Μουσική|13.08.2020 16:18

Φωτεινή Δάρρα: Μάγεψε το κοινό στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών

Στέλιος Βογιατζάκης

«Είναι πολύ όμορφο να ζεις το όνειρο. Οι καταστάσεις είναι δύσκολες, όμως εμείς δε σταματάμε να ονειρευόμαστε. Και εδώ που είμαστε, στον Ομφαλό της Γης, είναι το πιο ωραίο σημείο για να ξεκινήσει ξανά η ελπίδα». Με αυτά τα λόγια καλωσόρισε η Φωτεινή Δάρρα τους θεατές, από τη σκηνή της τόσο ιδιαίτερης συναυλίας που έδωσε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

Ηταν η πρώτη φορά που ο αρχαιολογικός χώρος παραχωρήθηκε για συναυλία. Σε συνδυασμό με την πανσέληνο του Αυγούστου και το εξαιρετικό πρόγραμμα που ταξίδεψε το κοινό με μερικά από τη σημαντικότερα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζηδάκι, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Δημήτρη Παπαδημητρίου αλλά και του διεθνούς ρεπερτορίου, ήταν μια βραδιά που έμεινε αξέχαστη σε όλους.

«Είναι ενεργειακά πολύ έντονος χώρος. Το διαπίστωσα τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου. Ήταν πολύ τιμητική η πρόσκληση. Σεβαστήκαμε το χώρο και μας σεβάστηκαν οι άνθρωποι που ήρθαν» λέει η Φωτεινή Δάρρα στο «Εθνος της Κυριακής» για την πρωτόγνωρη και για την ίδια συναυλία στον ιστορικό χώρο και προσθέτει: «Είναι σαν ένας βατήρας που σε εκτοξεύει και μεγιστοποιεί τα συναισθήματα και αυτό που θέλεις να κάνεις».

Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», ο δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, επισήμανε ότι «το φως του πολιτισμού ταξίδεψε μέσα από τη Ρωμαϊκή Αγορά και τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών σε όλο τον κόσμο. Ήταν μια εξαιρετική συναυλία που πραγματοποιηθηκε με μεγάλη επιτυχία από τη Φωτεινή Δάρρα και την ορχήστρα της».

Ο κ. Ταγκαλής τόνισε ότι, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αυτή ήταν η μοναδική εκδήλωση του δήμου για τη φετινή χρονιά. «Τηρήσαμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και παραμένουμε ασφαλείς και καθαροί από την πανδημία, χωρίς κανένα κρούσμα Covid 19. Ελπίζουμε ότι η επόμενη χρονιά θα μας βρει όλους υγιείς για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τις εκδηλώσεις που σχεδιάζουμε για την επέτειο των 200 χρόνων της Παλιγεννεσίας» σημείωσε και μίλησε με θερμά λόγια για την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας, Αθανασία Ψάλτη, που έδωσε την άδεια για την πραγματοποίηση της συναυλίας.

Όπως και όλοι οι καλλιτέχνες έτσι και η Φωτεινή Δάρρα αναζητεί τρόπους για να επικοινωνήσει με το κοινό της, σε αυτή τη δύσκολη εποχή που είναι σχεδόν απαγορευτική για ζωντανές εμφανίσεις. Η περιοδεία που κάνει αυτές τις μέρες –μέρος της οποίας ήταν και η συναυλία στους Δελφούς- έχει τίτλο «Εκπέμπουμε από Παντού» επειδή κάθε εμφάνιση μεταδίδεται διαδικτυακά για να τη δουν από το σπίτι τους όσοι δεν μπορούν λόγω των συνθηκών να την παρακολουθήσουν στο συναυλιακό χώρο.

«Όλοι έχουμε προβλήματα αυτό τον καιρό. Οι καλλιτέχνες υπάρχουμε μέσα από τη σχέση μας με το κοινο. Αυτό που κάνουμε χάνει την ισχύ του αν το κάνουμε μόνοι μας στο σπίτι, χωρίς να έχουμε επαφή με τους ανθρώπους. Θέλω να νιώθω την αγάπη του κοινού και να αισθάνομαι ότι μπορώ να προσφέρω. Ας σκεφτεί ο κόσμος ότι η τέχνη είναι ένα αντίδοτο σε όσα ζούμε αυτή την περίοδο. Βλέπουμε τη δίψα των ανθρώπων να έρθουν σε επαφή με την τέχνη και τους καλλιτέχνες» τονίζει η Φωτεινή Δάρρα.

Η συναυλία, η οποία διοργανώθηκε από τον Δήμο Δελφών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας, ήταν μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου για την προώθηση της ιστορικής πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Λόγω του social distancing, ο αριθμός των θεατών που παρακολούθησαν από κοντά τη Φωτεινή Δάρρα στους Δελφούς ήταν μικρός, αλλά η εικόνα έφτασε σε όλο τον κόσμο. Η συναυλία προβλήθηκε μέσα από τη σελίδα της Φωτεινής Δάρρα στο Facebook, από την ιστοσελίδα του Δήμου Δελφών, από το δορυφορικό κανάλι BCI που εκπέμπει από το Τορόντο του Καναδά σε 1,5 εκατομμύριο θεατές -ξένους αλλά και Έλληνες ομογενείς- στο Hellenic TV που απευθύνεται στους ομογενείς της Αγγλίας και το παγκόσμιο κανάλι της «Πεμπτουσίας» με εκατοντάδες χιλιάδες θεατές σε όλο τον κόσμο.

Η Φωτεινή Δάρρα με τον Δήμαρχο Δελφών, Παναγιώτη Ταγκαλή
Φωτεινή ΔάρραΔελφοί