Μουσική|12.07.2020 17:06

Φωτεινή Βελεσιώτου: Οι «Αγριες Μέλισσες», η επιτυχία και η εξάρτηση που θέλει να σταματήσει

Άγγελος Γεραιουδάκης

Η ξεχωριστή φωνή της Φωτεινής Βελεσιώτου δύσκολα περιγράφεται. Μια γέφυρα που ενώνει το παλιό, καλό λαϊκό και ρεµπέτικο τραγούδι µε το σήµερα και το πιο αληθινό κοµµάτι της ερµηνείας και της έκφρασης. Συγκινεί µε τον πιο άµεσο τρόπο είτε τραγουδά παλιά λαϊκά είτε τραγούδια όπως οι «Μέλισσες» και τα «Διόδια» που την καθιέρωσαν στις καρδιές του κοινού. Αυτήν την περίοδο η αγαπηµένη ερµηνεύτρια ετοιµάζει τις βαλίτσες της για να συναντήσει το κοινό της σε όλα τα µέρη της Ελλάδας. «Μου αρέσει πολύ να τραγουδάω. Αν και είχα προγραµµατισµένες 40 συναυλίες για το φετινό καλοκαίρι, θα κάνω εντέλει µόνο 20. Προφανώς και έχω φόβους και άγχος µε όλη αυτήν την κατάσταση που βιώνουµε τον τελευταίο καιρό, καθώς ανήκω σε οµάδα υψηλού κινδύνου. Ηµουν σε καραντίνα παραπάνω από δύο µήνες. Δεν βγήκα ούτε από την πόρτα του διαµερίσµατός µου. Θα µου λείψει αρκετά η επαφή που είχα µε το κοινό µετά το τέλος κάθε συναυλίας. Παλιά τους αγκάλιαζα και τους φιλούσα όλους όσοι έρχονταν στο καµαρίνι µου. Τώρα δεν θα µπορέσω να το κάνω αυτό. Μου έφυγε ένα αγαπηµένο στοιχείο του εαυτού µου» αναφέρει η Φωτεινή Βελεσιώτου στο «Εθνος της Κυριακής».

Η φετινή περιοδεία της θα ξεκινήσει από την «Τεχνόπολη» στις 15 Ιουλίου και θα ερµηνεύσει τραγούδια που έχουµε αγαπήσει εµείς από την προσωπική της δισκογραφία και κλασικά τραγούδια σπουδαίων συνθετών που έχει αγαπήσει εκείνη, ενώ θα µας συστήσει και κάποια νέα κοµµάτια της, όπως τα «Μανίκια», ο «Συγκάτοικος» και η «Ρίζα» που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Μαζί της θα είναι και ο ταλαντούχος µουσικός Βασίλης Προδρόµου, τον οποίο γνωρίσαµε από την πολυετή παρουσία του δίπλα στη Γλυκερία αλλά και από την ταινία «Ευτυχία».

Μετά τις συνεργασίες µε τον Σωκράτη Μάλαµα, τον Μίλτο Πασχαλίδη και τον Ορέστη Κολέτσο, η Φωτεινή Βελεσιώτου δέχτηκε µε χαρά να ερµηνεύσει ένα νοσταλγικό ζεϊµπέκικο µε τίτλο «Τα µανίκια» σε στίχους Γιώργου Κεµερλή και µουσική Δόµνας Κουντούρη, το οποίο κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group. «Είναι ένα τραγούδι που µου αρέσει πάρα πολύ. Ισως είναι και η πρώτη φορά που πήγαινα στο στούντιο τόσο ενθουσιασµένη για να ηχογραφήσω ένα κοµµάτι. Εχει υπέροχο στίχο και µουσική. Αν το ακούσει κάποιος προσεκτικά, θα καταλάβει αµέσως για τι πράγµα µιλάω» υπογραµµίζει. Σε αυτό το σηµείο µου δίνει µια καλή αφορµή για να τη ρωτήσω µε ποιο κριτήριο συνήθως διαλέγει ένα νέο τραγούδι. «Επιλέγω ένα κοµµάτι όταν µε αγγίζουν ο στίχος και η µουσική του, αλλιώς δεν µπορώ να το υποστηρίξω. Θέλω να κάνει πρώτα εµένα να ανατριχιάζω – και αν συµβεί αυτό, µετά τα πράγµατα είναι εύκολα στην επιλογή. ∆εν είναι κάτι που µου συµβαίνει συχνά. Γι’ αυτό και έχω απορρίψει αρκετά κοµµάτια τα τελευταία χρόνια» απαντά.

Τι δύναµη ασκεί η µουσική στη ζωή σας όσο περνούν τα χρόνια;

Η µουσική είναι µέρος της ζωής µου. Δεν µπορώ να ζήσω χωρίς αυτήν. Ακόµα και όταν δεν τραγουδάω, «κλείνοµαι» µέσα στο σπίτι και ακούω όλων των ειδών τη µουσική. Οταν ήµουν µικρή άκουγα κυρίως εκκλησιαστική και βυζαντινή µουσική. Μετά τα 18 µπήκαν στη ζωή µου το ρεµπέτικο, το λαϊκό και το ροκ.

Ηταν εύκολη η µετάβαση από δασκάλα σε δηµοτικό σχολείο σε τραγουδίστρια;

Ναι, δεν είχα κάποιο πρόβληµα. Και τότε τραγουδούσα είτε µία φορά την εβδοµάδα είτε µία φορά τις δύο εβδοµάδες. Γενικά µου αρέσει πολύ να τραγουδάω. ∆εν το βλέπω ως δουλειά. Το γουστάρω!

Η φετινή επιτυχία που συναντά το τραγούδι σας «Μέλισσες» έχει αλλάξει τη ζωή σας;

Καθόλου! Οπως ήµουν, έτσι συνεχίζω και είµαι. Ζω απλά και λιτά. Θα πάω στη λαϊκή µου. Θα βγω τη βόλτα µου. Γενικά προτιµώ την ηρεµία µου. ∆εν συχνάζω σε χώρους που έχει αρκετό κόσµο. Η έκθεση δεν είναι κάτι που µε αγχώνει ή µε τροµάζει. Το µόνο που έχει αλλάξει στη φετινή χρονιά είναι όταν µε σταµατάνε στον δρόµο και µου λένε: «Πολύ ωραίο τραγούδι οι “Αγριες µέλισσες”». Και λέω από µέσα µου: «Αγρίεψαν οι µέλισσες» (γελάει).

Αν και η τεχνολογία έχει κατηγορηθεί ότι φέρνει µοναξιά, στις µέρες του lockdown φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιµη για πολλούς. Ποια είναι η δική σας σχέση;

Είναι ένα κοµµάτι που δεν το έχω σχεδόν καθόλου. Εχω ένα κινητό τηλέφωνο, αλλά δεν ξέρω να το χειρίζοµαι πολύ καλά. Ευτυχώς, όµως, έχω πολύ καλούς φίλους που µε βοηθούν και µαθαίνω σιγά σιγά, γιατί είναι απαραίτητη στη ζωή µας.

Πόσο έχει επηρεαστεί η Τέχνη από τον ιό;

Θα έλεγα αρκετά! Υπάρχουν συνάδελφοι που ζουν πλέον στα όρια της φτώχειας. Και όχι µόνον όσοι ασχολούνται µε τη µουσική, αλλά και στα περισσότερα επαγγέλµατα. Είναι κάτι που ξεκίνησε από τις αρχές Μαρτίου και πιστεύω ότι θα κρατήσει για πολύ καιρό ακόµα.

Πώς κρίνετε τα µέτρα που πήρε το κράτος για την αντιµετώπιση της πανδηµίας;

Τα µέτρα ήταν καλά, αλλά τώρα δεν υπάρχει κανένα µέτρο. Ερχονται ανεξέλεγκτα τουρίστες στην Ελλάδα χωρίς κανέναν έλεγχο. ∆εν λέω να µην έρθουν, αλλά µε προϋποθέσεις. Εµείς είχαµε σχεδόν τελειώσει µε τον κορονοϊό και πάλι έχουµε κρούσµατα. Τι σηµαίνει αυτό; Οτι κάτι τώρα δεν γίνεται καλά. Για παράδειγµα, η µάσκα είναι πλέον απαραίτητη ή όχι; Κανείς δεν µας το είπε αυτό.

Στο κοµµάτι του Πολιτισµού;

Τίποτα δεν έγινε στο κοµµάτι του Πολιτισµού. Η κυρία Μενδώνη έδειξε φοβερή αναλγησία. Ωστόσο δεν είναι µόνο το κοµµάτι του Πολιτισµού. Ολη η Ελλάδα βογκάει.

Η µεγαλύτερη εξάρτηση που έχετε στη ζωή ποια είναι;

Είναι το τσιγάρο, αλλά έχω βάλει στόχο από την 1η Σεπτεµβρίου να το κόψω.

Αν επισκεπτόσασταν ξανά µια περίοδο της ζωής σας, ποια θα ήταν αυτή;

Είµαι πολύ καλά τώρα. ∆εν θα ήθελα να επισκεπτόµουν κάποιες από τις προηγούµενες ηλικίες µου. Πιστεύω ότι κάθε ηλικία έχει τα καλά της. Είµαι τυχερή γιατί έχω ειλικρινείς και αληθινούς ανθρώπους κοντά µου, που µου δίνουν ζωή και νόηµα να συνεχίζω να ζω. Νιώθω υγιής, ενεργή και ζωντανή!

*Η Φωτεινή Βελεσιώτου έρχεται µε µία καλοκαιρινή συναυλία που θα ενώσει το παλιό µε το νέο στην «Τεχνόπολη του Δήµου Αθηναίων» στις 15 Ιουλίου. Μαζί της ο ταλαντούχος τραγουδιστής Βασίλης Προδρόµου, ο Χρήστος Σκόνδρας στο µπουζούκι και την γκάιντα, ο Διονύσης Μακρής στο µπάσο, ο Θωµάς Κωστούλας στα τύµπανα και ο Νίκος Παπαναστασίου στο πιάνο, το ακορντεόν και στις ενορχηστρώσεις

Άγριες μέλισσεςκαλοκαιρινή περιοδείαΦωτεινή ΒελεσιώτουΤεχνόπολις