τεχνόπολη και τα νοσοκοµεία αναφοράς µέχρι το Μέγαρο Μαξίµου, η µουσική τούς έβγαλε όλους έξω. Ακόµα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε για λίγο το γραφείο του και απόλαυσε µαζί µε τον υπόλοιπο κόσµο τα τραγούδια της στην Ηρώδου Αττικού. Την καταχειροκρότησε και την ευχαρίστησε. «Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία µου θέλησα να δώσω λίγη χαρά και αισιοδοξία στον κόσµο. Να δείξω την ευγνωµοσύνη µου. Θέλησα να πω το δικό µου ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους της πρώτης γραµµής, στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και σε όλους όσοι µας βοήθησαν και µας στήριξαν για να κρατηθεί ‘‘η ζωή µας’’ αυτές τις δύσκολες µέρες» συµπληρώνει η ερµηνεύτρια.

«Θα μείνει στις καρδιές μας»

Από την αρχή µέχρι και το τέλος της διαδροµής, η Αλκηστις Πρωτοψάλτη δεν µπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή της. Μάλιστα, κάποια στιγµή δεν άντεξε και σταµάτησε από το κλάµα. «Αυτό που έζησα και ένιωσα δεν περιγράφεται µε λόγια. Ηταν πολύ µεγαλύτερο από εµάς και θα µείνει στις καρδιές µας και ειδικά στην ψυχή µας µε πλατινένια γράµµατα» τονίζει η καλλιτέχνις, ενώ δεν ξεχνά να ευχαριστήσει όλους όσοι τη βοήθησαν να υλοποιήσει την ιδέα της. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δήµαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, τον πρόεδρο της Τεχνόπολης, Κωσταντίνο Δέδε, και τους µουσικούς µου, Θωµά Κοντογεώργη, Παντελή Ντζιάλα, Πέτρο Βαρθακούρη και Ζαχαρία Σταµούλο, που µοιραστήκαµε τα ασύλληπτα συναισθήµατα της διαδροµής».

Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν συµφώνησαν µε τη συναυλία. Μίλησαν για «συνωστισµό» και µη τήρηση µέτρων, τόσο στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και µε δηλώσεις τους. Μάλιστα, το στιγµιότυπο που συζητήθηκε περισσότερο ήταν η εµφάνιση της ερµηνεύτριας έξω από το Μέγαρο Μαξίµου που κράτησε λίγα λεπτά από τις τρεισήµισι ώρες της συναυλίας. Ενας από αυτούς ήταν και ο Σταµάτης Κραουνάκης, ο οποίος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του γράφοντας αρχικά στον προσωπικό του λογαριασµό στο Facebook: «Οταν γράφαµε αυτό το τραγούδι “Τα πιο ωραία λαϊκά”, δεν φανταζόµασταν αυτήν την πιθανότητα. Εξω από το Μαξίµου µε δεξιά κυβέρνηση. Το λιγότερο που µπορώ να πω, αφού χοροπηδά Κούλης και Μπακογιαννέικο, είναι να πληρώσουν µε το επίδοµα και όσους έχουν αφήσει απόξω. ∆ηµιουργούς, µουσικούς, συγγραφείς και εικαστικούς. Δεν θα δεχτώ σχόλια που προσβάλλουν την Αλκηστη. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του».

Αποφασισµένος, µάλιστα, να διεκδικήσει και αποζηµίωση, ο κ. Κραουνάκης επανήλθε λίγες ώρες µετά την ανάρτησή του µέσα από τον ραδιοφωνικό σταθµό «Στο Κόκκινο», απειλώντας αυτήν τη φορά µε µηνύσεις και χαρακτηρίζοντας πως αυτό που έγινε ήταν «σιχαµερό». «Θα έπρεπε να έχω ερωτηθεί και εγώ και η Νικολακοπούλου. Τώρα έχω έναν νόµιµο δρόµο που θα ακολουθήσω, είναι ήδη στα χέρια της δικηγόρου µου. Και θα διεκδικήσω µε κάθε τρόπο µέχρι τελευταία ρανίδα την αµοιβή των 100.000 - 120.000 εργαζοµένων του µουσικού χώρου που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο που έχει φορµάρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη». Σύµφωνα µε την ίδια την τραγουδίστρια, πάντως, αυτή η κίνηση «ήταν µια κίνηση αλληλεγγύης και αγάπης χωρίς καµία απολύτως πολιτική χροιά και κανένα οικονοµικό όφελος».

5.000 tweets 

Την ίδια ώρα, η συγκεκριµένη συναυλία δεν άφησε ασυγκίνητο ούτε και το ελληνικό Twitter, αφού το #protopsalti έγινε σε χρόνο-ρεκόρ νούµερο ένα τρεντ. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, µάλιστα, γράφτηκαν παραπάνω από 5.000 tweets, µε αρκετούς να επικροτούν την πρωτοβουλία της κυρίας Πρωτοψάλτη αλλά και µε άλλους να την επικρίνουν πολύ αυστηρά.

Και όσο η Αλκηστις Πρωτοψάλτη όλη την εβδοµάδα προσπαθούσε να τοποθετηθεί δηµοσίως για τους λόγους που έκανε τη συναυλία, σε πολιτικό επίπεδο κορυφώθηκε η κόντρα µεταξύ της Νέας ∆ηµοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. «Την ώρα που οι πολίτες παραµένουν σπίτια τους υποµονετικά για την αντιµετώπιση της πανδηµίας και απειλούνται καθηµερινά µε πρόστιµα αν βγουν έξω, ο κ. Μητσοτάκης θεώρησε λογικό µαζί µε ακόµα 50 άτοµα και τον ανιψιό του να οργανώσουν "τυχαία" µια συναυλία έξω από το Μέγαρο Μαξίµου. Λίγος σεβασµός, τόσο στις θυσίες των πολιτών όσο και στην αγωνία τους για τους δικούς τους ανθρώπους, την πανδηµία και το τι τους ξηµερώνει στις δουλειές τους, δεν θα έβλαπτε» σχολίασαν πηγές από το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενηµέρωση των πολιτικών συντακτών την περασµένη Δευτέρα, αναφέρθηκε στο θέµα της συναυλίας και συγκεκριµένα δήλωσε: «Η διαδροµή που ακολούθησε η κυρία Πρωτοψάλτη µέσα στους δρόµους της Αθήνας ήθελε να στείλει ένα µήνυµα που κάποιος θα µπορούσε να το ερµηνεύσει µε φαντασία ως αυτοπεποίθηση -ότι βγαίνουµε από την κρίση σε καλύτερη θέση από πολλούς άλλους-, (κάποιος) θα µπορούσε να το ερµηνεύσει και µε µια µιζέρια». Οσον αφορά ειδικότερα τη στάση που έγινε έξω από το Μέγαρο Μαξίµου µε τον κ. Μητσοτάκη να βγαίνει και να παρακολουθεί, ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός ήταν µόνο µε τους συνεργάτες του. «Ο υπόλοιπος κόσµος που µαζεύτηκε, µαζεύτηκε λόγω του ακούσµατος της συναυλίας. Αλλά αυτό είχε να κάνει µε ένα πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα και δεν έχει να κάνει µε δυνατότητες από τον πρωθυπουργό» παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αναφορικά, τέλος, µε τον συνωστισµό από φωτορεπόρτερ που παρατηρήθηκε, ο κ. Πέτσας σχολίασε ότι «δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα µε την κυβέρνηση».

Άλκηστις ΠρωτοψάλτηΚυριάκος Μητσοτάκηςσυναυλία