Μουσική|28.11.2020 21:00

Φίλιππος Πλιάτσικας: Στον τομέα του Πολιτισμού υπάρχει μία τάση να προσέξουμε τα «δικά μας παιδιά»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Σεμνός και χαμηλών τόνων, αρνείται να συμβιβαστεί με τα εύκολα και τα στερεότυπα. Περιπλανώμενος για χρόνια, από τις μικρότερες σκηνές μέχρι τα μεγαλύτερα στάδια, ο Φίλιππος Πλιάτσικας μεταφέρει τη μουσική του και την καθιστά ανοιχτό βιβλίο για όλους εκείνους που έχουν τη διάθεση να δουν τι κρύβεται πίσω από τις γραμμές. Η φιλία του με τον Μπάμπη Στόκα έχει γράψει τη δική της ιστορία. Το συγκρότημα που δημιούργησαν με τον Μάνο Ξυδούς συνόδεψε τις χαρές και τις λύπες μας, τα ξενύχτια, τα νεύρα και τα δάκρυα, τις αγάπες, τους όρκους και τις απιστίες. Οι Πυξ Λαξ είναι κάτι παραπάνω από μια επιδραστική μπάντα, είναι η ψυχή, το συναίσθημα, η φωνή μιας γενιάς

«Με τον Μπάμπη έχουμε μια σχέση ζωής. Είναι κάτι που εύχομαι σε όλους να βιώσουν. Μια σχέση δύο φίλων που ξεκίνησαν από πάρα πολύ μικροί μαζί με πολύ διαφορετικούς χαρακτήρες ο ένας απ’ τον άλλο, γι' αυτό άλλωστε κι ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Υπάρχει, όμως, μεταξύ μας σεβασμός και με μια ξεκάθαρη ματιά στο τι προσφέρει ο ένας και τι ο άλλος στο συγκρότημα. Το ίδιο συνέβαινε και όσο ζούσε ο Μάνος. Δεν υπήρξε φορά που να φέρει κάποιος ένα τραγούδι που πιστεύει ότι αξίζει και κάποιος από τους υπόλοιπους να διαφωνήσει. Από τότε που ξεκινήσαμε μέχρι και σήμερα, αποφασίσαμε ότι το σπίτι μας είναι οι Πυξ Λαξ, και αυτό το σπίτι πρέπει να είναι πάντα ενεργό» αναφέρει ο Φίλιππος Πλιάτσικας στο ethnos.gr.

Στους πρωτόγνωρους καιρούς που ζούμε, οι Πυξ Λαξ στηρίζουν τους συνεργάτες και την ομάδα τους, τολμώντας μια διαδικτυακή συναυλία σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια βραδιά γεμάτη ενέργεια, με ηλεκτρικό ήχο, αναμνήσεις αλλά και ανάγκη για σμίξιμο, έστω και από απόσταση. «Η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη επικοινωνίας με τον κόσμο. Ας μην ξεχνάμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα αντιμετωπίσαμε τρομερές δυσκολίες στην μετακίνηση, αλλά κυρίως στην υλοποίηση των εμφανίσεών μας. Με τις περισσότερες να ακυρώνονται. Στην ζωντανή διαδικτυακή μας εμφάνιση θα είμαστε μια μεγάλη παρέα με φίλους όπου θα μας δουν ζωντανά μέσα από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση τους. Θα παρουσιάσουμε κομμάτια δικά μας, αλλά κι αγαπημένα ξένων καλλιτεχνών με κοινό παρονομαστή τον "ηλεκτρισμό"» σημειώνει ο ταλαντούχος ερμηνευτής. 

«Για εμάς είναι μία πρόκληση η ζωντανή διαδικτυακή συναυλία» θα τονίσει αργότερα ο ίδιος και θα προσθέσει: «Από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση. Τα ζητήματα είναι ακριβώς τα ίδια με μια κλασική ζωντανή εμφάνιση όσον αφορά τις πρόβες, την επικοινωνία και το στήσιμο της συναυλίας. Θα μπορούσα να πω ότι ένα πρωτόγνωρο θέμα είναι η αδειοδότηση μετακίνησης για παράδειγμα όπου έπρεπε να γίνουν συνεννοήσεις με την Πολιτική Προστασία».

Σύμφωνα με τον Φίλιππο Πλιάτσικα, η μουσική πάντα θα βρίσκει τρόπους να υπάρχει στη ζωή μας, καθώς έχει τη δύναμη να μην εξαρτάται από την δική μας θέληση και μόνο. Όσο για το πελώριο κύμα του streaming είναι «σίγουρα μία νέα και διαφορετική οδός επικοινωνίας με το κοινό. Θεωρώ ότι θα προσθέσει νέες οπτικές στον τρόπο που συνδιαλεγόμαστε με την Τέχνη, αλλά δεν θα την αλλάξει. Ακόμη κι όταν τελειώσει η περιπέτεια που διανύουμε, η ζωντανή διαδικτυακή συναυλία θα είναι μια πρόσθετη διέξοδος να φτάσει το έργο ενός καλλιτέχνη παντού». 

Μπάμπης Στόκας και Φίλιππος Πλιάτσικας (Copyright: NDP)

Σε τι φάση σας βρήκε η νέα καραντίνα;

Στην προηγούμενη φάση έγραψα τραγούδια και παρουσίασα το «Καραντίνα Songs», ένα concept album από αυτά που σπάνια πια κυκλοφορούν στην ελληνική δισκογραφία. Ήθελα να βγουν στην επιφάνεια θέματα που αφορούν τον προβληματισμό κατά τη διάρκεια της καραντίνας, την έλλειψη της καθαρής ματιάς και την αποστασιοποίηση από την πραγματικότητα και την κοινωνία. Στην νέα φάση που διανύουμε τώρα ετοιμαζόμαστε για την διαδικτυακή συναυλία και ένα νέο άλμπουμ, με τίτλο «Μέσα απ΄ τις φωνές των άλλων».

Πώς κρίνετε τον τρόπο με τον οποίο έχει αντιμετωπίσει η Πολιτεία το πλήγμα που έχει υποστεί ο χώρος του Πολιτισμού από την πανδημία;

Για τον πολιτισμό θεωρώ ότι υπήρξε μεν καλή πρόθεση, αλλά στην εφαρμογή υπήρξαν πάρα πολλά λάθη. Έμεινε πάρα πολύς κόσμος έξω αρχικά από το επίδομα, κόσμος που ήταν ενεργός και δούλευε. Έγιναν διορθωτικές κινήσεις στην πορεία, αλλά γενικά στον τομέα του πολιτισμού αισθάνομαι ότι υπάρχει μια τάση κρατισμού. Μια τάση να προσέξουμε λίγο τα… του υπουργείου μας, να προσέξουμε λίγο τα των κρατικών παραγωγών, να προσέξουμε λίγο τα «δικά μας παιδιά».

Θεωρείτε ότι στις μέρες μας τα δικαιώματα και οι ελευθερίες δοκιμάζονται;

Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι η τάση που διέκρινα ότι έχουμε σαν κοινωνία: να ζήσουμε μια «αυτοεκπληρούμενη μέθη». Δηλαδή θέλαμε πάρα πολύ να ζήσουμε κι εμείς ένα σημαντικό γεγονός, το οποίο, όπως έλεγε κι ένας Γάλλος φιλόσοφος σ’ ένα άρθρο που έτυχε να διαβάσω: «θέλαμε να ζήσουμε πολύ μια εποχή που να χωρίζουμε το πριν από το μετά και να την λέμε», όπως το είπες πριν «μετά- covid εποχή». Σίγουρα δοκιμάζονται κατά κάποιο τρόπο τα δικαιώματα και οι ελευθερίες, θέλω όμως να παραμείνω αισιόδοξος και εύχομαι να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν η περιπέτεια αυτή που διανύουμε.

Πώς βλέπετε το μέλλον και τι σας δίνει ελπίδα;

Είμαι γενικά αισιόδοξος και θέλω να πιστεύω ότι θα βγούμε ενωμένοι από όλη αυτή την περιπέτεια. Η μουσική και η δημιουργία είναι ένα μέσο για την δημιουργία ελπίδας και θετικότερης βλέψης για το μέλλον. Μακάρι να μας δοθεί σύντομα η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε από κοντά με τους φίλους που θα έρθουν στις συναυλίες μας. Ας γίνει η διαδικτυακή συναυλία μας στις 29 Νοεμβρίου, ο συνδετικός κρίκος της προ και μετά covid εποχής!


Οι Πυξ Λαξ, με αποστάσεις ασφαλείας, αλλά χωρίς όρια και περιορισμούς στα συναισθήματα, στρέφουν το βλέμμα στο αβέβαιο μέλλον και με ασπίδα όλα τα τραγούδια τους που έγραψαν ιστορία και όλα όσα αγάπησαν, είναι έτοιμοι να μας κάνουν να ενώσουμε τις φωνές μας από όπου κι αν βρισκόμαστε!

Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώΜε το εισιτήριό σας θα λάβετε έναν κωδικό και την ημέρα της εκδήλωσης με τον συγκεκριμένο κωδικό θα έχετε πρόσβαση στην διαδικτυακή συναυλία.

Ημερομηνία: Κυριακή 29 Νοεμβρίου / Ώρα έναρξης: 21:00 / Τιμή διαδικτυακού εισιτηρίου: 5 ευρώ

πανδημίαΚορονοϊόςlive streamingΦίλιππος ΠλιάτσικαςΠυξ Λαξ