Μουσική|20.01.2021 21:42

Ορκωμοσία Τζο Μπάιντεν: Η ιστορία πίσω από το «This Land Is Your Land» που ερμήνευσε η Jennifer Lopez

Newsroom

Ντυμένη στα λευκά και εμφανώς συγκινημένη η Jennifer Lopez (Τζένιφερ Λόπεζ) ανέβηκε στη σκηνή κατά τη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ερμήνευσε το «This Land Is Your Land», το οποίο γράφτηκε από τον Γούντι Γκάθρι (Woody Guthrie) στη Νέα Υόρκη, το 1940.

Διαβάστε ακόμα:  Τάκης Ζαχαράτος: Μεταμορφώθηκε σε Ντόναλντ Τραμπ και χαρακτήρισε «σιτεμένη μαϊμού» τον Τζο Μπάιντεν & Ορκωμοσία Τζο Μπάιντεν: Η Lady Gaga ερμήνευσε τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ

Οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται στις ταξικές ανισότητες που τσακίζουν εκατομμύρια εργαζόμενους και εκμεταλλευόμενους στην μητρόπολη του καπιταλισμού. Το κεντρικό μήνυμα που περνάει είναι «Η γη φτιάχτηκε για εσάς και για εμένα». Ένα τραγούδι που προτάθηκε να γίνει εθνικός ύμνος των ΗΠΑ, για να απορριφθεί τελικά από το κογκρέσο, γιατί οι στίχοι του «δεν έδειχναν αρκετό σεβασμό στο θεσμό της ιδιοκτησίας». 

Γεννημένος από φτωχή αγροτική οικογένεια, ο Γούντι Γκάθρι (Woody Guthrie) υπήρξε εμβληματική μορφή της αμερικανικής φολκ μουσικής, πνευματικός πατέρας πολλών καλλιτεχνών του είδους, όπως ο Μπομπ Ντίλαν, ο Τζόνι Κας, ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ο Πιτ Σίνγκερ, ο Τζέρι Γκαρσία κ.ά. Η μουσική του κληρονομιά περιλαμβάνει περισσότερα από τρεις χιλιάδες τραγούδια, καλύπτοντας ένα πλούσιο ρεπερτόριο με ιστορικά, πολιτικά, πολιτιστικά, τοπικά, πνευματικά, αφηγηματικά και παιδικά θέματα.

Ο Γούντι Γκάθρι (Woody Guthrie) υπήρξε επίσης συγγραφέας και εικαστικός. Τα γραπτά του, οι πίνακές του και οι ηχογραφήσεις του σώζονται στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν και στα Αρχεία Γούντι Γκάθρι. Ο αμερικανός τραγουδοποιός και μουσικός εμφανιζόταν συχνά έχοντας γραμμένη πάνω στην κιθάρα του τη φράση «This Machine Kills Fascists» (Αυτή η μηχανή σκοτώνει φασίστες). Ήταν συμπαθών προς διάφορες κομμουνιστικές ομάδες στις ΗΠΑ. Ο Γούντι Γκάθρι παντρεύτηκε τρεις φορές και απέκτησε οκτώ παιδιά.

Γούντι ΓκάθριΗΠΑορκωμοσίαΤζένιφερ Λόπεζ