Μουσική|07.07.2020 13:18

Μαρίζα Ρίζου στο ethnos.gr: «Οταν ένιωσα πως κατηγοριοποιούμαι, μου γύρισε το μάτι»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Μιλάει γρήγορα, κουνάει ταυτόχρονα τα χέρια της, ενώ η ζωηράδα στο βλέμμα της σε μαγνητίζει. Η Μαρίζα Ρίζου είναι γοητευτική, αυθόρμητη, γεμάτη χιούμορ. Εχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εχει δουλέψει σε εκδοτικό οίκο, καθώς και σε μια διαφημιστική εταιρεία για κάποια χρόνια. Σε κάθε της επαγγελματικό βήμα αποδεικνύει πως «πετάει» και πάει όλο και πιο ψηλά με οδηγό την αγάπη της για τη μουσική και ώθηση τη θετική ενέργεια που εκπέμπει. Μοιάζει να είναι στην καλύτερη φάση της ζωής της, απελευθερωμένη από συμβουλές και μάνατζερ.

«Δεν θέλω με τίποτα να νιώθω σαν προϊόν με κάποια επωνυμία. Εχω συνεργάτες που ακούω την άποψή τους, τη φιλτράρω και στο τέλος κάνω αυτό που με εκφράζει. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον άλλον να ελέγχει τη δουλειά μου ή να μου πει να αλλάξω κάτι στην εμφάνισή μου, αν δεν θέλω να το κάνω πρώτα εγώ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι έχω χάσει τον εαυτό μου. Είμαι ένας άνθρωπος που δεν με αφορά ούτε να κάνω καριέρα στο εξωτερικό ούτε να περπατάω στον δρόμο και να με αναγνωρίζει όλος ο κόσμος. Οταν ένιωσα πως κατηγοριοποιούμαι, μου γύρισε το μάτι. Σκέφτηκα πως δεν θέλω να γίνω κάτι που έχουν αποφασίσει οι άλλοι να είμαι» επισημαίνει η Μαρίζα Ρίζου στο «Εθνος της Κυριακής».

Με επιμονή στο προσωπικό της ρεπερτόριο και δυναμισμό στις ζωντανές εμφανίσεις της, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πολυπληθές κοινό ένθερμων θαυμαστών, οι οποίοι γεμίζουν ασφυκτικά όποιον χώρο εμφανίζεται. «Με τον καιρό έχω παρατηρήσει ότι τα πολύ δικά μου τραγούδια, που πίστευα ότι ίσως δεν θα ενδιέφεραν κανέναν, όπως είναι το ‘‘Πάμε μια βόλτα’’ ή το ‘‘Πόσο βλάκας’’, βρήκαν μεγάλη στήριξη από το κοινό. Οι άνθρωποι στους οποίους απευθύνομαι λαμβάνουν πάντα το μήνυμά μου και κάθε φορά βρίσκονται στα lives μου. Γελάνε με τα αστεία μου και αγκαλιάζουν το σκοτάδι μου, διότι έχουν ένα όμοιο. Είναι σαν να κινούμαστε στο ίδιο μήκος κύματος και αυτό είναι τέλειο. Αυτό που αγαπώ και θέλω να κάνω για χρόνια είναι lives. Κάτι που το έκανα κάθε Κυριακή όταν ήμουν μικρή στο σπίτι με την οικογένειά μου και τώρα είναι μεγάλη ευλογία που το μοιράζομαι με ανθρώπους που τους αφορά και τους αρέσει» τονίζει η τραγουδίστρια.

Η Μαρίζα, γεμάτη ενέργεια, ετοιμάζεται αυτήν την περίοδο για τις απόλυτα καλοκαιρινές συναυλίες της, αλλά πριν από αυτές κυκλοφόρησε το νέο της single με τίτλο «Το καλοκαίρι» από τη Walnut Entertainment. «Αυτό το τραγούδι προέκυψε, αφού είχε τελειώσει το lockdown. Γενικά, στην καραντίνα δεν με ενδιέφερε καθόλου να υπάρξω δημιουργική. Δεν πλησίασα καν το πιάνο. Ημουν σε τελείως διαφορετική διάθεση. Αυτό το τραγούδι δεν είναι για το καλοκαίρι. Δεν είναι για τα νησιά, τα γαλάζια νερά, τις θάλασσες, τις ακτές και τα ταξίδια. Φαίνεται να είναι, όμως στ’ αλήθεια δεν είναι.?Είναι για εκείνους που κοίταξαν όλο το μαύρο μέσα τους και έξω τους, κι όμως δεν τα παράτησαν. Γι’ αυτούς που πέρασαν δύσκολα με την υγεία τους, που μπορεί να έχασαν τη δουλειά ή κάποιο αγαπημένο πρόσωπό τους. Το τραγούδι αυτό είναι βασικά για εκείνη τη μαγική στιγμή που συνήθως έρχεται μετά το μαύρο και που σε κάνει να νιώθεις βαθιά μέσα σου ότι όλα θα πάνε καλά. Δεν το σκέφτεσαι. Το νιώθεις» εξηγεί.

Παράλληλα, η σχέση που έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια με τα ραδιόφωνα είναι ελεύθερη και δεν αναγκάζονται από καμία δισκογραφική εταιρεία να παίζουν τη μουσική της. «Αυτό είναι κάτι που μου αρέσει πολύ. Θα μπορούσα να πάω σε κάποια εταιρεία -καθώς μου δόθηκε αυτή η επιλογή- να παίρνουν συνεχώς τηλέφωνο και να ρωτάνε γιατί δεν παίζουν τα τραγούδια μου. Αυτό, όμως, ήταν κάτι που δεν το ήθελα από την αρχή που ξεκίνησα τη μουσική μου καριέρα».

Οση ώρα συζητάμε, παρατηρώ πως πίσω από τη Μαρίζα κρύβεται μια αρκετά ώριμη και κατασταλαγμένη γυναίκα, ένας βαθιά συναισθηματικός άνθρωπος. Τη ρωτάω γιατί τόσα χρόνια προτιμάει να τραγουδάει μόνη της στα lives και δεν συνεργάζεται με κάποιον άλλον καλλιτέχνη. «Επειδή είμαι πολύ νέα ακόμα στον χώρο, δεν κάνω συνεργασίες. Για να μπορέσει να έχει νόημα κάποια συνεργασία και να μη χαθώ μέσα στην καλλιτεχνική ύπαρξη κάποιου άλλου ατόμου, θα πρέπει να υπάρξω ατομικά. Δεν έχω νιώσει μέχρι σήμερα ότι είμαι τόσο στιβαρή ώστε ισότιμα να συνεργαστώ με κάποιον άλλον τραγουδιστή πάνω στη σκηνή και έτσι να έχει ενδιαφέρον η συνύπαρξη. Είναι όπως και στις ανθρώπινες σχέσεις. Για να μπορέσει κάποιος να συνυπάρξει με κάποιον άλλον και να μη χαθεί μέσα σε αυτόν, θα πρέπει να υπάρξει μόνος του. Πρέπει να είναι δυνατός και ολόκληρος για να μπορεί να συμπορευτεί με άλλους ανθρώπους» απαντά.

Η Μαρίζα παραδέχεται ότι πλέον είναι περισσότερο προσεκτική στην κάθε κίνησή της, καθώς ως δημόσιο πρόσωπο αποτελεί πρότυπο για νεαρά κορίτσια και αγόρια που τη θαυμάζουν. «Δεν σου κρύβω ότι δεν μου αρέσει να εκτίθεμαι. Στα social media έχω καταφέρει να έχω μια περισσότερο ελεγχόμενη σχέση. Νομίζω όμως ότι είναι λάθος να λειτουργούμε ως πρότυπα και με φέρνει σε άβολη θέση όταν κάποιος αγχώνεται την ώρα που μου μιλάει, επειδή πιστεύει ότι είμαι περισσότερο σημαντική από τον ίδιο. Δεν είμαστε πιο σπουδαίοι από άλλους και πιθανότατα αρκετοί από εμάς δεν έχουμε και την καλύτερη σχέση με τον εαυτό μας».

Το νέο single της Μαρίζας Ρίζου με τίτλο «Το καλοκαίρι» κυκλοφορεί από τη Walnut Entertainment

Στην προσωπική της ζωή θέλει να είναι με τους φίλους της, να νιώθει όμορφα, προστατευόμενη και χωρίς καθόλου άγχος. «Στην περίοδο της καραντίνας σκεφτόμουν ότι οι γονείς μας ήθελαν να φύγουν από τα χωριά τους επειδή ένιωθαν εγκλωβισμένοι σε μια μικρή κοινωνία και τώρα η δική μας γενιά, μέσω της τόσης αγωνίας για να δείχνουμε ότι περνάμε καλά, είναι πιο ανελεύθερη από ποτέ. Μέσα από τα social media έχουμε την τρομερή ανάγκη να δείχνουμε πόσο χαρούμενοι είμαστε, ενώ δεν είναι αλήθεια. Φαίνεται σαν να μην μπορούμε να αποδεχτούμε το σκοτάδι μας. Δεν είναι έτσι όμως, καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η λάμπα για να φωτιστεί πρέπει να βρίσκεται σε αντιδιαστολή με το σκοτάδι που είναι από πίσω» υπογραμμίζει. Η Μαρίζα μπορεί να βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία, αλλά προτιμά να ζει το παρόν με κάθε κόστος. Θέλει να συνεχίσει να κάνει το επάγγελμα που αγαπάει και να υπάρχουν συνέχεια προκλήσεις που να την εξιτάρουν και να την πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω.

συναυλίεςΜαρίζα ΡίζουΚορονοϊός