Μουσική|26.08.2020 12:04

Δημήτρης Σαμόλης: Η επιστροφή στις «Αγριες Μέλισσες» και η συναυλία στο Gazarte

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ο Δημήτρης Σαμόλης είναι μία ιδιαίτερα ανήσυχη περίπτωση καλλιτέχνη, με βαθιά μουσικότητα και αγάπη για το τραγούδι. Ένας δημιουργός - ερμηνευτής που τολμά να πειραματίζεται, να δοκιμάζει, να ρισκάρει και να εξελίσσεται. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε τον νέο του δίσκο με τίτλο «Πινόκιο» από τη Minos Emi με ενδιαφέρουσες συνεργασίες και ωραίες μουσικές προτάσεις. «Η επιλογή του τίτλου έχει διττή σημασία. Από τη μια πλευρά, ο Πινόκιο είναι μια ξύλινη μαριονέτα που το μόνο που ονειρεύεται είναι να γίνει πραγματικό αγόρι και να νιώσει τα αληθινά του συναισθήματα. Κάτι που έχει συμβεί και σε μένα. Από μικρός αναγκάστηκα πολλές φορές να γίνω ξύλινος και σκληρός προκειμένου να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των άλλων και να γίνω αποδεκτός. Αλλά και σε συλλογικό επίπεδο, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει γίνει αρκετά ξύλινος. Παρότι έχουμε έρθει πολύ κοντά με τα κοινωνικά δίκτυα δείχνουμε μόνο τη φωτεινή μας πλευρά και όχι την ευάλωτη» σημειώνει ο γνωστός καλλιτέχνης στο ethnos.gr.

Ο Δημήτρης Σαμόλης είναι από τους καλλιτέχνες που θέλει να βγάζει πολύ συχνά δίσκους γιατί όπως λέει το έχει ανάγκη. «Θέλω να πω πράγματα. Και τώρα έκανα τρία χρόνια να βγάλω δίσκο και μου φάνηκε αιώνας» υπογραμμίζει. Κάθε νέο τραγούδι και δίσκο που κυκλοφορεί έχει την ανάγκη να εξελίσσεται καλλιτεχνικά. «Όσο περνάνε τα χρόνια, παρατηρώ ότι είμαι περισσότερο ο εαυτός μου. Χρειάζεται να ξεβολευτείς για να είσαι απόλυτα ο εαυτός σου και να πεις αυτό που νιώθεις με τον φόβο να μην σε κοροϊδέψουν ή εκτεθείς. Όταν πήγαινα να γράψω τα “Κουρκουμπίνια”, η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό είναι ότι θα κυκλοφορήσω ένα τραγούδι που θα έχει τίτλο “Κουρκουμπίνια”; Αλλά μετά είπα γιατί όχι; Αφού αυτό είμαι εγώ» αναφέρει και συνεχίζει: «Ζούμε στην εποχή του politically correct. Οποιαδήποτε ατάκα που θα γράψεις ή θα πεις, μπορεί πολύ εύκολα να παρεξηγηθεί. Για παράδειγμα, έτυχε κάποια στιγμή να θέλω να ανεβάσω φωτογραφία του σκύλου μου στα social media και ήθελα να γράψω λογοπαίγνιο “Me and my monkey” από το τραγούδι του Ρόμπι Γουίλιαμς. Μπήκα, λοιπόν, στη διαδικασία να το σκεφτώ ξανά και να μην το κάνω. Θεώρησα ότι κάποιοι μπορεί να μην θέλουν να πεις τον σκύλο σου μαϊμουδάκι και να νευριάσουν ή να παρεξηγηθούν με αυτόν τον χαρακτηρισμό. Σε γενικές γραμμές, όντως με ενδιαφέρει η γνώμη του άλλου, αλλά στο βαθμό που δεν θα αλλοιώσει αυτό που είμαι για να γίνω αποδεκτός».

Άγριες Μέλισσες

Ο Δημήτρης Σαμόλης είχε μια γεμάτη χρονιά, ως μουσικός και ηθοποιός. Εκτός από την κυκλοφορία του νέου του δίσκου, συμμετείχε στις «Άγριες Μέλισσες» του ΑΝΤ1, καταφέρνοντας να κερδίσει τις εντυπώσεις των τηλεθεατών. «Είναι μία από τις πιο όμορφες συνεργασίες που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Όταν ξεκίνησε η σειρά ήμουν φανατικός τηλεθεατής της. Είναι μία σειρά φαινόμενο. Όχι μόνο από τα νούμερα τηλεθέασης, αλλά και από την ένταση της αγάπης του κόσμου. Ο κόσμος έχει αγαπήσει τους ήρωες και ταυτίζεται μαζί τους. Σε ιντριγκάρει το κάθε επεισόδιο. Και ενώ βγαίνουν συνέχεια σπόιλερ, πάλι θέλεις να τη δεις και να μάθεις τι θα γίνει αργότερα» τονίζει. Ο Δημήτρης στη δραματική σειρά εποχής υποδύεται τον γυναικολόγο Αλέξανδρο Βασταρδή, ο οποίος αν και παντρεμένος ερωτεύτηκε παράφορα τη Θεοδοσία. «Όταν είδα το πρώτο επεισόδιο, μέσα μου έλεγα, μακάρι να παίξω σ' αυτήν τη σειρά. Όταν με πήραν τηλέφωνο, είπα από μέσα μου, να που η προσευχή μου εισακούστηκε. Το κλίμα στα γυρίσματα είναι πολύ ευχάριστο. Τα παιδιά με υποδέχτηκαν με πολύ αγάπη και ζεστασιά καθώς εγώ μπήκα στα μέσα της σεζόν και όχι από την αρχή. Ανυπομονώ ν’ αρχίσω ξανά γυρίσματα. Θα κάνω ένα πέρασμα με αφορμή τον θάνατο της Θεοδοσίας» συμπληρώνει. 

Ο τραγουδοποιός και ηθοποιός αφήνει για λίγο τα γυρίσματα από τις «Άγριες Μέλισσες» και οργανώνει ένα άκρως καλοκαιρινό live την Πέμπτη 27 Αυγούστου στην ταράτσα του Gazarte στις 21:30. «Ανυπομονώ να βγω στη σκηνή και να τραγουδήσω. Θα παρουσιάσω τραγούδια από τον νέο μου δίσκο, καθώς και παλιότερα δικά μου, αλλά και απρόσμενες διασκευές, παντρεύοντας την Αρλέτα με τον Ρόμπι Γουίλιαμς και την Adele με τη Χαρούλα Αλεξίου». Tα live του Δημήτρη έχουν χαρακτήρα γιορτής και σε προσκαλούν όχι να ξεχάσεις τα προβλήματά σου, αλλά να τα αγκαλιάσεις και να τα δεις μέσα από το φως της μουσικής.

Από τη Νομική στο Εθνικό Θέατρο

Ο Δημήτρης Σαμόλης έχει αποφοιτήσει από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, τελειώνοντας παράλληλα και τη Νομική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε για μερικούς μήνες ως δικηγόρος, μέχρι που συνειδητοποίησε ότι «δεύτερη ζωή δεν έχει» και αποφάσισε να φύγει από τις δικαστικές αίθουσες και να μετακομίσει στις θεατρικές και μουσικές σκηνές. «Όταν μετά το πτυχίο δούλεψα λίγο ως ασκούμενος δικηγόρος για τέσσερις μήνες έπαθα κατάθλιψη και αποχώρησα. Δεν ένιωθα δημιουργικός. Κι όταν δε διοχετεύω την ενέργειά μου σε κάτι δημιουργικό συνήθως γίνομαι αυτοκαταστροφικός. Θυμάμαι να περιμένω στις ουρές της Ευελπίδων, να ιδρώνουν τα χέρια μου και να μην μπορώ να αναπνεύσω. Πάθαινα κρίσεις πανικού. Για να ξεφεύγει το μυαλό μου, μουρμούριζα στο κινητό τα πρώτα μου τραγούδια. Έτσι ξεκίνησα να γράφω τον πρώτο μου δίσκο».

Ο Δημήτρης ήξερε από πολύ μικρός ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός. Ουσιαστικά η Νομική ήταν το «χόμπι» του μέχρι να περάσει στη Δραματική. «Στο Εθνικό πέρασα μετά από τρεις επίμονες προσπάθειες. Ήταν κάτι που το ήθελα πολύ. Από εκεί έχουν βγει σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως η Μελίνα Μερκούρη, ο Νίκος Κούρκουλος και αρκετοί ακόμα». Τον ρωτάω πώς αντέδρασαν οι γονείς του όταν τους ανακοίνωσε την απόφασή του να ασχοληθεί με την υποκριτική. «Ο πατέρας μου μέχρι και σήμερα έχει ενστάσεις. Πιστεύει ότι ως δικηγόρος θα είχα κάνει περισσότερα πράγματα στη ζωή μου. Λίγο τώρα με τις “Άγριες Μέλισσες” έχει κάπως χαρεί και ηρεμήσει. Όταν ήμουν μικρός είχαμε συμφωνήσει πως θα έπαιζα στο θέατρο μόνο αν έπαιρνα καλούς βαθμούς στο σχολείο. Έτσι από εκεί που στο Δημοτικό ήμουν μαθητής του 6 στο πρώτο τρίμηνο της πρώτης Γυμνασίου από το πάθος μου να συνεχίσω να παίζω στο θέατρο έβγαλα 19 και κάτι. Πιστεύω αυτό με βοήθησε μετέπειτα να περάσω και στη Νομική. Ουσιαστικά ήταν μια εξωσχολική δραστηριότητα. Τα παιδιά στην ηλικία μου πήγαιναν ποδόσφαιρο ή μπάσκετ και εγώ έπαιζα στο θέατρο δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη».

Δημήτρης Σαμόλης (Copyright: Μάριος Σαγιάς)

Όταν ήταν παιδί φαντασιωνόταν άπειρους μαγικούς κόσμους όπου μπορούσε να υπάρχει μέσα τους και να είναι όποιος ήθελε χωρίς να τον κρίνει κανείς. Το θέατρο για αυτόν είναι η επιστροφή σε αυτούς τους κόσμους της αθωότητας και της αστείρευτης φαντασίας. Αυτή την περίοδο, συμμετέχει στη παράσταση «Αντιγόνη» με την Ιωάννα Παππά, τον Γιώργο Χρυσοστόμου, τη Λουκία Μιχαλοπούλου, τον Μάνο Καρατζογιάννη και τη Χριστίνα Χειλά Φαμέλη. «Όταν αρχίσαμε πρόβες γι’ αυτή την παράσταση είχαμε όλοι μεγάλο φόβο για το πώς θα πάει. Μέχρι στιγμής, έχουμε κάνει περίπου είκοσι παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και είχαν μεγάλη επιτυχία. Ο κόσμος ερχόταν με τη μάσκα του, καθόταν στο κάθισμά του, έβλεπε την παράσταση και έφευγε. Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα συμβεί και τον χειμώνα».

Μαρίκα

Ο Δημήτρης Σαμόλης το φθινόπωρο θα βρίσκεται για δεύτερη σεζόν στην παράσταση «Μαρίκα» στο θέατρο Χώρα. «Είναι μία παράσταση που μέσα από τη ζωή της Μαρίκας Κοτοπούλη, ο θεατής παρακολουθεί και την ιστορία της Ελλάδας. Η Νένα Μεντή είναι από τις καλύτερες ηθοποιούς που έχουμε στη χώρα μας. Είναι ένας άνθρωπος που θαυμάζω αρκετά. Είναι η τρίτη φορά που συνεργάζομαι μαζί της. Δεν έχω παίξει με άλλον ηθοποιό τόσες πολλές φορές» σχολιάζει χαριτολογώντας. Τα ανησυχητικά υγειονομικά δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων έχουν φορτίσει περισσότερο την αβεβαιότητα για το πότε θα ξεκινήσει η νέα θεατρική σεζόν, με ποιους όρους και κυρίως για το αν θα ξεκινήσει. Είναι κάτι που τον αγχώνει; «Όχι, δεν με αγχώνει τι θα γίνει το χειμώνα. Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Το κάθε πρόβλημα θέλω να το βλέπω ως μία νέα ευκαιρία να γίνω καλύτερος. Βέβαια, δεν το καταφέρνω πάντα. Υπάρχουν φορές που λυγίζω, που πνίγομαι σε μία κουταλιά νερό. Όλα, όμως, είναι μέσα στη ζωή. Έτσι, δεν είναι;»

Ο Δημήτρης Σαμόλης μαζί με τη Νένα Μεντή στην παράσταση «Μαρίκα» στο θέατρο Χώρα

Μιλώντας μαζί του αντιλαμβάνεσαι το πόσο επικοινωνιακός είναι, ενώ μου αποκαλύπτει πόσο πολύ του αρέσει το φλερτ. «Βαριέμαι εύκολα όταν σε ένα χώρο δεν υπάρχει φλερτ. Πιστεύω ότι είναι κάτι που αλλάζει την ενέργεια του χώρου. Μου αρέσει και να φλερτάρω και να με φλερτάρουν» σημειώνει. Πόσα εύκολα, όμως, καταφέρνει να κρατά τις ισορροπίες ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική του ζωή, μιας και ο ελεύθερος χρόνος του είναι ελάχιστος; «Προσπαθώ να βρίσκω πάντα χρόνο για την προσωπική μου ζωή. Αν το είχα πάει πίσω αυτό το κομμάτι θα ήμουν ένας δυστυχισμένος άνθρωπος. Πολλές φορές μπορεί να γκρινιάζουμε, αλλά όταν πραγματικά θέλουμε κάτι πάντα βρίσκουμε χρόνο. Είναι λίγο δικαιολογίες τα υπόλοιπα» απαντά. Φτάνοντας προς το τέλος της συνέντευξης, μου εξομολογείται ότι είναι ένα άτομο με αρκετές ανασφάλειες «και αν στη ζωή μου έχω πάρει πολλή αγάπη, είναι κάτι που δεν χορταίνω και θέλω συνεχώς κι άλλη».

ANT1GazarteΔημήτρης ΣαμόληςΆγριες μέλισσες